自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

~仔仔媽咪~ 發表於 22-5-7 04:26
如題。如果一定要送花圈,
係一個花圈寫咗全部男家上下啲名,
定係每個家庭一個花圈?
睇下平時有無來往喇,如果有分開送都有

大宅

帛金都係,已結婚做一份,老爺奶奶做一份

伯爵府

定係每個家庭一個花圈?

無話一定唔一定。做係禮儀禮貌。唔做只係無做足體面嘢。介唔介意人哋點諗就要睇下自己同埋本身兩家人關係。

我地自己屋企門面嘢一般做足。結咗婚嘅就自己一家一個花。未結婚就跟父母一個。不過講到底,呢啲都係心意。全家一個花都已經好有心。最多做個大少少囉。

珍珠宮

減齡達人勳章

當年我爸過身,奶奶喺外國,幫我地攪白事嗰位教,姻親(即你老爺奶奶)要出一個花圈。其他男家如有兄弟姊妹,可以各身出花圈或只做白帛。

男爵府

回覆樓主:

我老爺走時、我阿媽自己做一個、我自己嘅兄弟姊妹各做一個、兄弟姊妹嘅仔女結咗婚嘅自己再做一個

珍珠宮

我覺得要,但有d 人(我99) 唔興架,當年我爸走佢冇做,仲話我個仔細(3歲)坐唔夠十分鐘就走,我弟婦外家就坐足全晚(姪女當時2歲)。 老公大伯父走,我有做花牌,奶奶知道就要我老公寫曬4兄弟姐妹嘅名,但又唔夾番錢,做帛事點可以架

伯爵府

虎到金來勳章

Astra00 發表於 22-5-7 08:15
同意。花圈係「比人看」,我不太介意呢樣。折現去幫在生家人好過。

唔係個個都想要折現,我62過身時有啲親戚講明唔做花牌比帛金我哋老公都叫佢哋做番花牌,唔想靈堂冷清清.
在我的字典裡,只有歡樂而沒有憂愁,小人們做什麼都影響唔到我  

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

按舊例,襯家會做張"被",其實係張 氈,上面有弔唁字句,掛喺靈堂。 不過而家都好少人做, 我家姐奶奶過世, 我媽有問對方使唔使做,抑或俾帛金, 佢姑仔叔仔冇咩意見,所以阿媽就照做襯家被。

大宅

回覆樓主:

我細佬未結婚所以我未做過男家

不過如果我係男家
我會睇對方家族需要錢多d定需要面多d
要面咪送花牌,要$多d咪比多d帛金

同人地結婚你送人情+禮物一樣
送左結婚禮物,封人情當然會細封d
唔要結婚禮物,我咪折現封大封d人情比你

咁好難「我全部都要」
禮物又要,但人情又想我最大封比折現價

而家d花牌都500至800個
放一晚就比佢回收轉售
如果我死咗,我要2個花牌夠
其他用我個名捐錢派飯行善積德迴向比我
我仲開心

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

定係每個家庭一個花圈?

唔一定
老一輩嘅人就一定要做「祭帳」(我有機會寫錯字,請見諒)
但我家做帛事時,奶奶冇做,我家長老係有啲唔高興
不要從別人的嘴裡去認識我

伯爵府

想生BB熱投

定係每個家庭一個花圈?

節哀順變。

個人感覺,個花放唔夠24小時,之後都係拎重用。
I am Agent P

水晶宮

del.

琥珀宮

定係每個家庭一個花圈?

邊有一定架,只係多數會送花圈。全部定每個家庭一個花圈,無乜所謂。
環保,我自己會prefer合做一個

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

咁…… 你係咪介意男家唔做花俾你爸爸?咁你同仔仔爹哋講,叫佢同奶奶講,一係就仔仔爹哋幫佢父母做一個俾你爸爸。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

木土土 發表於 22-5-7 23:35
邊有一定架,只係多數會送花圈。全部定每個家庭一個花圈,無乜所謂。
環保,我自己會prefer合做一個
...

我哋而家都係頭痛緊,我個99歲舅父今日都返回天家,我媽咪都好傷心因為呢個阿哥最錫佢,本來就係諗住我阿媽做一個花,我哋六姊妹夾做一個大嘅,另外每人再封帛金。點知原來除咗寫外甥女,又要寫埋外甥婿,仲要落埋啲甥孫!一張卡點寫到幾廿人個名?所以而家諗住三個三個姊妹咁做兩個花囉。中國人就係有呢啲咁嘅嘢,對長輩嘅尊重尤其重要,始終最後一程嘛。

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

~仔仔媽咪~ 發表於 22-5-6 08:26
定係每個家庭一個花圈?

我媽媽走時,男家各家庭分別有到,做白帛同花牌,6299第二天都有一同上山

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

TMC3012 發表於 22-5-7 12:08
多數未必送花牌, 睇年紀啦, 之以前係做祭帳, 仲記得阿公做既比我要左黎冚
多數而家用帛金架啦
...

我麻麻走
我姑姐開花店,於是我哋咪傾:無奶油做花圈
我話咁簡單啦做帛金
62 EE哦哦堅持做祭帳,我真係當時太年輕,諗唔通點解
哦咗一餐,62話做祭帳有名,人哋就知道佢有做
我丁-頁佢xx,嬲到我即場面都黑埋!而家講緊我親阿麻身後事,你同我講呢d?

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

基本禮貌

琥珀宮

麟媽媽 發表於 22-5-7 23:39
我哋而家都係頭痛緊,我個99歲舅父今日都返回天家,我媽咪都好傷心因為呢個阿哥最錫佢,本來就係諗住我阿 ...

我六兄弟姊妹,上次類似case,也是分開做二個。

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

借帖一問

我想請教弟婦爸爸過生。帛金封面應該點寫

姻親跟住跟個名?跟邊個,因我哋一家一齊比

謝謝
身體健康,生活愉快

首頁

尾頁

跳至