自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

以前做一間,係離世日。

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

~仔仔媽咪~ 發表於 22-4-30 05:57
老人家啱啱過身,暫時腦一片空白,啲情緒遲大到未嚟到,突然諗到恩恤假呢樣野,其實啲假係咪有7日?請咗啲 ...

有7日咁多? 如果有就安排在出殯前後3至4日, 其餘日子去不同地方安排/商議殯葬事宜。
節哀順變!

珍珠宮

如冇記錯,compassionate leave唔係法定勞工假期。
樓主點解唔問返自己公司點樣界定,有幾多日。我哋答你有用?話秘書實問,唔明樓主想講乜。你哋作為員工,兩個都唔知公司的假期福利係點?!

侯爵府

老人家啱啱過身,暫時腦一片空白,啲情緒遲大到未嚟到,突然諗到恩恤假呢樣野,其實啲假係咪有7日?請咗啲 ...

個秘書係公司嘅秘書定你嘅秘書?如果佢唔係專門負責問呢d,正常唔會問,邊個要請假邊個問

節哀順變

8-)

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

咩呀,樓主意思係尋日突然離開,大家都知屋企有事。之後祕書會問恩恤假邊日放。樓主見而家放長假就唔特別通知祕書,咁好正常丫
通常公司就3日(或以下)仲要睇關係。果幾日假通常分開放,要辦儀式做手續(如約agent,去食環攪手續,搵骨灰位,出殯等,其實3日有d忟,要好好利用)
樓主保重

琥珀宮

回覆樓主:

間間公司唔同

大宅

Charlotte_mom 發表於 22-4-30 10:37
咩呀,樓主意思係尋日突然離開,大家都知屋企有事。之後祕書會問恩恤假邊日放。樓主見而家放長假就唔特別通 ...

因為樓主話"秘書實問恩恤假.....",我都睇到怪怪地,第一恩恤假唔一定有,第二公司唔會主動問,做員工知公司有恩恤假要主動申請,何況樓主似乎係啱啱出嚟做嘢嘅人,佢連公司有無恩恤假都好似唔知,以為一定有........

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

Charlotte_mom 發表於 22-4-30 10:37
咩呀,樓主意思係尋日突然離開,大家都知屋企有事。之後祕書會問恩恤假邊日放。樓主見而家放長假就唔特別通 ...

我都覺得三日比較忟,其實出殯之前都有好多事要做。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

mintcream 發表於 22-4-30 10:45
因為樓主話"秘書實問恩恤假.....",我都睇到怪怪地,第一恩恤假唔一定有,第二公司唔會主動問,做員工知公 ...

咁大吉利是,好多人唔用到唔會check。入職時HR大概都唔會主動介紹
我哋都係知道同事有需要時至會互相提醒,好多人都無留意

王國長老

麟媽媽 發表於 22-4-30 10:46
我都覺得三日比較忟,其實出殯之前都有好多事要做。

如果唔去大酒店,而去教堂,要自己跟嘅更多,又要約場約詩班約神父/牧師,agent都未必幫到

珍珠宮

法例無㗎,問返公司HR,但一般無七日咁多。我公司請咗白假就唔會理同事嗰日做乜,亦唔一定要連假。

大宅

唔洗你答,你問你公司有幾日白事假,通常係邊日拎(一般都係喪禮)
如有需要你要預自己用年假攪其他事項
或者你問下相熟同事知唔知道公司白事假的安排

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

Charlotte_mom 發表於 22-4-30 10:51
如果唔去大酒店,而去教堂,要自己跟嘅更多,又要約場約詩班約神父/牧師,agent都未必幫到
...

係呀,早幾個月我爸爸過身,我哋用天主教儀式,殯儀服務都講明所有嘢佢哋都跟唔到,我哋要自己聯絡神職人員同埋善別組,初初知道要跟地址搵個別堂區,我媽媽都好擔心,好在最後佢地堂區神父又好好,我媽喺北角嗰邊幾十年嘅堂區又有嚟幫手,真係好感謝佢哋。

珍珠宮

7 日咁多?你公司幾好

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

~仔仔媽咪~ 發表於 22-4-30 08:58
未知有幾多日,7日都係聽過人地講。我以為係有咁多。咁樣我唔駛煩,果兩日就for守夜同出殯果兩日。呢3日假 ...

勞工法例冇紅白二事假,只喺公司人情上批

你講7日喺上世代事(都喺酌情批),上一代真喺戴足100日孝,第101日換紅(轉紅花),在大酒店守夜過夜,我讀小學時我婆婆走就喺咁,戴住朵花比同學笑

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

出殯2日,同a準傾1日,搞遺產2日,公司俾7 日算好

侯爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 BK Milk勳章

好似無7日咁多哦,仲要睇同亡者係咩關係,要睇死亡證明.

象牙宮

回覆樓主:

比你處理身後事,但多數3幾日咋喎

伯爵府

2024年龍年勳章 2018父親節勳章

我工作咗38年有多但從來都冇恩恤假...!!!只有白事假3日...!!!

子爵府

seaheart88 發表於 22-4-30 06:31
有7日?

如果外資公司可能有。我以前做美國公司,紅或白事假有3天。另一種唔記得叫咩假,父母老公子女因要做嚴重手術3天

首頁

尾頁

跳至