1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問各位媽媽有什麼心得,同邊款廁所仔好用

水晶宮

我嘅心得係
小朋友要ready 先,未ready 你迫唔到盞stress 爆佢,ready 的話咩都唔使train 自然就戒到

大宅

Nbs 發表於 22-5-3 15:23
我嘅心得係
小朋友要ready 先,未ready 你迫唔到盞stress 爆佢,ready 的話咩都唔使train 自然就戒到
...

明白,見講野開始表達到,想試下

大宅

加油

大宅

pforpinkpink 發表於 22-5-3 15:00
請問各位媽媽有什麼心得,同邊款廁所仔好用
預備至少10條panties
同佢睇吓介片故事繪本,等佢認識下,
然後試吓有一日同小朋友講今日着panty ,
叫佢如果要小便就通知你,
通常拉咗一次就會知道下一次要跑去potty, 但通常跑唔切,但都要讚下佢。
大前提小朋友唔抗拒,亦有意識急尿係一回咩事。
啱嘅時間介就好快,
我小朋友剛兩歲就開始,用咗三日就介左日片,冇再瀬過大小便。
夜片就過咗一個月之後小朋友自己提出唔想再wear nappy ,半夜瞓覺想去小便會叫醒我同佢去。

但每個小朋友唔同,唔需要鬥快,
最重要都係靠媽媽觀察小朋友幾時ready.
加油

大宅

回覆 sabsab122 的帖子

你意思係最好要預備十條介片褲仔?

因為我女兩歲幾 FEEL 到講左要去WEEWEE 講緊中途己經瀨左出黎
跑唔切去.....

大宅

18babycome 發表於 22-5-24 18:27
回覆 sabsab122 的帖子

你意思係最好要預備十條介片褲仔?

不是介片褲,普通底褲仔就ok.
如果跑唔切去廁所,
就放個potty 喺廳,
你要預咗佢頭兩日都一定係會成日瀬。
但係第三日已經係會好好多。

最重要係小朋友膀胱肌肉要成熟先開始介,
如果唔係小朋友明知要講但係控制唔到佢會好沮喪。
你留意吓小朋友會唔會可以hold住小便大概三個小時都唔濕片,or 午睡唔濕片,小朋友不抗拒嘅情況底下就可以開始了。

別墅

sabsab122 發表於 22-5-25 14:13
如果跑唔切去廁所,

別墅

sabsab122 發表於 22-5-25 14:13
如果跑唔切去廁所,

你好,我囡囡2歲2個月,之前一直都有教佢去potty但未試過成功去到,最近直接試用介片褲,大概一星期 但都未成功介到,囡囡每次都係all完又或者 all緊先同我講話(emoji)‍(emoji)係咪佢未ready 呀?教到我好攰都未識….請指教

大宅

Yuyuyu!! 發表於 22-6-15 00:06
你好,我囡囡2歲2個月,之前一直都有教佢去potty但未試過成功去到,最近直接試用介片褲,大概一星期 但都 ...

照你描述,一個星期都仲係咁
就似係未ready.
因為ready 好係幾日就介到。

所以建議停一停先,最緊要小朋友唔好有hard feeling。
然後2.5歲再试吓,

之前同佢睇下介片故事,
問下佢想唔想weee in potty.
女孩子既話,我recommend “princess polly” sticker book for potty training which u can get from Amazon.com

別墅

sabsab122 發表於 22-6-15 15:44
就似係未ready.

謝謝你的回覆!
今日再同佢去potty 坐 佢坐坐下自己屙weewee
但由於佢係第一次坐potty 屙 可能未習慣坐喺度屙 佢屙少少就起身走人

大宅

sabsab122 發表於 22-6-15 15:44
就似係未ready.

請問點樣先睇到佢係ready?是否條片好幾個小時都是乾?

謝謝你!

大宅

coconutchung 發表於 22-7-20 06:12
請問點樣先睇到佢係ready?是否條片好幾個小時都是乾?

謝謝你!

Yes. 即膀胱肌肉已懂得儲埋一齊先wee, 而家不是一有wee 就去。

大宅

sabsab122 發表於 22-7-20 06:50
Yes. 即膀胱肌肉已懂得儲埋一齊先wee, 而家不是一有wee 就去。

thanks, 我諗佢未ready

首頁

尾頁

跳至