自由講場

跳至

首頁
23456...12

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Horsebbj 發表於 22-5-1 10:17
唉…當日無寫清楚協議條款, 今日就追究不了, 除非父母會告家姐

好難啦!當人母親自願轉名比家姐!

珍珠宮

DIMDIM2011 發表於 22-5-1 10:05
我明你意思,但未做到放下

除了放下,仲可以豁出去反面一場。
如無理解錯,你媽叫你唔好理又唔好出面,係咁嗎?
點解你要站在暗角?有份出錢無份出面?日後仲可能反得無理父母之惡名。
既然有人要咗層樓又講到會照顧父母一世,收了「酬勞」,承諾過的事,自然就要做該做的責任。點解唔可以攤出嚟講?
而你亦可以擺明車馬比全世界知你對父母好,一筆一筆數記得清清楚楚更好。

yuyueng    發表於 22-5-1 10:26

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

DIMDIM2011 發表於 22-5-1 03:11

(我媽當年有急病,以為會死,所以分家產)我唔會夾啦, ...

有層樓收緊租但無錢醫病,只可以話自己攞嚟。點解唔比大嫂知?

珊瑚宮

yuyueng 發表於 22-5-1 10:25

我都覺得係,如果講到個家姐咁衰,但係大嫂又企喺家姐嗰邊。 點解都唔講畀佢聽層樓嘅事? 大嫂又會走嚟迫樓主畀錢?!當中有D疑問!

珊瑚宮

Astra00 發表於 22-5-1 10:16
對。樓主當年都分左錢拿去讀書。多數都係見樓升左,覺得自己分少左,條氣會不順。
...

樓主話當年分錢嘅時候自己未成年,未成年父母都唔供佢讀書, 相信佢同屋企人關係好麻麻!

珍珠宮

你搞錯左啦。。。唔係我媽冇錢睇病,個故事係我家姐呃左我媽層樓仲收緊租,話會養我父母過世包醫療,但而家話唔夠錢暪住我媽問我拎

珍珠宮

Fishqqma 發表於 22-5-1 10:33
樓主話當年分錢嘅時候自己未成年,未成年父母都唔供佢讀書, 相信佢同屋企人關係好麻麻!
...

係呀,我又唔鍾意講野唔得父母心,同兄弟姐年齡差得遠,5年,11年。所以而家人大左,父母就知我咩個性,關係好好。

珍珠宮

Fishqqma 發表於 22-5-1 10:31
我都覺得係,如果講到個家姐咁衰,但係大嫂又企喺家姐嗰邊。 點解都唔講畀佢聽層樓嘅事? 大嫂又會走嚟迫 ...

因為呀嫂知層樓就會去迫我媽去迫我家姐,我媽唔想咁樣,亦唔想比外人佢個女咁衰

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

DIMDIM2011 發表於 22-5-1 10:36
你搞錯左啦。。。唔係我媽冇錢睇病,個故事係我家姐呃左我媽層樓仲收緊租,話會養我父母過世包醫療,但而 ...

將件事同你父母及阿嫂講就可以,唔使偷偷摸摸夾錢比你媽媽醫病,再講,而家都唔知要幾多錢。

珍珠宮

比大嫂知,咪即刻會比大嫂迫我媽迫我家姐交返出黎囉,咁咪會家變囉,我媽唔想睇到4分5裂,我而家係裂左出黎果個,我淨係新年先應酬我父母見佢地一次。而且老人家亦唔想比人知咁多家事。其實我而家出post只係嬲,並不存在要解決問題,根本解決唔到,決定權在父母。我只係想搵個地方訴下苦。。。。

珊瑚宮

DIMDIM2011 發表於 22-5-1 10:37

係呀,我又唔鍾意講野唔得父母心,同兄弟姐年齡差得遠,5 ...

唔鍾意講嘢就唔得父母心

你父母而家仲有冇做嘢?
住邊?同邊個住?
邊個養佢哋?邊個幫佢供保險?

水晶宮

Fishqqma 發表於 22-5-1 10:33
...

我估讀大學,去外國留學之類,香港讀書使鬼三十萬,大學生自己幫人補習已經可以自給自足。
我都係本地大學畢業既,不過係九十年代啫。

珍珠宮

yuyueng 發表於 22-5-1 10:40
將件事同你父母及阿嫂講就可以,唔使偷偷摸摸夾錢比你媽媽醫病,再講,而家都唔知要幾多錢。
...

我同我媽講左,係我家姐搞事,背後唔知佢想點,所以我媽尋日知道左即刻話,邊個出鬼計?

伯爵府

父母縱容你家姐,導致今時今日自己承受好多。睇下邊個忍唔住大義滅親,唔係只會令其他兩位兒女繼續付出。

翡翠宮

牛年勳章

樓主一直迴避父母依家住邊,我估佢父母層私樓寫咗家姐名放租,兩老變咗無資產就住公屋。
如果係咁,咁個問題係你父母一手造成,做女既孝順佢地,無病多探望飲茶,有病陪睇醫生,但錢方面就叫父母問翻家姐,層樓同租金都落晒佢袋。
同阿嫂講清楚前因後果,唔係慫恿哥嫂一齊爭產,佢表明你自己點解唔會出錢幫父母醫病,咪以為你咁不孝。

珍珠宮

QY08040408 發表於 22-5-1 10:43
父母縱容你家姐,導致今時今日自己承受好多。睇下邊個忍唔住大義滅親,唔係只會令其他兩位兒女繼續付出。
...

所以我係度借位訴苦

水晶宮

DIMDIM2011 發表於 22-5-1 10:42
比大嫂知,咪即刻會比大嫂迫我媽迫我家姐交返出黎囉,咁咪會家變囉,我媽唔想睇到4分5裂,我而家係裂左出 ...

咁對大嫂唔公平喎,錢佢哋無得分,你都叫做分過三十萬,但大哥果邊無,而家又要夾錢。

子爵府

DIMDIM2011 發表於 22-5-1 02:43
十幾年前,我媽話將層樓分3份,我大哥,我家姐同我。當時我需要錢讀書,咁我就話先分比我(層樓當時160萬) ...

全部人约出來,三口六面講清楚

伯爵府

DIMDIM2011 發表於 22-5-1 10:42
比大嫂知,咪即刻會比大嫂迫我媽迫我家姐交返出黎囉,咁咪會家變囉,我媽唔想睇到4分5裂,我而家係裂左出 ...

咁既然你父母乜都唔想俾人知,包庇你家姐,佢又肯自己硬食,你又已經分裂出來,自己做翻好自己本分就算。父母再同你呻,問錢銀應該點解決,你就話,你都冇辦法,除左攤開出來講埋俾大嫂知

珊瑚宮

yuyueng 發表於 22-5-1 10:43
我估讀大學,去外國留學之類,香港讀書使鬼三十萬,大學生自己幫人補習已經可以自給自足。
我都係本地大學 ...

30萬衹夠一年留學學費及生活費。當年樓主未成年,應該是讀大學。唔知佢拎30萬讀什麼了。。。

首頁
23456...12

尾頁

跳至