自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

spikenard 發表於 22-4-29 11:08
你知嗎,有1個好奇怪的心理現象,好多人係香港會覺得做m記,工廠,家務助理會覺得係低下層的工作,反而去 ...

又諗起呢句金句:寧願喺英國做乞衣、都唔要喺香港做皇帝喎
有跟開一個英國大學畢業嘅香港後生仔youtuber, 佢在英國讀完書都唔能夠喺英國搵到工,所以佢而家過咗去德國

伯爵府

回覆樓主:

有朋友細個讀完書留在英國工作,做社工,有英國男友,不會回來

珍珠宮

zitamamama 發表於 22-4-29 10:39
其實我都想知。
去外國對小朋友前景比留係香港好?
淨系讀書就好好,讀完書都系返香港好D,始終系自己地方,多D機會。
要溶入白人圈子,吾容易,白人又未必接受你,皮膚問題

大宅

RT 發表於 22-4-29 14:37
英國有太多野雞大學, 基本上排名30以外既都好易入, 難聽的講重衰過係香港讀副學士, 如果畢業返黎去的中小企 ...

(英國有太多野雞大學, 基本上排名30以外既都好易入)

想問 排名 30, 是計 英國本土 定 全球計?

感謝

伯爵府

lovebb2 發表於 22-4-29 20:13
(英國有太多野雞大學, 基本上排名30以外既都好易入)

想問 排名 30, 是計 英國本土 定 全球計?

當然係本土啦, 全球排名前30, 英國都唔夠10間

大宅

pauline_c 發表於 22-4-29 11:12
因為香港人歧視呢類工作,喺香港生活,自己唔係歧視嗰批,點都會受到異類眼光。
...

情況是否南亞人來做這些工作,好過他們在自己地方如印度做些上層工作。在香港,好多南亞人都係做這些工作,所以覺得可以接受,而且佢地在香港,要辛苦比香港人一陪,才可以改變佢地命運。

這點不難明。人地在自己地方做白領,都不如在香港做 藍領的人工,所以來香港。但香港人係去做英國下層,但人工少一半以上wor

珍珠宮

連咩major都唔知,冇人可以俾建議wor

珍珠宮

如果CS畢業好多選擇,剛剛都有獵頭搵去倫敦嘅Tech位,嗰邊好難請技術類員工,所以做global search

大宅

Glau 發表於 22-4-29 11:54
緊呢10年8年身邊朋友仔女係英國讀完書可以留英工作既真係吾多. 本身英國經濟吾好. 大學畢業又吾想做低下層, ...

身邊年輕人一個讀food science master, 一個engineering, 在香港是band a school, 在當地亦不是野雞大學,畢業后搵左幾個月,最終回港。

子爵府

spikenard 發表於 22-4-29 11:08
你知嗎,有1個好奇怪的心理現象,好多人係香港會覺得做m記,工廠,家務助理會覺得係低下層的工作,反而去 ...

因為佢哋話係外國職業冇分貴賤. 但坦白講,我只係覺得心知機會比香港少,唯有安慰自己咁講

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

樓主失踪了!

子爵府

MKma 發表於 22-4-29 12:21
我識得好多現在廿零歲嘅後生仔,都因父母是公務員,中學就去英國讀書,有幾個用non-jupas返香港讀大學,其 ...

我公司幾個同事都係英國讀書之後返香港做嘢. 令我好反思究竟而家話為咗下一代移民,係咪真心為下一代. 諷刺大部份下一代都返香港

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

kwan251 發表於 22-4-29 20:31
情況是否南亞人來做這些工作,好過他們在自己地方如印度做些上層工作。在香港,好多南亞人都係做這些工作 ...

我唔認同你觀點

大宅

pauline_c 發表於 22-4-29 21:41
我唔認同你觀點

其實如果你小朋友有能力,都想佢做些不咁 黑板工作,有 挑戰性,有管理能力工作,舒服些, 不太勞力(出勞力有機會工傷,如做工廠)。你有得選擇做白領還是藍領,真心問,你會選藍領嗎?

問題可能佢地冇得選,自我安慰,才覺得白人不會 歧視這些工作。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

kwan251 發表於 22-4-29 21:55
其實如果你小朋友有能力,都想佢做些不咁 黑板工作,有 挑戰性,有管理能力工作,舒服些, 不太勞力(出勞 ...

隨便你點講點睇啦!我又唔係白人,代表唔到佢地。你有你睇法,我都可以有我嘅!
我嘅英國人朋友就唔係咁嘅~ 點樣嘅人,咪同返咩人做朋友~

大宅

pauline_c 發表於 22-4-29 22:05
隨便你點講點睇啦!我又唔係白人,代表唔到佢地。你有你睇法,我都可以有我嘅!
我嘅英國人朋友就唔係咁嘅 ...

我唔覺香港人 歧視藍領。 疫情期間,現在多謝清潔姐姐先,而且現在清潔工作係高過一般文員的。

一個地方, 一定有些人有白眼,有些人係冇。係都要講到 英國人個個都係紳士咁,冇 歧視,就唔信law。

而且 英國低下層工作,邊個做多,南亞人, 黑人。白人會做這個工作嗎? 有外來人幫佢做埋這些工作,仲唔多謝這些人咩

珍珠宮

2024年龍年勳章

kwan251 發表於 22-4-29 22:15
我唔覺香港人 歧視藍領。 疫情期間,現在多謝清潔姐姐先,而且現在清潔工作係高過一般文員的。

一個地方 ...

高尚嘅英國本地白人點會肯做辛苦低下階層工作吖,脫歐後原本做呢啲低下工作嘅東歐人都已經被逼返回老家,所以英國佢哋唔夠人摣車長途貨車囉。

大宅

pauline_c 發表於 22-4-29 22:05
我嘅英國人朋友就唔係咁嘅 ...

你 英國朋友係白人還是都係香港人呀?

講自己唔 歧視,就可以真係唔 歧視咩?

講就天下無敵,做行為就不予置評了。有些香港人令 攞我失業救濟金或公援,都唔想做下層工作。 有些英國本土人也是, 寧願 攞政府錢,都不會去做這些工作。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

lawiskcyu 發表於 22-4-29 16:34

她在國內已做到 CEO,她在英修讀NLP.

CEO原來唔需要食物

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

bobomia 發表於 22-4-29 22:39
高尚嘅英國本地白人點會肯做辛苦低下階層工作吖,脫歐後原本做呢啲低下工作嘅東歐人都已經被逼返回老家, ...

你係英國本地白人 前面 加上『高尚』兩個字,
好明顯係你係這個心態啦!

首頁

尾頁

跳至