自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

佩服我自己,講出和龍應台一模一樣的說話

珍珠宮

Gee2020 發表於 22-4-27 05:40
能夠讀到書當然好,
不過有啲人天生無書緣,
讀書唔成又唔駛太絕望,

冇書緣見有好多成功例子!反而現大部分學生能上大學,想反思!

子爵府

有選擇的能力係最重要, 我好多年前已經理解到, 不過都要呢10年8年先真正做得到.

珍珠宮

wsyggk 發表於 22-4-27 05:10
龍應台呢句說話,出自「親愛的安德烈」,係佢同大仔嘅email來往,幾有趣。我睇完之後,覺得龍應台無我想像 ...

對,不過,其實我自己覺得每一個小朋友都有好奇心,只要從小引導佢地發掘追尋冇窮盡知識嘅興趣,遠遠比講乜嘢道理緊要,因為小朋友太細根本唔夠生活閱歷去明白大人生活世界裏做工作會遇上受氣,有冇選擇嘅分別……但只要培養佢哋追尋知識嘅興趣,即係多閱讀,上網搵資料,自自然然佢哋會好鍾意讀書….大人亦要俾小朋友有足夠嘅時間休息,唔好chur得太行,呢啲係我自己湊大一個小朋友嘅體會….

到佢哋再大啲,就先至再同佢地講龍應台嘅道理,佢哋會比較容易明白,亦唔會因為自己程度已經追唔上而根本無辦法發力讀書….

子爵府

brother4 發表於 22-4-27 09:51
冇書緣見有好多成功例子!反而現大部分學生能上大學,想反思!

讀到書嘅大學生就係識做題目, 同真正嘅人生智慧有距離。

大宅

回覆樓主:

https://zensoul.org/%E5%BF%83%E9%9D%88%E6%95%85%E9%84%89/%E5%BF%83%E9%9D%88%E5%B0%8F%E5%93%81/%E8%BD%89%E8%B2%BC%E6%96%87%E7%AB%A0/item/5390-%E9%BE%8D%E6%87%89%E5%8F%B0%EF%BC%9A%E5%AD%A9%E5%AD%90%EF%BC%8C%E6%88%91%E7%82%BA%E4%BB%80%E9%BA%BC%E8%A6%81%E6%B1%82%E4%BD%A0%E7%94%A8%E5%8A%9F%E8%AE%80%E6%9B%B8%EF%BC%9F.html

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

wtcys 發表於 22-4-27 10:16
讀到書嘅大學生就係識做題目, 同真正嘅人生智慧有距離。

讀書有兩個層面,一個係學歷,一個係廣泛閱讀,樓主嘅分享,主要係後者。所以睇一個人睇咩書,亦反映嗰個係咩人。
不過現代生活太急速,睇書嘅人少咗好多。

子爵府

vivibabyvivi 發表於 22-4-26 23:14
喺小紅書見到,想同大家分享一下。

雖然係簡體字不過應該睇得明,如果睇唔明我就打出嚟

呢個我都曾經同2個仔講過

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

伯爵府

vivibabyvivi 發表於 22-4-26 23:15
漏咗一幅

雖然我不知道龍應台是誰,但不謀而合地,我也是跟他說的一樣和我女兒解釋為什麼要讀好書

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

腹有詩書氣自華
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

伯爵府

vivibabyvivi 發表於 22-4-26 23:14
喺小紅書見到,想同大家分享一下。

雖然係簡體字不過應該睇得明,如果睇唔明我就打出嚟

謝分享

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

珍珠宮

monkeydiary 發表於 22-4-27 10:28
雖然我不知道龍應台是誰,但不謀而合地,我也是跟他說的一樣和我女兒解釋為什麼要讀好書
...

台灣女作家
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

好高興各位喜歡呢個post

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

kikiboy 發表於 22-4-27 13:56
台灣女作家

也時台灣前文化部部長

男爵府

六,最現實,我成日同小朋友講

子爵府

回覆樓主:

伯爵府

玩具勳章 畀面勳章

伯爵府

玩具勳章 畀面勳章

讀書係現實生活和精神心靈上都起到正面積極的作用!

首頁

尾頁

跳至