自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

魔怪媽媽 發表於 22-5-6 08:37
當時你唔出聲? 一家人直接講亞邊個未到就得啦,人多有時真係唔記得
樓主唔係唔出聲, 只係遲咗差唔多半年啫, 而家咪終於出聲囉

男爵府

下次見工人姐姐開始擺食飯枱, 咪即係喺99隔離大聲咁打比家人, 話「差唔多開飯喇, 你到邊? 大約幾點到?」, 等全屋人都知, 如果咁都無反應, 咪少啲返去囉

珍珠宮

回覆樓主:

中國人套家教通常要肯「蝕底亅
即是人地家人未到我會叫大家等
自己家人未到我話不用等食先
如果一年先食幾餐好少事

大宅

我係你我會出聲話︰『我同XX講左7:30開飯,不過大家如果好趕就食先,留起D比佢就得...』

水晶宮

回覆樓主:

你自己又冇出聲,人地又唔記得嬲咩?如果你出左聲人地冇反應咁就要嬲,你姪女人地家人有出聲,亦都有人知佢未反到同你上次情況唔同。

不過你親戚,次次都遲到而唔係因為工作關係我會嬲爆爆而提醒

公爵府

2024年龍年勳章

當時有無出聲先?出左聲都無理就嬲!

伯爵府

係小氣。當時在場又唔出聲,你見到咁咪話邊個未到,打個電話問佢返到邊到,咁囉~點解又唔做呢~
我家姐例遲,因為灣仔返屯門路途遠~佢都成日話食住等,媽有留飯比佢~

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

預人飯菜份量果個人應該記得有咩人!人地自動記,但沒心樓主家人,俾我就下次免來。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

水草 發表於 22-5-6 07:22
如果兄弟妹的家庭回家吃飯,大多都講明幾点開版, 好幾次姪仔女都遲左返,(話OT/塞車...),大家都等埋才開 ...

如果你覺得大細超,唔想去,就唔好去

唔係晦氣說話

今年我唔同某人慶祝母親節

你話等埋一齊食飯事件,睇你點睇
奶奶通常等齊我或我老公就開始食飯
女婿或個女未返都會叫我地食住等

有時我講等埋一齊,佢就會拎其他野俾我食
不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

Jm問左咁多次樓主都冇答,其實樓主有冇出過聲?

好怕人乜都唔出聲,自以為,然後又要嬲或不滿。我99都有呢d性格,本身佢幾好,係呢方面唔好,99老人家都算啦,後生係咁好難相處,唔識同人好好溝通,曾識人係咁,避之則吉!

男爵府

如果兄弟妹的家庭回家吃飯,大多都講明幾点開版, 好幾次姪仔女都遲左返,(話OT/塞車...),大家都等埋才開 ...

一家人有乜嘢咪直接講囉,
如果約左7點半其他人早左到齊想開飯我會即刻打畀未到嗰個問佢幾時返,差5至10分鐘就會叫大家等埋佢,要等20-30分鐘就大家開住飯等。
不過通常係我成家早到,我哥嫂叫我地唔洗等食先

男爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

如果已經提早煮好餸,只等一個人我反而覺得唔好意思,會主動留餸亦唔想麻煩其他人,一家自己人唔洗太計較。

翡翠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

我諗樓主係嬲大細超,比著我個心都會有啲唔舒服嘅

侯爵府

俾著我, 我立即出聲, 未人齊喎, 我家人趕緊返嚟, 等埋先啦
一家人, 開句聲有幾難? 你又唔出聲, 收喺個心亂諗嘢, 好小事啫

珍珠宮

2023年兔年勳章

babyhoi 發表於 22-5-6 07:44
我諗樓主係覺得大細超,
自己嗰邊不被重視,
俾我都會un住un住

同感!

公爵府

其實當時佢地嗌開飯,點解唔即時叫佢地等多陣先?或者自己打電話俾家人問佢仲有幾耐先到,如果晏就自己夾起D餸留俾佢先。
我覺得大家一家人有咩可以直接講,唔駛事後先自己唔開心,有時溝通真係好重要。

珍珠宮

我會開口講我家人就到,等多陣。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 夏天玩到顛 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

其實好小事, 下次出聲話XX 未返到呀 (當然你之前要搵未到既人去到邊啦, 可能已經係差10分鐘) 未叫大家等多陣囉...

大宅

可能太多人唔記得

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

當時點解唔直接出聲話阿邊個就返到?果刻唔講要事後不滿其實好無謂。另外,其實約好一家人食飯應該儘量早D返,一返黎坐低就食其實其他人背後有好多功夫要做,已經唔使做只系食都唔早D?煮埋比你地食仲要不滿,下次唔好去。

首頁
12345...7

尾頁

跳至