0-6個月

跳至

首頁

尾頁

洋房

我另一個post有講自己反覆塞奶/乳腺炎所以好想放棄餵人奶,今日又塞,通完痛到我差啲死之後,我終於決定收奶喇… /_\

雖然有向好果方面諗:餵奶粉都可以好有營養、慳返泵奶既時間同BB玩、唔洗戒口、唔會再塞奶心情都好啲etc., 但係我決定收奶果一刻直到而家都喊左幾次,好似要同阿仔講分手咁,個bonding冇左…(emoji)

理性啲諗就係付出既努力同時間都只係為左啲母乳抗體,而有jm都話醫生講過其實唔係好多,只係社會吹捧到母乳好好,唔餵人奶就十惡不赦咁,其實餵奶粉真係慳水慳力快靚正;但感性方面諗就係我再唔可以提供一樣unique我先比到BB既野佢,樽餵既話,I can be anyone,所以好傷心…

別墅

tigermami22 發表於 22-5-8 05:34
我另一個post有講自己反覆塞奶/乳腺炎所以好想放棄餵人奶,今日又塞,通完痛到我差啲死之後,我終於決定收 ...

傻瓜,BB同媽媽既bounding絕對唔係淨係因為人奶而存在,我自己都係食奶粉大都好愛我媽媽母親節快樂,愛可以用唔同嘅方式傳遞,唔需要太執着

大宅

我另一個post有講自己反覆塞奶/乳腺炎所以好想放棄餵人奶,今日又塞,通完痛到我差啲死之後,我終於決定收 ...

你餵咗幾耐呀?BB幾大?BB肯埋身?
你隔幾多個鐘泵一次奶?
平時食嘢會唔會好肥膩?有冇飲多啲水?

我自己都成日塞奶,通常阿B一埋身就搞掂

你咁唔開心,不如試吓仲有冇其他方法解決身體呢個情況先?
驚你越嚟越唔開心跟住產後抑鬱,成日會後悔自己做嘅決定

複式洋房

我同你一樣。。。每次塞都好痛,已經成日按摩,真係想放棄,痛到夠鐘餵奶都有啲驚,但通左又好想繼續餵,好矛盾。。。

我依家決定要退奶了,不過都同bb一路講一路喊,好驚做錯決定

生完之後好多野諗,唔知係唔係荷爾,蒙影響,好易有情緒

大宅

我明你講的bounding, 我餵到8個月仲餵緊,餵人奶係special moment 黎既,無人能夠取代。不過,唔餵都無所謂,身體會無咁辛苦。我5個月前全人奶,真係想屎,日日周身痛。
其實你塞奶有無比bb 狂啜呀?我之前塞係搵bb幫手狂啜。

洋房

WKFC 發表於 22-5-8 14:53
你餵咗幾耐呀?BB幾大?BB肯埋身?
你隔幾多個鐘泵一次奶?
平時食嘢會唔會好肥膩?有冇飲多啲水?

我出世到而家2個半月都餵人奶,但多數泵出黎樽餵,4個鐘泵一次,近一個月先一日埋身2次,都照塞。
平時食野唔油膩,多數屋企煮,已經盡量唔食上奶既野,雞都唔敢食,都照塞,所以已經好絕望…

洋房

babymama2 發表於 22-5-8 18:55
我同你一樣。。。每次塞都好痛,已經成日按摩,真係想放棄,痛到夠鐘餵奶都有啲驚,但通左又好想繼續餵, ...

我完全同你講既野一樣:準備埋身會好驚,通左心情又好返想繼續、我都係前日決定退奶,喊左一日,今日day 2,個胸已經冇咁痛,但好似已經有少少想再試下繼續餵…
我覺得產後真係好需要老公既支持,有時佢地唔洗咁理性講咁多野,一句明白我撐我就好足夠,所以我今次決定退奶其中一個原因係老公見我一直咁辛苦勸我餵返formula就算,所以我都好感動

洋房

clarissakwan 發表於 22-5-8 19:25
我明你講的bounding, 我餵到8個月仲餵緊,餵人奶係special moment 黎既,無人能夠取代。不過,唔餵都無所 ...

係呀,雖然我唔係成日埋身,但係就算用樽見到餵既係黃黃地既人奶,而唔係白雪雪既奶粉,總覺得阿仔食得開心啲。
我塞奶嗰陣比仔啜都搞唔掂,好左一餐,下餐又塞過,獲獲都係咁,兩星期一次…

水晶宮

呢種感覺我明
我餵咗一年,係突然決定停。因為女好多食物敏感,我唔會戒得晒,唯有停人奶。仲要諗返之前嗰一年的人奶其實害咗佢,不斷餵d 佢敏感嘅食物比佢。。。

洋房

Nbs 發表於 22-5-10 08:48
呢種感覺我明
我餵咗一年,係突然決定停。因為女好多食物敏感,我唔會戒得晒,唯有停人奶。仲要諗返之前嗰 ...

點解一年後先知佢敏感既?佢之前有冇啲咩異樣?

水晶宮

tigermami22 發表於 22-5-10 09:27
點解一年後先知佢敏感既?佢之前有冇啲咩異樣?

佢一路都濕疹,諗返起其實出世一個星期已出
到10 個月時太嚴重所以抽血驗敏感源
到1 歲時實在戒唔到咁清,唯有停奶

別墅

我都易塞奶架 ,但谷奶時乳頭又狂滴奶,塞奶時試過搵老公吸 試過阿仔啜 方法係得 不過都係會塞 宜家餵左兩個零月 下星期返工 上星期開始因為做乳房抽針小手術搞到漏奶 被逼吃回奶丸等傷口埋口 宜家都仲有奶谷 心思思又想餵返人奶 哎 但返工泵奶仲易塞 (emoji)

別墅

大囡餵人奶,細囡餵奶粉, 2個都好痴我,做媽媽已經係小朋友既only one, not anyone (emoji) 唔洗唔開心

男爵府

唔好搞到甘大壓力先,飲奶粉都可以好健康架!

首頁

尾頁

跳至