自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

下星期就放完產假要返工,生之前已經想quit, 因為而家份工個上司好chur, 而且冇料,乜都唔識做卸晒落黎,而且返工地點遠要轉3程車
咁我係返工前兩星期就開始interview, 搵到一份one man band 公司得廿幾人既工,人工多而家呢份$5000,地點都係遠但係有一程車到,不過我concern既係要幫佢搞搬office 而我係完全冇經驗,驚好大壓力會搞唔掂同埋到時會好忙,可能更加冇時間理bb
你地覺得應唔應該take呢個offer?

水晶宮

20幾人唔同1man bank la

搬office 係煩 你要幫手統籌?做 admin or office mgr 之類? 有冇 OA or junior 跟你?叫佢地幫你手得唔得?

水晶宮

搬office 一次過但人工係多 5000/month 我走

反正你都唔like 自己份工 點都走架啦 爭在遲早 咪試吓呢份 唔oK又再轉 佢咁好等你2個幾月?

男爵府

chocolatebean 發表於 22-5-7 06:32
20幾人唔同1man bank la

搬office 係煩 你要幫手統籌?做 admin or office mgr 之類? 有冇 OA or junior ...

冇呀 HR & Admin一腳踢

子爵府

搬20 幾人既office 唔會太難,每月多5000,而且本身有離開嘅打算,我會take the offer.

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

梗系走啦!但要一個月通知,新公司肯等妳咁耐?

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

走!

伯爵府

當然走

男爵府

millk1106 發表於 22-5-7 06:25
下星期就放完產假要返工,生之前已經想quit, 因為而家份工個上司好chur, 而且冇料,乜都唔識做卸晒落黎,而 ...

搬office有幾難,殺到埋黎就食,係我會接受新工

子爵府

回覆樓主:

我會走

你係新人唔會叫你做搬office統籌, 搬office即係幫手pack野, 同在新地方set up返d野,咪好似搬屋咁

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

加$5000,試下走啦

男爵府

wowobibi 發表於 22-5-7 08:24
我會走

你係新人唔會叫你做搬office統籌, 搬office即係幫手pack野, 同在新地方set up返d野,咪好似搬屋咁 ...

唔係呀 佢expect我做統籌,搞seating plan電話上網走線嗰啲咁複雜都唔知點搞

公爵府

回覆樓主:

其他福利一樣,新就多$5000同有一程車到?
多$5000 wo,夠cover請一個工人照顧ar B

男爵府

millk1106 發表於 22-5-7 08:34
唔係呀 佢expect我做統籌,搞seating plan電話上網走線嗰啲咁複雜都唔知點搞
...

呢啲有冇請consultant 做?如果有,你負責統籌,只係同consultant 傾你想點做,如果冇consultant, 都真係有啲煩

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

見工時講明要負責搬office,明知你零經驗都請?
如果係,照做,誰怕誰!你有無朋友識?邊學邊做

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

...

其實呢啲唔難搞,我會走

用戶要求終止服務

本身都想走,仲有其他offer 更加走

男爵府

millk1106 發表於 22-5-7 06:39
冇呀 HR & Admin一腳踢

有冇限budget? 如果老闆肯出錢,可以請design公司,因為廿幾人都要諗諗大家座位,傢俬,仲有老闆有冇啲風水陣要擺…..,搵設計公司,應該可以幫到你

子爵府

BK Milk勳章

...

其實搬office唔係你想像咁難
list down 用咩做,一樣一樣嚟

問清楚老細想租既地區,租金budget,裝修budget,預幾多人坐等
決定seating plan,搵裝修師傅,話比佢聽點坐,邊個位要LAN/電話/電制

上網,電話搵同一間電訊商
要唔要租printer
改勞保人數地址,BR轉地址,郵局forward去新地址等等

公爵府

...

Easy job去馬

首頁

尾頁

跳至