懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

啊姐都話正 發表於 22-4-29 12:24
本身12月尾有用驗孕棒驗過,唔中近幾個月冇嚟M,幾個月期間甚少有性行為,有嘅話都有做安全措施。加上之前 ...

睇到你地討論落仔,真係心都拿埋
禁大個人負下責任啦,仲細咩
你估你禁大週數落仔起私家平咩
基本都要3萬幾
屙得唔乾淨要刮宮就5萬
點解睇到心都痛埋
係自己試過冇左2次
第3次廿幾週BB 有問題要引產
個種痛苦係經歷過人先明白
你好地地禁大週數唔要等於殺人禁
又要冇錢落,禁大勇氣去落仔
不如生佢出黎
寧願俾人領養好過
等其他人俾幸福個BB
有好多人想生都生唔到
見到就嬲...你禁殺個BB唔怕有嬰靈跟你
冤氣好重,會好影響你,實有報應

複式洋房

希望樓主考慮清楚
20周BB已經成人型 會feel到胎動
就算仲讀緊書都好
落仔唔係唯一選擇
可以去母親的決擇咨詢下先

複式洋房

回覆樓主:

我知樓主已經考慮過好多野,亦有自己嘅顧慮,所以覺得落左佢係最好嘅選擇。

不過按樓主嘅顧慮,其實仲有更多更好嘅選擇!

錢嘅問題,生出黎比落左佢更經濟,對母體後遺症亦少,萬一落得唔好,隨時睇婦科睇一世。反而生出黎,係公立醫院,幾百蚊就出院,生完就選有後遺症都即時有公立醫院跟到你好為止,更甚是正常生產比落仔係安全好多。

責任嘅問題,好多人講左想養就養,唔想養就俾人領養。呢刻可能覺得要生責任太大,但決定要落嘅責任將會更大,而且係跟自己一世都未必放得底。

複式洋房

回覆樓主:

與家人嘅問題,佢地關心就會幫你,唔關心你,你同佢講完就算囉,你年輕,體力好,亦有母親的決擇去支持你去到生。你應該都獨立左好耐,呢次都一樣可以好獨立。男方個邊,想搵就搵,唔想搵就唔搵,出世紙又唔一定要落父親名。

學業嘅問題,呢個更加容易解決,我本身係大學做,每年都有好多學生用不同原因停學半年幾個月咁,對學業跟本沒有影響。而家你已經5個月,只係用多人生中4個月嘅時間,處理呢個人生難題,就可以完滿解決。比起其他更難嘅人生問題,呢4個月嘅成本真係好低,而家5月,生就8月中至9月,仲要岩岩sem break, 隨時只係同prof請9月唔上堂,10月照返就已經無問題了。

子爵府

啊姐都話正 發表於 22-4-29 16:58
獨生(emoji)(emoji)‍♀️經濟方面都係諗住問朋友借咋 真係唔係咁想同屋企人講
...

落仔係一件陰質嘅事,邊個借錢俾你就係幫兇,都會有罪孽,會有報應,就算係網上俾意見你邊度落,都係作左口孽,嬰靈會跟住你,希望你唔好行呢步,我唔想見到遲d你又出post問點處理嬰靈,成20週先落佢怨氣會大過週數細嘅好多

子爵府

Darass1017 發表於 22-5-1 22:40
我認為你點都要同你屋企人交代翻件事
屋企人點都會幫你唔會害你架
比佢地知道你宜家嘅情況比起你去問朋友 ...

咪係囉,樓主無論點都仲有自己屋企人幫手,我喺第3胎嘅時間,男家嘅人迫我落左佢,因為我之前都有一胎無要(果次13週私家做都用左幾萬蚊),我身心都病左好耐好耐,好後悔,所以我第3胎同男家人反哂面都要留住佢,仲要無屋企人支持我生呢胎我都堅持生,而家同兩個哥哥不知幾熱鬧,雖然係辛苦但無諗過唔要佢
樓主,教人落仔咁作孽嘅事我就唔會教你,不如試下去公立醫院排期產檢講出你嘅難題,有社工或者姑娘定期同你傾,幫你一齊想方法,我4胎都有見心理科姑娘同精神科醫生,佢地真係幫到我好多

大宅

我都贊成樓主同屋企人商量下。我自己屋企家教好嚴,父母好反對婚前性行為,但有次唔知睇開電視劇定乜嘢電視節目,媽媽突然講咗句:「未結婚有咗係唔好,但無論如何個BB係自己嘅,唔好理個男人喇,自己同屋企人養大佢囉。」我想像到如果呢件事發生喺我身上,係會俾父母鬧鑊甘,但最後父母都係會幫自己同埋會愛錫個孫嘅。

洋房

鼠女神 發表於 22-5-2 17:51
我都贊成樓主同屋企人商量下。我自己屋企家教好嚴,父母好反對婚前性行為,但有次唔知睇開電視劇定乜嘢電視 ...

係就係咁 但好難跨出個一步

洋房

noodle_noodle 發表於 22-5-2 16:17

咪係囉,樓主無論點都仲有自己屋企人幫手,我喺第3胎 ...

好,多謝你嘅意見

複式洋房

啊姐都話正 發表於 22-5-2 20:21
係就係咁 但好難跨出個一步

睇左醫生未啊?

洋房

ChengShabby 發表於 22-5-2 21:03
睇左醫生未啊?

Book左

複式洋房

啊姐都話正 發表於 22-5-3 02:31
Book左

我同你周數差不多大,不過我係做人工受孕,高齡,難度大,這次BB對我黎講係極度得來不易。

我呢幾個星期感覺到BB係肚入面郁緊,好神奇嘅感覺,相信呢份感覺可能你已經放左係心入面。

其實將來會發生乜,會有咩改變,係好難預測,但至少呢刻可以由你做主做決定,控制權係自己手上,俾個機會自己感受一下。

我表妹係大學year 2有左,同屋企人講完,第一刻大家都難接受,但人係會冷靜落黎嘅,冷靜之後,一步步行,而家表妹同小朋友,以及家人都相處好好。當時,佢跟學系申請休學半年,完左繼續返學,順利畢業,對學業及搵工都無影響。

男爵府

回覆 cephoebe 的帖子

八卦問下咁你表妹仲有同嗰個男仔一齊嗎
我以前工作遇到未婚懷孕嘅女仔 有咗之後男仔又唔肯負責任

複式洋房

o12345678 發表於 22-5-3 16:51
回覆 cephoebe 的帖子

八卦問下咁你表妹仲有同嗰個男仔一齊嗎

佢地話就話係有一齊,但男方唔成熟,負唔到責任,結左婚都係兩年又離婚。

所以我覺得如未婚生子,男嘅係唔好,就唔好浪費心力去要求男嘅負責,最後都係令自己更痛苦。倒不如一開始就當佢消失。

複式洋房

yingman1985 發表於 22-5-2 00:54

睇到你地討論落仔,真係心都拿埋

完全認同你!
樓主已經成年, 絕要負責任!
窮就大哂? make love 果陣時吾識保護自己? 女人係有責任保護自己! 不只是男人!
20 週已經會胎動! 如果個b 係正常b, 可以咁忍心落左去? 有d人想要b, 但吾好彩bb不能正常生長, 要去引產, 呢d先陰公!

大宅

回覆 yingman1985 的帖子

我聽過我屋企同事就係落左一個,之後想生個陣,點樣都生吾出!後尾有人同佢講因為佢落個陣無好好咁超渡個個b,所以一直跟住佢,所以點生都生吾出,後尾佢用幾萬去搞,第二年即中左個仔

複式洋房

koada 發表於 22-5-3 18:17
完全認同你!
樓主已經成年, 絕要負責任!
窮就大哂? make love 果陣時吾識保護自己? 女人係有責任保 ...

佢未睇醫生,未必中左啦,如果中左一早胎動啦!
無事既,無事既

大宅

Tskbaby 發表於 22-5-3 19:58
回覆 yingman1985 的帖子

我聽過我屋企同事就係落左一個,之後想生個陣,點樣都生吾出!後尾有人同佢講因 ...

我聽的就是小朋友出世常常對空氣笑,然後牙牙學語時指住空氣叫,常常都生病身體好弱有日經過一個廟,那廟的人問位媽媽是否曾殺生,說有個嬰兒一直跟住個女人想找機會拉個小孩去陪伴,家母講最後原來那女人年青時曾經墮胎,都成型雖然有去燒衣那些,畢竟怨氣好重都唔太有用

大宅

回覆 Csmcsm 的帖子

點都好.睇呢個貼真係有d心up,我自己都係23歲做人媽咪,依家第二胎岩岩好20週,幾辛苦都係咁捱過左,我仲有朋友養吾掂直接比人領養,個個小朋友都一樣開心,全家當佢寶咁錫

複式洋房

回覆樓主:

希望樓主感受到,我地好多人係呢到表達感受及意見,唔止係為你個BB,更加係為了你而擔心!

期望樓主覺得適合時,可以來報個平安!

首頁

尾頁

跳至