自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

移民|美國富豪為出走鋪路紛買黃金護照 這個問題令他們深深恐懼

原文網址: 移民|美國富豪為出走鋪路紛買黃金護照 這個問題令他們深深恐懼 | 香港01 https://www.hk01.com/sns/article/768063

在新型冠狀病毒肺炎(COVID-19)疫情持續、氣候變化以及政治分歧等問題加劇的背景下,多間外國投資移民公司稱過去3年來,美國億萬富翁、科技企業家和名人都在為他們的家人制定「B計劃」,申請別國公民身份或居留權者人數急增。

數間投資移民公司接受美國商業新聞網站商業內幕(Business Insider)訪問時稱,逾十多個國家願意為外國富豪提供「黃金護照」或「黃金簽證」,讓他們取得公民身份或永久居留權,以換取他們的投資。商業內幕7日引述稱《福布斯》雜誌稱,最貴的計劃,從馬爾他(Malta)的110萬美元到奧地利(Austria)的950萬美元都有——這可不是一般人負擔得起的「太平門」。那些「不差錢」的富人則選擇用錢解決問題。總部在英國倫敦的移民顧問公司Henley & Partners提供數據,顯示公司向美國居民服務,從2019年至2020年間增加327%,到2021年再增10%。

有意出走人數急升總部在美國紐約的顧問公司Dasein Advisors的行政總裁加法里(Reaz Jafri)稱,他過去3年收到的查詢,是過去20年的總和,而這些客戶都有一個共同點:對美國社會未來有根深蒂固的恐懼。Henley & Partners私人客戶負責人沃萊克(Dominic Volek)稱,現有4個C在推動富豪精英投資移民:新冠肺炎、氣候變化(climate change)、加密貨幣(cryptocurrency)及衝突(conflict)。內文稱,申請這些護照和簽證的人,以往主要是亞洲地區的富豪,但過去3年來,來自美國的客戶大幅增加。他們採取行動,始於美國前總統特朗普(Donald Trump)在任期間,並在疫情期間「封城」實行時進一步增加。他稱,這些人紛紛離開美國並非對美國現狀感到失望,就是看不到美國再有機會。他們希望紮根歐洲,為下一代的未來鋪路。

提供「黃金護照」及「黃金簽證」的國家主要是加勒比海及歐洲國家,當中最受歡迎、也是最昂貴的選擇是塞浦路斯(Cyprus)、黑山(Montenegro)和馬耳他,葡萄牙是近年最受歡迎的地方。人們持有這些國家發出的護照,可自由地隨時到歐盟任何地方定居。2間接受商業內幕訪問的公司稱,葡萄牙的「黃金簽證」(5年居留許可證)在美國富人群體中最受歡迎。它的最低投資額只需20萬美元多一點,申請者平均每年只須在葡國逗留7天便可。簽證到期時,持有人可申請成為該國公民,只需等多3年便成事。總部在英國倫敦的Latitude Residency & Citizenship的管理合夥人蘇萊曼(Ezzedeen Soleiman)稱,葡萄牙將會是下一個加州,將會有大批的精英和富豪前往。

琥珀宮

回覆 SandyKL 的帖子

去過馬爾他,係意大利南部附近一個小國,陽光充沛,有沙灘,幾悠閒,但發展

就似乎有點難,冇娛樂配套。

大宅

回覆樓主:

逃稅?

公爵府

crazygal 發表於 22-5-9 14:44
逃稅?

怕被制裁影響多

琥珀宮

逃稅?

文中講因為4個C: 新冠肺炎 (COVID-19)、氣候變化(climate change)、加密貨幣(cryptocurrency)及衝突(conflict)。

富豪果然敏感度高。

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

琥珀宮

opclk99 發表於 22-5-9 17:00
富豪好多黑歷史.......

又係嘅。

大宅

方便逃稅走資

琥珀宮

tannfu 發表於 22-5-9 19:21
方便逃稅走資

唔係,相信美國經濟好唔掂,制裁呢個果個,富豪都聞到爛味,最近有個華人嚴志文送外賣時,俾人打刧開搶打死,皇后區一向治安都好,但近來治安差咗好多。

https://www.worldjournal.com/wj/story/121470/6281181

紐約人感到「不安全」的比例二十年來最高

https://www.epochtimes.com/b5/22/2/11/n13569751.htm

伯爵府

一個字講晒 稅

男爵府

回覆樓主:

尾國今次真係自己找死囉

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

逃稅?

想逃稅唔會2019年先開始多富豪移民

侯爵府

2024年龍年勳章

下下都向有錢佬開刀嘅結果

琥珀宮

BB_nathaniel 發表於 22-5-9 20:28
尾國今次真係自己找死囉

富豪走資向歐洲,美國經濟將雪上加霜。最怕攬炒,影響全球。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

SandyKL 發表於 22-5-9 20:20
唔係,相信美國經濟好唔掂,制裁呢個果個,富豪都聞到爛味,最近有個華人嚴志文送外賣時,俾人打刧開搶打 ...

無錯,美國而家係好唔掂,就怕佢又唔知駛咩橫手,明刀明槍的經濟制裁都不見得救到佢幾多,而家唔知佢暗地裡又玩緊乜嘢,前景堪憂

男爵府

SandyKL 發表於 22-5-9 20:41
富豪走資向歐洲,美國經濟將雪上加霜。最怕攬炒,影響全球。

都係嘅,依家全世界都被它拖累緊

SandyKL    發表於 22-5-9 20:54

琥珀宮

okgoodla 發表於 22-5-9 20:41
下下都向有錢佬開刀嘅結果

新冠有影響,但近來加劇走佬,應該係俄烏衝突,美國經濟進一步被拖累,國力

日漸衰落,不如走向歐洲好過,不過歐洲都危危地,唔知會唔會搭沉船。

琥珀宮

DoReMi媽媽 發表於 22-5-9 20:42
無錯,美國而家係好唔掂,就怕佢又唔知駛咩橫手,明刀明槍的經濟制裁都不見得救到佢幾多,而家唔知佢暗地 ...

玩咩? 最叻挑撥中台關係,最好中國就出兵台灣,美國又可以收漁人之利勒。

DoReMi媽媽    發表於 22-5-11 18:14

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

SandyKL 發表於 22-5-9 21:01
玩咩? 最叻挑撥中台關係,最好中國就出兵台灣,美國又可以收漁人之利勒。
...

唔知佢同日本密謀玩緊乜,只希望中國國力,軍力逐漸強大。

琥珀宮

DoReMi媽媽 發表於 22-5-9 21:07
唔知佢同日本密謀玩緊乜,只希望中國國力,軍力逐漸強大。

拜登5月21日開始展開訪南韓日本之行,聯誼吓咁,加強印太地區合作咁話啦!有啲傷兵係要去探吓病嘅,蘿蔔俾大熊咬返轉頭,好痛㗎嘛!

首頁

尾頁

跳至