自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

男爵府

sunnymama2 發表於 22-5-9 08:26
阿仔都算係一個乖仔,有少少暖男。我瞓晏覺,佢會入我房偷偷錫我一啖。我做野唔開心,佢會㩜住我,話唔駛驚 ...

你明知佢唔想讀,你迫佢都冇用,你搵間比到動力佢去讀書嘅好過啦。
我覺得鬧都冇用,所以我唔再浪費自己氣力
將d力去陪玩好過

大宅

回覆樓主:

勉強冇幸福,佢唔想讀咪由佢自由發展

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Angelice-BeBe 發表於 22-5-9 08:38
你鬧佢”死開”...其實這句說話已經係好差。

何必要咁同個仔講野,衝口而出嘅説話收唔番亦好傷人心。

好hurt

水晶宮

sunnymama2 發表於 22-5-9 08:26
阿仔都算係一個乖仔,有少少暖男。我瞓晏覺,佢會入我房偷偷錫我一啖。我做野唔開心,佢會㩜住我,話唔駛驚 ...

題外話:我做咁耐阿媽,我都未試過罵個仔「死開」。我曾聽過件細毒姑開口罵我「死開」,對呢二個字好反感。點解要咁罵佢?

我同大仔咁耐相處,零體罰,罵過二三次,都不算罵,都是平心靜氣分析件事。了解下佢咩事一時失手分數之類。大家想計解決。我成日都提佢,你如果有一日不喜歡讀書,早點比我知,我不逼你入大學。但你一不讀書就要出去工作養自己。我細強調責任。

男爵府

香港父母就係咁,看成績重要過一切,德行品格乜都唔及一張成績表

珍珠宮

佢好錫你,孝順,男仔係遲少少開竅,你仔仲細,媽咪得閒就提吓佢要溫書啦!

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

OHIMESAMA 發表於 22-5-9 08:51
一件事還一件事,你語氣的確係重咗,佢咁鍚你一定好傷心,一定要好好同佢道歉。
另外,小朋友讀書唔上心, ...

有呀,我有同佢道歉。亦講左我鬧佢係為佢着急,為佢好,希望佢明白

公爵府

tkop 發表於 22-5-9 08:56
咁你平时闹唔闹佢

都會呀,成日鬧,不過字眼冇咁重。琴日可能阿仔過黎錫我想我開心,但反而被我鬧,hurt左佢。

珍珠宮

sunnymama2 發表於 22-5-9 08:45
佢4年級啦!下年都考呈分試啦,仲係好天真,一點都唔緊張。

4 年班,仲係仔,唔會識諗呢 d. 我仔 5 年班都仲係傻下傻下,都只可以平時有機會時洗下佢腦讀書嘅重要性咁。淨係呈分試為乜呢個概念都解釋過好多次。好彩我仔就有鬥心,如果好似我姨甥仔 (P4) 份人咁乜都無乜所謂又無乜要求,確係難搞

珊瑚宮

2024年龍年勳章

sunnymama2 發表於 22-5-9 08:45
佢4年級啦!下年都考呈分試啦,仲係好天真,一點都唔緊張。

我嗰個下個月考呈分試都唔緊張啦,日日好勤力打機添
佢唔願溫迫佢溫都唔會入到腦,可以點啫

水晶宮

sunnymama2 發表於 22-5-9 11:11
有呀,我有同佢道歉。亦講左我鬧佢係為佢着急,為佢好,希望佢明白

你自己本身讀書好嗎?

罵還罵,我成日都預仔女反咬我,寸我,你讀書好叻呀?你對自己有冇咁要求?

我罵得佢的時候,有啲野我理直氣壯。我不是只要求你做到,我都要求自己做到。咁先有少少說服力。

公爵府

薯圈 發表於 22-5-9 08:58
唉~你自己都知啦!唔使問人地啦!

你仔咁錫你,你竟然因為佢讀書嘅野(仲要係無啦啦攞出來講) 而叫佢死開 ...

我老公都係咁講,所以我都慶幸老公同我唔一樣,否則阿仔一定更慘。

但係,下星期考試啦,琴日我由朝叫到晚,佢都唔肯攞本書温,我真係好嬲呀

公爵府

carolwongmama 發表於 22-5-9 09:02
老土d講條條大路通羅馬,讀唔到書唔代表佢將來冇成就,上一代人成日講兒孫自有兒孫福,做父母盡左力就得了 ...

條條大路通大馬係唔係應該留俾至少努力過讀書的人?

我都唔想為傷母子感情,我同佢講人你出過力,咩成績都唔緊要。但下星期考試,連考試范圍佢都唔知呀,你話嬲唔嬲?

公爵府

Horsebbj 發表於 22-5-9 09:02
我對於駡人「死開」極反感, 就算子女有做得不好的地方都應該慎言

我確係錯,我同阿仔道歉。應該同佢講道理。。。但道理日日講,佢又聽唔入耳

珍珠宮

你好過份
你鬧仔嘅用詞難聽過粗口
細個我爸用粗口鬧我,我心傷好長時間
好難想像你咁鬧仔仔,你仔仔有幾心傷

公爵府

lojo11 發表於 22-5-9 09:02
都明白你心急, 不過講呢D說話好傷佢心.... 四年級嘅男仔仲可以好sweet, 不過到左青春期唔會再咁樣錫你... ...

係,我真係心急。明明可以做得更好,但佢只係出一分力,出5分力得唔得呀?下年呈分試,個個同學都18般武藝裝備自己,佢就懶懶閒。

佢上緊校內數學精英培養班,係叻的先可以入去,老師問下年有冇同學想繼續參加,個個都舉手,係得佢一個唔舉,佢話悶。

3年級學校叫佢入高級弦樂團,佢喊住話悶,唔入。

老師推介佢參加資優課程,佢又唔想參加。

下星期考試,佢連考試范圍都唔知,究竟佢諗乜 ,我有乜可能唔嬲

公爵府

QNDEC 發表於 22-5-9 09:05
都唔係,你係一個緊張小朋友學業嘅媽媽,有啲媽媽真係唔緊張,話佢自己搞掂。但你有責任心,希望能力範圍 ...

對我黎講,開竅和中六合彩一樣,只會發生喺別人身上

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

sunnymama2 發表於 22-5-9 11:27
係,我真係心急。明明可以做得更好,但佢只係出一分力,出5分力得唔得呀?下年呈分試,個個同學都18般武藝 ...

咁佢可能真係唔中意讀書亦無書緣
都迫唔黎
見唔少父母高學歷 (above degree)
但仔女只係勉強讀個HD asso
係就可惜啲
但都無計

公爵府

tutik 發表於 22-5-9 09:08
小學啫,咁你可以幫下佢,佢覺得難唔知點開始,你由跟功課開始了解佢邊度唔明,教佢寫notes, mark 時間表 ...

佢唔聽人講ga!

永遠有自己諗法,但又唔係做得好!

就好似計數,佢鐘意跳step,10次有3次錯,我教佢計數要step by step, 雖然慢少少,至少準確度高,佢都係唔理你。

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

sunnymama2 發表於 22-5-9 08:40
佢都唔温書,當然冇書緣啦!我鬧佢有努力過,咩成績都冇問題。但佢冇出過力呀!
...

唔鍾意真係好難努力,我仔細時都成日遊魂咁,我明白架….

但點嬲都唔應該叫佢死開

佢仲細,勸下陪佢一齊溫。我對呀仔要求都係合格就算,大家開心

首頁
34567...9

尾頁

跳至