自由講場

跳至

首頁
12345...18

尾頁

侯爵府

ddkaka 發表於 22-5-7 16:04
轉個愛國特首就唔同架啦,香港係中國嘅一個特區唔會變,我係你就走定先
...

如果李家超真係只做中央的跛腳鴨, 無視香港的實際情況, 聽果班左膠講, 咁我都真係要重新審視。

回歸時, 已有人講, 香港就算唔死係啲反中份子身上, 都會死係啲左膠手上.
凡事只會看中央要乜就乜, 根本無半點思考能力.

男爵府

早牌阿爺仲讚我哋疫情回落係因為「動態清零」嘅成果,絕對不是躺平成果

由得佢講嘅啫

禁止訪問

男爵府

happyfarmlife 發表於 22-5-7 16:14
每日幾百單本地個案,繼續放寬所有防疫措施,又恢復航班,又停方艙,如果咁都話係動態清零,咁姐妹你真係 ...

動態不是完全training呀嘛,有做嘢就得
我地精準防控

共存只能做,不能說
而家咁幾好

水晶宮

青青河邊草 發表於 22-5-7 16:11
如果李家超真係只做中央的跛腳鴨, 無視香港的實際情況, 聽果班左膠講, 咁我都真係要重新審視。

回歸時, ...

香港係中國一部份,就係咁架啦,你都仲未化?

侯爵府

ddkaka 發表於 22-5-7 16:20
香港係中國一部份,就係咁架啦,你都仲未化?

我唔覺得我要化囉. 你咁講, 係咪即係說中央係有強權無公理?

男爵府

青青河邊草 發表於 22-5-7 16:11

回歸時, ...

同意

我理解新特首上台一定係要講動態清零,我仍有一絲希望做起上嚟,是真正為香港着想

而家林鄭急急腳7/1 前放鬆晒所有嘢,係因為佢上台就唔方便做….我覺得係有啲共識的

男爵府

青青河邊草 發表於 22-5-7 16:21
我唔覺得我要化囉. 你咁講, 係咪即係說中央係有強權無公理?

我覺得香港要適應在中央政策前提下,巧妙咁解讀同埋採取自己合適政策

水晶宮

青青河邊草 發表於 22-5-7 16:21

唔係強權,係跟番中國其他省嘅步伐走係好正常

住大陸台灣人驚訝 對政府不滿提出竟不會被消失
https://youtu.be/NA2Wz6q32eI

子爵府

平平無奇2 發表於 22-5-7 15:44
有得揀、想下美國都死一百萬、中國如果共存要死幾多呢?我就唔會揀共存。仲要中國依家都唔係絕對清零、喺 ...

以香港的人口密度同流動, 一有病毒輸入必屬於超高風險地區, 要清零就要實施比上海更嚴厲的防控措施。

3月香港重講緊全民檢測時, 個時上海仲未爆, 我一早留言話幾日禁足無法清零, 最少要一個月以上。兒家睇返上海情況, 正正證明我的觀點正確。

水晶宮

annie133 發表於 22-5-7 13:26
視乎病毒變種後有幾毒和羣體免疫屏障,情況不停轉變中

係,見步行步

已刪除用户

子爵府

當病毒無法被消滅時,動態清零就係爭取時間研發藥物應對.今次中國表現最成功

子爵府

nicelady2828 發表於 22-5-7 16:03
其實香港死咗九千人,喺清零之下死ge

唔記得那時幾咁嚴嗎

有時諗返,可能香港一早行共存,分散一D輕症去隔離設施/居家隔離
而非入院佔住 重症或其他急需入士床位,
可能死亡人數會少好多。
另外有D人一味咬住九千呢個數字,忽略咗香港的死亡人數計算方法。死亡前28日任何曾經驗到陽性都入新冠數。

公爵府

2024年龍年勳章

gasman 發表於 22-5-7 17:07
咁你要問下上海人想揀病死定餓死,佢哋嘅感受最迫切
四處啲公務員都會有好壞,處理得唔好就要炒。又唔見深圳一鑊泡

水晶宮

回覆樓主:

呢個YouTuber 分析大陸,如推遲共存三個月大約死少170萬人

https://youtu.be/NTLCrlweX4I

珍珠宮

.

子爵府

ddkaka 發表於 22-5-7 17:31
呢個YouTuber 分析大陸,如推遲共存三個月大約死少170萬人

https://youtu.be/NTLCrlweX4I

美國三年先死一百萬,內地冇咁差吓嘛。三個月一百七十萬?

公爵府

2024年龍年勳章

CHUIPING 發表於 22-5-7 17:19
有時諗,可能香港一早行共存,分散一D輕症去隔離設施/居家隔離
而非入院佔住 重症或其他急 ...
香港錯在快狠準,疫情成咁耐完全無準備,啲措施錯漏百出

已刪除用户

首頁
12345...18

尾頁

跳至