3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

大宅

一到要做功課,多過3樣都可以做到晚上
一有抄寫就哭,躲去書枱底,衣櫃裡,不斷話老師討厭要俾功課

唉,好灰心,好心累

大宅

Treetree11 發表於 22-5-3 19:15

我個仔6歲一聽到抄寫就發脾氣,但會照做,無咁嚴重。

你小朋友好大壓力,同佢講做完功課打機會唔會通抄?再唔得就睇下心理輔導。(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

子爵府

未有呢個情況出現前,做功課係點?父母陪住做?一做功課就失去動力?佢一定係好討厭做功課先係咁,係要睇佢係能力唔夠,例如手肌問題,讀寫障礙、定係將做功課同唔好嘅事連埋一齊

複式洋房

如果佢情緒波動咁大,可能係因為有啲唔好嘅經驗
例如抄寫令隻手痛或者曾經俾老師鬧等等...
試試分開幾段時間做?中間食飯,然後先再做,咁佢都會容易專注一啲

我覺得作為家長可以先同老師反映情況
如果真係太多功課,可以書面同老師講希望暫時減量,或者俾多少少時間佢完成
然後慢慢恢復正常,否則逼得小朋友太緊要都唔好
但同時都唔可以俾小朋友放任,唔做功課就打機或去玩,都要自律

別墅

回覆 Treetree11 的帖子

要交俾人教先得,好似我女咁...怕影響親子關係

伯爵府

Treetree11 發表於 22-5-3 19:15

正常,今時今日仲有咁悶的功課,浪費時間

首頁

尾頁