夫婦情感

跳至

首頁
12345...8

尾頁

珍珠宮

日常承受得太多另一半尖酸刻薄嘅說話
樓主上網發洩情緒,呢點我係理解
既然雙方相處咁多衝突,暫時分開住冷靜一下,不妨月租酒店
人有時唔經歷失去,係唔會反省自己
兩位尋求婚姻輔導,亦可以選擇一個共同宗教信仰,宗教信仰導人向善同勸勉寛恕,或者能夠改變心態

網上有唔少留言鼓吹新抱爆男家,自豪同男家不相往來,從無細想會破壞夫妻關係、家庭和諧
此帖由男方角度出發,值得大家反思

複式洋房

cathngai 發表於 22-5-1 13:58
樓主個個案係同你唔同, 佢個妹有照顧佢個行動不便嘅亞媽, 好老實講,要照顧一個行動不便嘅老人家真係唔 ...

我老婆年幾二年無去過我阿媽到, 好似有深仇大恨甘, 之前我每兩星期探阿媽, 帶佢飲下茶,(老婆每次都有微言), 而家幾個月無去(因疫情), 真係唔知我做錯嘜

複式洋房

秋天與楓葉 發表於 22-5-1 14:36
日常承受得太多另一半尖酸刻薄嘅說話
樓主上網發洩情緒,呢點我係理解
既然雙方相處咁多衝突,暫時分開住冷 ...

我老婆係有信仰, 但唔知佢係嘜教, 看物質甘重, 無尊重過老公, 同理心又覺有, 信嘜鬼教, 做人最基會既都未識, 成日歪理當真理. 睬佢都有味. 而家等天收佢, 我信有報應的, 佢成日咀咒我屋企人.

子爵府

percy97 發表於 22-5-1 12:51
我有腳, 点樣唔比我返阿媽到, 之前試過但比老婆檔住

我尋晚大声慒完, 鄰居投訴, 阿sir上埋黎, 唔會覺得詭 ...

你有冇嘈過要離婚?佢咩反應?

複式洋房

Crystalivy 發表於 22-5-1 14:52
你有冇嘈過要離婚?佢咩反應?

離婚只係形式上既野, 無真正解決過
問題. 社工都問過佢, 佢都收在聲

好以買餸甘, 唔靚唔啱心水咪第二間lo, 夜啲去買可能又平啲, 仲可能靚啲, 使乜成日糾纏起到, 老婆唔識只會影響佢和煩到週邊既人.

平日好多工作上問題要解決, 唔識問下人, 了解多啲, 行個圈返黎又攪掂, 邊有我老婆甘煩

子爵府

percy97 發表於 22-5-1 15:02
離婚只係形式上既野, 無真正解決過
問題. 社工都問過佢, 佢都收在聲

如果社工幫到佢你就唔會上黎呻啦,離婚咪解決問題囉,可以堂堂正正同阿媽傾電話,你又可以耳根清淨,唔使再聽到屋企人比個痴線婆咀咒!

複式洋房

Crystalivy 發表於 22-5-1 15:09

如果社工幫到佢你就唔會上黎呻啦,離婚咪解決問題囉,可 ...

你思想甘簡單....離婚好多手尾.....

子爵府

percy97 發表於 22-5-1 15:28
你思想甘簡單....離婚好多手尾.....

你所謂手尾咪贍養費囉,係你攪到好複雜啫,又唔想改變咪繼續同個癲婆困獸鬥,下次又再報警過!

finfinmum    發表於 22-5-3 05:38

複式洋房

Crystalivy 發表於 22-5-1 15:42
你所謂手尾咪贍養費囉,係你攪到好複雜啫,又唔想改變咪繼續同個癲婆困獸鬥,下次又再報警過!
...

阿姐, 唔係我報警, 係鄰居報呀

離婚唔駛搵個地方住呀, 香港地甘易呀, 真係要住劏房嗎, 無錢持登搵錢先, 幾拾歲人

我又無做錯, 点解要我去攪甘多野, 你講一句話甘易, 做起黎你先知麻煩.

子爵府

percy97 發表於 22-5-1 15:56
阿姐, 唔係我報警, 係鄰居報呀

離婚唔駛搵個地方住呀, 香港地甘易呀, 真係要住劏房嗎, 無錢持登搵錢先, ...

係我打漏左兩個字(鄰居),下次鄰居再報警

公爵府

jojocatjojo 發表於 22-5-1 13:09
一早如我所說,睇樓主嘅回覆,當中係邊個搞到邊個人格分裂,精神有問題,真係要由醫生判斷幫手
...

老婆

男爵府

陪月勳章

你老婆做家庭主婦做到咁惡死
明目張膽去瞄住奶奶層樓
貪得佢咁無恥
傻傻地認為奶奶的東西就係自己的東西
佢認為分到俾你
即係自己都同時增加財富

你又唔想分身家
覺得自己無錯
兩個互相咀咒對方快啲死

就係咁
是但一方早死就可以解決問題

複式洋房

aryemyem 發表於 22-5-1 16:11
你老婆做家庭主婦做到咁惡死
明目張膽去瞄住奶奶層樓
貪得佢咁無恥

無計, 人就係甘, 講極唔明, 其實我最多比佢影響兩日, 佢再講, 我都唔不再理佢

複式洋房

jojocatjojo 發表於 22-5-1 13:09
一早如我所說,睇樓主嘅回覆,當中係邊個搞到邊個人格分裂,精神有問題,真係要由醫生判斷幫手
...

老公
他有雙重標準性格,老婆有無咒罵他家人唔知,但他咒罵老婆及人都好毒!

複式洋房

jojocatjojo 發表於 22-5-1 13:58
你都識講身體健康最重要,你日怨夜怨咁又對身體好咩?你老婆怨你阿媽,你就爆你老婆,你鄰居最無辜,焗住 ...

認同,所以大家不要只相信位樓主一面之詞

大宅

wyynfd 發表於 22-5-1 16:29
認同,所以大家不要只相信位樓主一面之詞

問佢唔關層樓一事前老婆同99關係如何~唔答!
問佢有無一開始認真處理老婆同99之間婆媳問題~無反應
問佢老婆有咩優點~都係唔答
最好你哋個個同佢咀咒佢老婆
老婆精神上出咗問題,咁老婆就係病人,對吧!作為老公不單無正面鼓勵老婆治療,把口仲毒到無人性兼無品,淨係識諗自己係受害人,深信佢係屋企日日咒罵老婆,出街又乜都睇唔順眼,相方關係出了問題,首先真係要檢討自己一下做過什麼,付出過麼,唔係單單話自己係受害人者咁簡單。

大宅

percy97 發表於 22-5-1 14:40
我老婆年幾二年無去過我阿媽到, 好似有深仇大恨甘, 之前我每兩星期探阿媽, 帶佢飲下茶,(老婆每次都有微言) ...

你自己都識講啦你有腳,兩星期先去見一次自己阿媽,唔好意思如果單憑呢一點,表面睇唔覺你係好着緊你媽咪,我老公每星期都返屋企探父母兩至三次,疫情間我都少見左父母,但我必定每日同佢哋視像,上網買野比佢哋等佢哋減少出街等等。
你三個月冇見父母唔係你老婆責任,自己父母自己管理,如果真係咁擔心去到隔住道門戴住口罩都可以見個面吧!你老婆2年唔見你阿媽,作為新抱當然有問題,但如果唔見面真係減少磨擦又令你唔使做夾心人咁有咩問題?最重要你阿媽都未必想見到你老婆對嗎?

想問你一個問題,疫情前你兩星期同阿媽飲一次茶,咁你又幾耐同老婆飲一次茶?

複式洋房

jojocatjojo 發表於 22-5-1 21:33

你自己都識講啦你有腳,兩星期先去見一次自己阿媽,唔好 ...

我去睇阿媽得密, 老婆成日問長問短, 一千萬個藉口叫我唔好去, 我變在罪犯咁.

我老婆怕被感染, 又遲打針, 不肯外面食, 疫情無甘緊張時, 每星期都會同佢出去行街食野.

我都話我地好正常, 但一講我阿媽, 我就好大反應, 我唔同意佢, 就不斷重覆咀咒我屋企人

複式洋房

percy97 發表於 22-5-1 23:58
我去睇阿媽得密, 老婆成日問長問短, 一千萬個藉口叫我唔好去, 我變在罪犯咁.

我老婆怕被感染, 又遲打針, ...

同埋大姐, 我要返工, 做得夜, 兩星期先帶阿媽去飲茶, 唔見得你著緊阿媽, 是什麼理論, 你睇野甘表面, 你知唔知, 我有久唔久打比我阿媽, 佢有時又會打比我, 我老母都無計較過

佢而家行動不便, 都係我安排社聯上門幫佢打針, 事前要問政府醫生, 佢做過大手術, 擔心左幾耐, 我老婆只係話我甘多事, 你聽到呢啲說話, 唔知你有嘜反應?

複式洋房

jojocatjojo 發表於 22-5-1 21:21

問佢唔關層樓一事前老婆同99關係如何~唔答!

一般婆媳關係, 梗係有小問題, 我老婆梗有優点(佢清潔屋企好好, 不用擔心, 做飯可以啦), 但缺点太難頂, 成日有佢講無人講, 唔認同佢 又不斷講, 人有自由嗎, 每人有自己觀点, 尊重下人, 比的空間大家

首頁
12345...8

尾頁

跳至