自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ddkaka 發表於 22-5-1 21:25
最搞笑係橕越南取代大陸,但原來越南都係共產國家

根本佢哋唔知佢哋自己追求緊啲乜嘢

珍珠宮

SandyKL 發表於 22-5-1 20:10
郭釗,佢講嘅嘢

佢之前係咁唱大陸樓,話會爛尾,叫人小心,最好梗係唔好買。呢條片又話圍封,啲 ...
不能同意更多

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

SandyKL 發表於 22-5-1 21:13
睇香港就知係,習主席講「房子是用來住的不是用來炒」,一定如刀般插入黃瓜李心上,有班思考力低嘅人當佢神咁拜,俾人壓榨仲唔知。...

習主席講得啱

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

越南一早已經大把廠有投資, 但質素真係同大陸比始終差啲

琥珀宮

littlesister 發表於 22-5-1 21:21
首富在國內又想用香港時既技倆,囤地唔發展等升值,點知人地有法例沒收太耐無發展既地,之前被收左唔記得 ...

香港樓市就係咁掌控係班大土地發展商手中,國家不容佢地玩弄,太睇少國家領導人智慧啦!商人即商人。

公爵府

ddkaka 發表於 22-5-1 21:25
最搞笑係橕越南取代大陸,但原來越南都係共產國家

呢樣真係搞笑!

子爵府

blackberry 發表於 22-5-1 18:58
北約嚇死黃瓜

關唔關和黃醫藥被美國除呢單嘢事?會唔會對英美歐有所避忌,怕怕

https://www.hk01.com/%E8%B2%A1%E7%B6%93%E5%BF%AB%E8%A8%8A/753616/%E4%B8%AD%E6%A6%82%E8%82%A1%E9%80%80%E5%B8%82-%E9%81%AD%E5%88%97%E7%A2%BA%E5%AE%9A%E9%99%A4%E7%89%8C%E5%90%8D%E5%96%AE-%E5%92%8C%E9%BB%83%E9%86%AB%E8%97%A5-%E5%B0%8D%E6%A5%AD%E5%8B%99%E7%87%9F%E9%81%8B%E7%84%A1%E5%BD%B1%E9%9F%BF

公爵府

回覆樓主:

原本想做英奴,所以呢天生就係咁,想做西人要再投胎

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

ychan^ 發表於 22-5-1 22:33
關唔關和黃醫藥被美國除呢單嘢事?會唔會對英美歐有所避忌,怕怕

https://www.hk01.com/%E8%B2%A1%E7%B6% ...

我覺得佢怕英美沒收佢財產多, 佢响英國的財產

子爵府

blackberry 發表於 22-5-2 11:30
我覺得佢怕英美沒收佢財產多, 佢响英國的財產

沒收財產又未必,凍產就會,英歐美國無錢嘛就做伸手黨員,莫須有,最鍾意罰人錢㗎啦。

男爵府

emilylam 發表於 22-5-1 19:17
同感

你氏甘心做走狗,但係美國佬用完就梗係即棄,一腳伸佢出大海

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

ychan^ 發表於 22-5-2 12:22
沒收財產又未必,凍產就會,英歐美國無錢嘛就做伸手黨員,莫須有,最鍾意罰人錢㗎啦。
...

你唔見佢地已經諗好點駛俄佬既錢咩? 支援烏克蘭, 賠償俾911死難者?! 真係強盜

伯爵府

回覆:李嘉誠撤資英國,大量投資馬來西亞同柬埔寨

大陸人說越南人內心很反華,真不明白投資在越南

伯爵府

回覆:李嘉誠撤資英國,大量投資馬來西亞同柬埔寨

外國商家也承認以前從中國搬到東南亞國家的廠運作根本沒有預期好,例如印度。 現在也考慮搬回中國。

水晶宮

restahaus 發表於 22-5-2 16:34
外國商家也承認以前從中國搬到東南亞國家的廠運作根本沒有預期好,例如印度。 現在也考慮搬回中國。

...

其實有外資好幾年前已發現問題,開始搬返中國。

男爵府

patekp 發表於 22-5-1 19:52
唔走都唔得喇,佢怕俾北約成員國沒收資產呀。

主要原因佢睇唔好英國前景

男爵府

SandyKL 發表於 22-5-1 20:10
郭釗,佢講嘅嘢

佢之前係咁唱大陸樓,話會爛尾,叫人小心,最好梗係唔好買。呢條片又話圍封,啲 ...

雖然佢講嘢未必可以盡信,但都有一定參考價值

公爵府

牛年勳章

restahaus 發表於 22-5-2 16:34

...

有國內朋友被派去東南亞地區的國家管理當地的工廠,佢地話當地人做嘢冇中國人咁醒同勤力,好多產品生產出來都係唔合格,耗材比國內嚴重,甚至有些工序根本做唔到,加上能源供應例如電力經常供應不足,所以生產效率唔高,但係當地已經投資左咁多資金,衹好硬住頭皮做落去。

水晶宮

baby1628 發表於 22-5-1 18:40
https://youtu.be/W_Rbh-Xw4vQ

呢條老黃瓜點會死錯人吖

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

英國歐洲巳每况越下, 投資東南亞係出路!

首頁

尾頁

跳至