想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

(emoji)

別墅

我同你一樣, 都係試左差唔多年半都唔中, 之前個個月CHECK紅D做功課都唔中, 唯一一次化學個次都係因為IVF做左檢查AMH偏低不過未Check 輸卵管有無塞, C6都係形態低過4%, 食左幾個月富精多再CHECK有輕微回升, 而家睇緊中醫調理同埋都有食Supplyment都有熱敷同蒸脚, 上個月開始的起心肝有時間就做運動(健身單車, 跳繩同瑜珈), 有去過拜註生娘娘同埋唸經(普門品), 好似要做嘅都做晒, 而家開始連紅D都唔CHECK每個月等運到 有朋友中左雖然最後都小X, 佢話寧願唔中都唔想小X, 都明白咁樣好傷身但至少都有中過, 所以真係唔明點解

別墅

CarCarCi 發表於 22-5-10 13:50
我同你一樣, 都係試左差唔多年半都唔中, 之前個個月CHECK紅D做功課都唔中, 唯一一次化學個次都係因為IVF:th ...

Del

別墅

Chanchankung 發表於 22-5-10 13:07
驗過哂輸卵管、amh, fsh,子宮都冇問題,老公就精子型態得1,試左1.5年,上年年尾開左食左三個月富精多,現 ...

你試下飲白蘭氏雞精最平嗰隻
得閒就飲下豆漿

別墅

回覆 Chanchankung 的帖子

我都唸緊下個月去照, 想問下你係邊度照呀?過程會唔會痛?如果你CHECK過晒無咩問題, 會唔會先生去驗多次精睇返咩情況?或者試下搵個CYCLE監測下排卵同CHECK內膜厚度個D, 一般未必咁快聯想到關免疫事

別墅

CarCarCi 發表於 22-5-10 17:23

我都唸緊下個月去照, 想問下你係邊度照呀?過程會唔會痛?如果你CHECK過晒無咩問 ...

Del

大宅

Chanchankung 發表於 22-5-10 13:07
驗過哂輸卵管、amh, fsh,子宮都冇問題,老公就精子型態得1,試左1.5年,上年年尾開左食左三個月富精多,現 ...

型態得1其實都好難受孕個喔,富精多即使食左都未必一定提升到及格水平,驗多次精睇下先,睇醫生有咩建議

複式洋房

回覆樓主:

型態得1%係難中d,果陣我個醫生都叫我直接ivf,唔好哂錢哂時間做iui
ivf你覺得貴,可以考慮下排公立醫院

大宅

我第二胎都試左年幾
又係用紅d都唔中
老公型態1%(但其他方面比合格好好多)
醫生都話年幾都唔中原因不明
然後試左一次iui就得左

大宅

其實你老公情況 應該可以寫轉介信去排公家ivf 你可以一路排 一路試

別墅

Sumsumsum123 發表於 22-5-10 19:52
我第二胎都試左年幾
又係用紅d都唔中
老公型態1%(但其他方面比合格好好多)

Del

大宅

Chanchankung 發表於 22-5-10 21:32
見到你個case,突然有返啲希望,希望來緊我iui 都可以一take過,生到一個都好呀
...

加油,祝福你

複式洋房

我都好想求安慰我上年35歲去check amh得1.35,同男朋友試左一年都仲未中

佢丁丁形態雖得2%但數量活躍度都好好,醫生話可以試大半年自然,而一直佢都有食蠔皇素

而我就check左子宮卵巢輸卵管抽血咩都正常無問題,今個月會去驗埋荷爾蒙

個個月大家都好努力去嘗試,但個個月都失望,唯有大家互常鼓勵‘’辛苦哂下個月再努力‘’

疫情原因一直未能簽紙,呢排我都諗緊去iui,ivf我地真係無能力負擔,今年36歲了,我都唔敢再去check amh跌左幾多,諗住趁婚禮前呢幾個月調理好身體,簽左紙就去做iui,雖然都知iui成功率無咁高,但至少係能力範圍內盡力做左,真係無緣份都至少唔會後悔

複式洋房

回覆 CarCarCi 的帖子

我都睇左大半年中醫,keep住食supplements,有去行山,有用溫宮帶,黎緊直情出去比錢比人暖宮調理下,唯一難戒既係零食,唔可以完全戒得甩。。。

別墅

回覆 man927 的帖子

我同你情況都幾似, AMH值同你差唔多, 丁丁形態唔好, 仲差輸卵管未照, 終於都BOOK左去CHECK分泌物如無問題下個月就去照, 如果真係塞左就唔洗個個月白努力, 的起心肝準備再IVF

別墅

大家一齊加油

複式洋房

如果食左好耐煙,d 精精可能要等下先會靚返,叫46 做多d 運動啦

複式洋房

回覆 CarCarCi 的帖子

希望唔好塞啦,塞左一係就要做手術,如果唔係就真係要直接ivf,知道原因搵到對應方法,但又會好煩同貴,都唔知叫好定唔好by the way,講唔講得你幾多歲?

洋房

我情況都同你有少少相似,我同老公作息都正常,11點半就訓,大家都唔煙唔酒,不過老公型態得2 最近開始食力精多睇下會唔會改善到
醫生叫再試多半年,不過我同時都有摞轉介信排公立,唯有邊試邊等囖

別墅

Katherinelaiyan 發表於 22-5-11 17:38

我情況都同你有少少相似,我同老公作息都正常,11點半就訓,大家都唔煙唔酒,不 ...

Del

首頁

尾頁

跳至