自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Fishqqma 發表於 22-5-1 11:21
急病時唔信老公?

係,我媽一直都話,仔女係自己血肉,老公唔係

珍珠宮

Fishqqma 發表於 22-5-1 11:14
其實有乜嘢資格先可以住寮屋

40幾年前同政府租

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

DIMDIM2011 發表於 22-5-1 11:23
係,我媽一直都話,仔女係自己血肉,老公唔係

子爵府

DIMDIM2011 發表於 22-5-1 11:04
十幾年後先知,因為一直冇claim過,唔知冇左,以為比家姐管理緊,後尾知道後,我家姐喊住話佢都唔知
...

邊個比錢供?如大家夾或父母比錢的,叫家姐比返咁多年的供款出來,及通知父母家姐的為人,免得蒙在鼓裏。

珊瑚宮

凌陵綾 發表於 22-5-1 11:17
當年分3份,你因為要讀書,所以要咗錢,但係又要唔足;
我想問,如果冇分樓呢件事,當年係咪就冇得讀了???
你姐其 ...

當年樓主十幾歲,阿哥大佢五年,只不過係20頭,唔明點解屋企人就話佢結唔到婚

珍珠宮

凌陵綾 發表於 22-5-1 11:17
當年分3份,你因為要讀書,所以要咗錢,但係又要唔足;
我想問,如果冇分樓呢件事,當年係咪就冇得讀了???
你姐其 ...

咁我又唔會冇書讀,當時我都自己打緊工。你清晰,我家姐一向都係咁,但父母偏愛,真係冇計,而家後悔,我都只能安慰

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

當年你阿媽比左3O萬你當分左層樓,即是3分1業權是你阿媽買断了,如果層樓賣出再分,应该是你家姐,阿哥,你阿媽分3份。

賣左層樓分錢囉,家姐唔肯就法律解決。

珍珠宮

Fishqqma 發表於 22-5-1 11:25
當年樓主十幾歲,阿哥大佢五年,只不過係20頭,唔明點解屋企人就話佢結唔到婚
...

呀哥大我十一年,因為係隱青,又有不良嗜好,所以當時成3十幾嫁啦

珊瑚宮

1107king 發表於 22-5-1 11:20
現在買返當然貴或不受保,但當時樓主知道即時供返會好D

住院保險系列年年要畀錢㗎!
按年紀收費。

子爵府

DIMDIM2011 發表於 22-5-1 11:20
我係一年見家姐一次,父母我每星期都幾次嫁,我特登住近佢地,你講得岩,其實好多內情我都唔知。。。
...

所以唔介意,這些係你父母自找,我覺得你家姐有講D計劃,家父才會連提款卡都比佢,如果係我,我會叫哂兄弟姐妹講清楚,老人家成日病,睇病如燒錢咁!

珊瑚宮

DIMDIM2011 發表於 22-5-1 11:27
呀哥大我十一年,因為係隱青,又有不良嗜好,所以當時成3十幾嫁啦

即家姐大你5年?
即當年才20頭呀!
阿哥當年3x,大你11年,你當年米成左年law.

珍珠宮

1107king 發表於 22-5-1 11:24
邊個比錢供?如大家夾或父母比錢的,叫家姐比返咁多年的供款出來,及通知父母家姐的為人,免得蒙在鼓裏。
...

我媽知,但我家姐唔肯拎返一蚊出黎,因為威協話會唔理佢,仲話而家層樓係用黎比個孫讀書同父母將來醫療費

珊瑚宮

DIMDIM2011 發表於 22-5-1 11:25
咁我又唔會冇書讀,當時我都自己打緊工。你清晰,我家姐一向都係咁,但父母偏愛,真係冇計,而家後悔,我 ...

咁點解你要拎三十萬嚟讀書?
你當時係想分身家吧!

珊瑚宮

DIMDIM2011 發表於 22-5-1 11:23
40幾年前同政府租

「寮屋違法租售無王管」

翡翠宮

牛年勳章

我局外人睇就係大家都拎咗當年想要既野,分唔分得勻係另一回事,到今日要用錢就推三推四,樓主覺得委屈都無野可以做到。
一係當住個家族群組講清楚成件事,一係就「咕」一聲吞咗佢block埋家姐阿嫂,直接慰問父母,唔好理錢銀野。

珍珠宮

Fishqqma 發表於 22-5-1 11:29
即家姐大你5年?
即當年才20頭呀!
阿哥當年3x,大你11年,你當年米成左年law.

應該咁講,我講得唔好,我17歲時呀媽病左,情況每況越下,咁我媽本身有層樓,當時賣左拎住錢(咁呢個戶口冇比我家姐ga,咁我媽都仲清醒,只係我爸戶口比左佢,方便佢處理日常費用)後尾再買返,(我仲讀緊書進修緊)咁上面提過,後尾唔想分錢會四散,咁就話買返層樓寫名。咁點解會肯比我拎,咁當時我媽都同我講左,將來層樓升幾多唔關你事,咁係傾好ga。其實普通一個人都會變來變去,所以我媽都會 ,而且可能我會有講得唔好,sorry

珍珠宮

C.Humphrey 發表於 22-5-1 11:33
我局外人睇就係大家都拎咗當年想要既野,分唔分得勻係另一回事,到今日要用錢就推三推四,樓主覺得委屈都無 ...

你好利害,講到晒重點,所以我先開post借個位講下,其實暫時都冇咩做到始終父母係健在,佢地想點,我都唔可以做咩

翡翠宮

牛年勳章

selinako^^ 發表於 22-5-1 11:20
成件事怪怪地
你都知層樓3個人名,阿哥應該都會知,阿嫂亦應該知
阿哥以前 有不良嗜好,但宜家結婚 有份工 ...

樓主有提及咁父母私下有俾錢阿哥,咁咪唔志在囉,加上當年自己蠢為咗有資格申請政府資資助(可能係公屋、綜援)放棄咗層樓,咁想爭都係得爭。

珍珠宮

Fishqqma 發表於 22-5-1 11:32
「寮屋違法租售無王管」

咁我就唔知啦,其實我都唔明寮屋係點,又話分紅字屋,黃字屋,總之我爸住呢度,就算收返都係屬於冇得賠嫁,而家就係兩老住囉

象牙宮

DIMDIM2011 發表於 22-5-1 10:59
係父母話分,其實當時咁岩我要學費,唔係急,最主要我都唔想一層樓咁多名,掐住條頸
...
當年30萬係邊個比你?
一次過比?

首頁

尾頁

跳至