懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

而家5W4 好多時都係食完先知有啲野唔食得,同唔建議食-.-

但有啲人又話其實咩都食得 唔食特別介口, 想請教下大家點樣留意飲食?

我岩岩先飲完木瓜花生雞腳湯, 但原來唔食得木瓜,而家好驚呀

子爵府

涼野,生野,唔熟嘅野,有冰嘅飲品都唔可以

未煮過嘅生菜都唔得

茶,寶礦力都唔好,有人話咖啡每日只可以一小杯,但可免則免啦!
頭3個月要小心d

複式洋房

iivyanwy 發表於 22-4-28 21:13
而家5W4 好多時都係食完先知有啲野唔食得,同唔建議食-.-

但有啲人又話其實咩都食得 唔食特別介口, 想請 ...

點解木瓜吾食得?
我問過醫生話吾使戒口,除左酒精同咖啡因個啲。。。。
香蕉、鳳梨、芒果、榴連個啲我都有食,
驚濕熱同多糖份的話一次吾好食太多,適量。
呢啲都好多營養對bb好

複式洋房

ambermonster 發表於 22-4-29 12:14
點解木瓜吾食得?
香蕉、鳳梨、芒果、榴連個啲我都 ...

我見啲人話會易宮縮呀 所以擔心仲有冇啲咩唔可以食

複式洋房

iivyanwy 發表於 22-4-29 12:23
我見啲人話會易宮縮呀 所以擔心仲有冇啲咩唔可以食

熟木瓜去皮去籽係安全,青木瓜皮汁液先有呢個風險。

男爵府

2024年龍年勳章

好多野都話唔食得 我最愛榴連 芒果 菠蘿 但我媽話佢陀我個時不知食幾多

大宅

頭3個月盡量食得清淡,又唔洗完全唔食,食少少ok,除左凍野,涼野,生野,或者中醫同你你講唔食得既
加油,放鬆下,唔洗緊張
到夏天冇凍野真係頂唔到

大宅

ambermonster 發表於 22-4-29 12:14
點解木瓜吾食得?
香蕉、鳳梨、芒果、榴連個啲我都 ...

榴連我都有食,芒果菠蘿濕熱就少食

複式洋房

astroboy31 發表於 22-4-29 13:53
頭3個月盡量食得清淡,又唔洗完全唔食,食少少ok,除左凍野,涼野,生野,或者中醫同你你講唔食得既
加油, ...

我都盡量放鬆,但有啲個胸漲下唔漲下, m come 個啲陰陰痛時有時冇, 仲要等多幾個星期先去照閃閃,你地係咪咁架

男爵府

2024年龍年勳章

iivyanwy 發表於 22-4-29 15:30
我都盡量放鬆,但有啲個胸漲下唔漲下, m come 個啲陰陰痛時有時冇, 仲要等多幾個星期先去照閃閃,你地係 ...

係呀 會陰陰痛 你夠7週可以去照閃閃啦 加油

男爵府

無專登戒口4件都無野做嘜大個肚要搞到嘜都唔食得,頭12週要小產有好多因素,可能先天發育唔好,但吾會食小小食物就會無

大宅

一兩次無咩事,只要唔係太涼的野就得,我都有飲木瓜糖水,係網上有好多野都話唔得,睇完仲灰,只要唔係日日食太涼的野食就得,放鬆心情啦,你食到野好過我食完又嘔

複式洋房

christyfungfung 發表於 22-4-29 17:57
一兩次無咩事,只要唔係太涼的野就得,我都有飲木瓜糖水,係網上有好多野都話唔得,睇完仲灰,只要唔係日日 ...

我未比得屋企人知, 佢地又好鐘意食野,咩都食, 我仲食埋毛蟹-.- 而家好掙扎好唔好早啲通知佢地

男爵府

2024年龍年勳章

iivyanwy 發表於 22-4-29 18:01
我未比得屋企人知, 佢地又好鐘意食野,咩都食, 我仲食埋毛蟹-.- 而家好掙扎好唔好早啲通知佢地
...

我頭三個月個時 我最鐘意食蟹 次次返親去都整蟹我食 我又唔講佢地知住 不過好彩我唔食開生野 佢地唔會叫我食生野

別墅

回覆樓主:

主要係生野,唔熟既唔好食,驚有細菌
咖啡因飲品適量,一日一杯係可以既
其他西醫冇話唔得

大宅

回覆 iivyanwy 的帖子

要避免容易受李斯特菌污染嘅食物,e.g. 沙律、壽司、軟雪糕

大宅

iivyanwy 發表於 22-4-29 15:30
我都盡量放鬆,但有啲個胸漲下唔漲下, m come 個啲陰陰痛時有時冇, 仲要等多幾個星期先去照閃閃,你地係 ...

我係胃頂頂,無胃口食嘢,食唔到野,依家7w6d

大宅

好媽媽勳章

鼠女神 發表於 22-4-30 01:13
回覆 iivyanwy 的帖子

要避免容易受李斯特菌污染嘅食物,e.g. 沙律、壽司、軟雪糕 ...

我都係避免呢啲嘢食之外其他如常飲食,包括龍蝦生蠔魚生,但真係唔好食太多,我嗰日都只係食咗三隻生蠔,同埋唔好食得太密,因為傳聞中需要戒口嘅唔止係陀B時,餵奶嘅時候連炸嘢同辣嘢都唔俾食,因為真係會影響母乳,要戒口嘅嘢仲多,食得重清過陀B,預計餵一年仲要戒多一年

洋房

頭3個月要比較小心,生野涼野都唔好掂,3/4個月之後我都冇乜點理,只係唔食生野。

大宅

我差唔多30 週,諗番起第一胎同今胎都冇介過口,因為太胃食了

大仔也冇乜特別,而家都7 歲了

首頁

尾頁

跳至