自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

子爵府

兒家重有冇人$4630請到姐姐?

"菲律賓及印尼疫情放緩,「外傭荒」問題有望逐步解決。香港僱傭代理協會主席張結民今早(10日)在電台節目表示,本港外傭供應依然緊張,目前聘用工資已漲至6,000至6,500港元,尤其屬照顧長者或殘疾人士,叫價會更高。他預計至少要有5,000至1萬名額外傭到港,屆時月薪才有機會回落至法定的4,630港元。他又認為,當局應該取消航班熔斷機制,及可供非政府指定的隔離酒店選擇,方便僱主照顧和接洽到港外傭。

香港僱傭公會主席陳東風表示,上月菲律賓及印尼兩地無航班觸發熔斷機制,目前約有1.6萬名外傭正等候來港,惟檢疫酒店房間數量有限,預計等候來港的外傭要用約3個月時間才能分批到港。他建議政府考慮有條件縮短外傭來港隔離日數至3至4天,以騰出更多檢疫酒店房間應付需求。"

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

應該好難,除非本身已僱用多年,或年紀大,近期工人叫價最低都要5500,重要係㨂非常簡易家庭,否則6000 似乎係近期基準

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

qpalzm 發表於 22-5-10 12:40
兒家重有冇人$4630請到姐姐?

"菲律賓及印尼疫情放緩,「外傭荒」問題有望逐步解決。香港僱傭代理協會主席 ...
有,外父大人用個個係簡單家庭照顧一人

禁止訪問

男爵府

最近朋友請,一個8千,一個6千5

子爵府

zitamamama 發表於 22-5-10 12:59

$8000?????

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

外傭來港縮短隔離日數至3-4日,甘港人回港呢?不如取消熔斷機制,再好好利用現有隔離中心,入境者全部隔離7日系有敝必要。

男爵府

zitamamama 發表於 22-5-10 12:59

$8000,Wow!係咪有特別需要照顧,所以咁貴?

男爵府

我也覺得應該取消熔斷機制,並縮短入境隔離期至5天或以下。
風繼續吹,不忍遠離...

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

funfunyuyu 發表於 22-5-10 13:20

我諗8仟應該要湊new born, 又或者有3個小朋友

珍珠宮

不嬲海外都係4630架,我未請過唔係4630喎。

伯爵府

我諗8仟應該要湊new born, 又或者有3個小朋友

男爵府

回覆樓主:

我宜家湊兩個$4630,有時會比$4800,
佢有大我話出面個個都$5000,無$5000唔做呢份工,我叫佢比一個月通知我就可以走
宜家咪乖乖地做緊

大宅

回覆樓主:

幾個朋友都係法定工資用緊工人, 冇多冇少

男爵府

牛年勳章

回覆樓主:

我工人第4份約,感恩仍是$4630。

子爵府

daijuju 發表於 22-5-10 13:26
不嬲海外都係4630架,我未請過唔係4630喎。

你叻, 但佢無friend? 佢地好興互相比較人工喎。

男爵府

我捨不得你 發表於 22-5-10 13:30
我宜家湊兩個$4630,有時會比$4800,
佢有大我話出面個個都$5000,無$5000唔做呢份工,我叫佢比一個月通知我就 ...

子爵府

有姐姐話有agent嘅愉景湾啲客出$8000。工作時間短,包外宿。

伯爵府

始作俑者根本就係班中介,係佢地撩起叫高價挖姐姐。

珊瑚宮

回覆樓主:

比緊$4630,從來冇出高價請工人。

首頁
12345...8

尾頁

跳至