婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Delete

大宅

掉咗去啦

男爵府

ararha 發表於 22-5-1 01:24
話說有日99上黎食飯,一入屋就話拎左張墊比你地,之後問都唔問就自己一路講一路鋪上我張梳化,我講左唔岩用 ...

同我奶奶一模一樣,
買咗通勝係都要拎俾你,
我話我地睇手機就够通勝用唔著,
拒絕左3次,
有次仲買埋掛鈎想上埋我地屋企夾硬掛上去,
最後又嘈交(我太傻),
最後係老公上去6299屋企拎返來再掉咗。
仲有買衣架同衣夾俾我地(屋企用乾衣機又拒絕),
用過的爛抹布話俾我地當地墊,
過期的麵,擺太耐就發霉的生果,
通通俾我地,
我老公驚左我地每次因為我好認真拒絕而嘈交,
佢自己獨自去99度拎返來再掉垃圾桶,
依家奶奶當正我冇到咁,
就係因為我因為無法接受佢d野而關係惡化。
依家想返覺得自己太傻。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

話說有日99上黎食飯,一入屋就話拎左張墊比你地,之後問都唔問就自己一路講一路鋪上我張梳化,我講左唔岩用 ...

終於有人同我一樣!你都好丫, 起碼知道有人拎野上來, 我果件係自己搵地方收埋, 5話你知,攪到我有時執屋, 處處見到佢既野, 無處不在!有幾次攪到我幾乎發瘋抑鬱要睇E生!
呢D 野要C6出聲先得!
我好大部分原因係就此與老人家面左左。

請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

複式洋房

Rainbow0709 發表於 22-5-1 02:01
掉咗去啦

Delete

複式洋房

kwhkwh 發表於 22-5-1 10:26
終於有人同我一樣!你都好丫, 起碼知道有人拎野上來, 我果件係自己搵地方收埋, 5話你知,攪到我有時執屋, ...

Delete

複式洋房

gruntel 發表於 22-5-1 04:48
同我奶奶一模一樣,
買咗通勝係都要拎俾你,
我話我地睇手機就够通勝用唔著,

Delete

男爵府

對!真係要老公出聲,我哋一結婚就買樓同居,奶奶又係買好多野黎話我老公用開,之後我老公叫佢唔洗買,先冇買

侯爵府

ararha 發表於 22-5-1 22:46
係呀,我之後就msg 比我老公求救,叫佢番黎時拆掂佢 haha
因為佢, 我做左斷捨離教徒。
佢一次幾乎塞爆左我半間屋, 我一野掉哂佢, 掉到D 「lone lone 隙隙」我都仲搵到佢D 野出來!掉完佢D野,我連我自己既野都掉,掉到佢上來我屋企問我C6, 點解我好似好少野咁。我果刻幾想爆佢,我5掉咁D野,點俾你用來放野。

侯爵府

佢走左之後掉左佢就得,我掉過無數次,人地用過既碗碟筷子匙羹電器乜都有,拎一次掉一次,掉得三五十次佢就知道。我住村屋垃圾要拎好遠去掉,我點左c6去,c6鬧到佢阿媽反艇,自此無再拎啲垃圾上來。

水晶宮

kwhkwh 發表於 22-5-2 01:34
因為佢, 我做左斷捨離教徒。
佢一次幾乎塞爆左我半間屋, 我一野掉哂佢, 掉到D 「lone lone 隙隙」我都仲搵 ...

奶奶拎嘢上嚟仲要收埋晒,係
當你屋企係垃圾房?
諗住你會用得着?
諗住幫輕下你?
因為屋企無位放喺你屋企擺住先?

複式洋房

kwhkwh 發表於 22-5-1 10:26
終於有人同我一樣!你都好丫, 起碼知道有人拎野上來, 我果件係自己搵地方收埋, 5話你知,攪到我有時執屋, ...

就算叫老公出声,老公都唔會同阿媽講,仲話阿媽好意,要講叫老婆直接同奶奶講唔好煩他!好多老公永遠偏幫阿媽,令婆媳關係差

侯爵府

Nbs 發表於 22-5-2 12:35

奶奶拎嘢上嚟仲要收埋晒,係

你問的問題我都好想知,但我沒空探討佢咩心態。我比其他JM 幸運, 但我同佢見面次數不太多。如果長期見/長期面對我估我發左瘋都似。
條友住外地, 每次來小住, 幾乎搬屋咁濟!然後我每次掉野掉到我怕咁濟,有一次幾乎掉左半間屋出來!
佢直頭連「腥盤」下面的位子都不放過!
我最近搬屋, 直頭不做櫃,全屋只攪基本傢俱, 沒儲物空間, 一眼睇哂。就係5想再俾人上來再收埋不知哂野在我家。

水晶宮

kwhkwh 發表於 22-5-2 12:53
你問的問題我都好想知。
條友住外地, 每次來小住, 幾乎搬屋咁濟!然後我每次掉野掉到我怕咁濟。
佢直頭連「 ...

住外地咪好多嘢拎?!咁大工程。。。
Hmm 我諗到多個原因喇,想入侵你嘅生活因為唔抵得?
Yeh 掉晒佢就啱喇,仲要比佢知你掉晒

侯爵府

Nbs 發表於 22-5-2 12:55
住外地咪好多嘢拎?!咁大工程。。。
Hmm 我諗到多個原因喇,想入侵你嘅生活因為唔抵得?
Yeh 掉晒佢就啱 ...
我C6有同佢講呀,有一次佢來小住我直頭當佢面,掉我自己野!
掉到現在仲有一大個紅白藍膠袋既野, 但呢個袋放在C6地方, 我就算數。

侯爵府

華妹妹 發表於 22-5-2 10:56
我住村屋垃圾要拎好遠去掉, ...
我果個, 夠膽死, 將家居垃圾放在門口, 每次你一打開門入屋, 踢到既就係一袋垃圾!!!我心諗, 大廈每一層後樓梯米有個垃圾大桶裝垃圾囉, 走幾步好難為你咩? 擺門口請教下咩玩法,真係當我係下人, 見野識做, 口都5開咁巴閉?
我有次好狠下心來, 見到直入屋, 5理。到c6定問咩事,老人家先開口講野, c6省到飛起,自此老人家拎埋垃圾走多幾步。

男爵府

新都算,二手一定唔要囉

大宅

比我就當住佢面掉左佢。都痴線

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主:

當年結婚冇耐,
99覺得我個雪櫃好多位,
擅自攞咗佢屋企啲陳年肉丸、
火腿、鹹鴨腎等擺入我個冰格!
佢話佢冇位,叫我放住先,
一擺就擺咗一年!臭到死!
啲嘢可以一年都唔食,
究竟用黎做乜!?
最後我迫我老公一啲一啲攞返去,
先慢慢放返啲位出黎

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

有時99係好心, 諗住你有用. 啱用就用, 唔啱咪掉囉, 唔需要同99嗌交.

首頁

尾頁

跳至