自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

禁止訪問

子爵府

鍾要返part time,例如每星期返三日,多些私人時間

返工有人工、有同事吹水、感覺自己有存在價值

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

侯爵府

我唔係鍾意返工,只係唔鍾意留係屋企

伯爵府

moma1023 發表於 22-5-5 11:00
我又真係幾鍾意返工,由起初一隻菜鳥,睇住自己慢慢變成可以獨立處理好多嘢,呢個過程其實好有滿足感。而 ...

我都一樣,之前上司話我做到好似做緊自己盤生意咁. 實情係我一放假,佢哋好似單都唔知點開張咁

子爵府

公司、人工福利、環境、上司、同事都不錯,真的愛上班。

珍珠宮

winladyship 發表於 22-5-5 09:16
琴晚愛回家艾頓壯做得幾好,有幾多人真係為興趣真心鐘意返工.
我也喜歡架...在家都唔知做咩,好無聊,家務做完,只係食同坐...返工時間過得快...

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

係囉,講到咁點教仔呀。無人中意返工。
為左錢,生計,真是咩mood都無晒。
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Lhin 發表於 22-5-5 09:28
我覺得公司、同事都係一個重要因素

絕對係,以前我返既地點唔洗對住老闆,返5.5日都ok好爽,依家要對住老闆,返5日都好難頂,日日提唔起勁返工。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我前上司,佢唔鐘意返屋企,因為同99同住。佢喺公司一人之下,萬人之上,有時wfh佢都成日返工

男爵府

我返工的原因係鍾意每個月月底, 有筆錢出現係我銀行戶口

象牙宮

winladyship 發表於 22-5-5 09:16
琴晚愛回家艾頓壯做得幾好,有幾多人真係為興趣真心鐘意返工.

返工為了錢。做自己喜歡的。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

如果我有群姐咁嘅主管,我都好中意返工

我以前part time同阿壯差唔多,同事好好人,當時真係好中意返工

依家全職性質、工作氣氛唔同,講唔出中意返工….每日都唔想出門

珍珠宮

Lhin 發表於 22-5-5 09:28
我覺得公司、同事都係一個重要因素

Yes. 錢以外既一個重要因素。

你睇呢度幾多人呻,番工 遇到衰同事/上司,攪到有情緒病。

有時就算自己匿埋一邊,啲賤人都走埋嚟搞你㗎!

男爵府

回覆樓主:

我懷念公司唔忙的日子,老细放假,靜靜地做下野時又同同事吹下水,食下零食的日子,開心過一天I!

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

如果返半日, 好樂意去返工

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

真係要睇工作環境.
如果工作環境理想, 工作愉快, 又有糧出, 當然鐘意返工.

大宅

回覆樓主:

我以前唔鍾意,但到宜家為家人冇得做,就發覺有得返工係好幸福嘅一件事

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

我仲意返工, 証明自己仍有價值, 揾到錢(無論多少), 可以心安理得去買自己的心頭好.

以前有人問過我, 如果中咗六合彩頭獎(好多彩金), 仲返唔返工?
我問: 一定返工, 但會揾份他條D工hea日神, 返工有人同我吹水, 有人陪我食晏, 有話題, 有目標.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

民房

我都想知有幾多鐘意

首頁
12345...7

尾頁

跳至