自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

大宅

啱啱老師打來話我女跌左band,從band1跌到band2,有冇人有咁的情況?我問佢咩事,佢話有學生走左,我話走左點會跌.佢解釋我係後面的人走了,所以要排落來,…我依家好惱,浪費左我一個機會,依家還要面對另撿學校的事

侯爵府

菜宝宝 發表於 22-5-10 17:55
啱啱老師打來話我女跌左band,從band1跌到band2,有冇人有咁的情況?我問佢咩事,佢話有學生走左,我話走左 ...

唔明,後面有人走左就要排落去?
唔係已經定左有幾多個band 1位?
定係用學生總數x %
所以band 1 位少左?

公爵府

牛年勳章

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

子爵府

Mary媽咪 發表於 22-5-10 18:06
唔明,後面有人走左就要排落去?
唔係已經定左有幾多個band 1位?
定係用學生總數x %

例如總共100人,有50% Band one,即係有50人係Band one。如有20個成績差嘅學生走咗,維持50% Band one,即只有頭40名的人才是Band one。
如果本身考41至50名的,現在情況就會由Band one 跌落Band two。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

啱啱老師打來話我女跌左band,從band1跌到band2,有冇人有咁的情況?我問佢咩事,佢話有學生走左,我話走左 ...

我之前都有呢個擔心,因為banding係計%,如果33%係b1,總人數由150變到120
咁條線就由50變為40
放下自在

男爵府

內有乾坤,只係今次係你身上。

大宅

你博一間B1,乙二後全部寫B2

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

即係你小朋友本身好邊緣

伯爵府

Band 1係計全港排名喎

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

會,總之把學生除3分組,排後面的人走左會跌,後面多左人,會排前些,當然唔會多人,只會少人。

琥珀宮

回覆樓主:

珍珠宮

opclk99 發表於 22-5-10 18:11
老師根本無可能知學生Band,
EDB高級職員唔login入中央電腦也不知全港及分區次第吧,
反而以前傳聞EDB會通知 ...

乜原來唔係人人都知學校一早有幾多band 1生㗎?
呢個傳聞都唔係咩傳聞了
我仔女學校老師在小五家長會上
會暗示去年排第幾名係band 1生
第幾名係邊緣人,要努力讀書
如果學校唔知自己學校有幾多band 1生學額
咁先係不可思議吧

咁基本嘅資料都唔知
點幫家長睇填表志願合唔合理
我仲以為大家心照不宣添

翡翠宮

牛年勳章

本身自己區夠唔夠band 1位?夠就進取啲,保守既都可以乙一搏間b1c,乙二之後填b2

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

都冇得嬲,派位既野不嬲睇彩數,老師都估唔到會咁

翡翠宮

牛年勳章

yurijm 發表於 22-5-10 18:17
乜原來唔係人人都知學校一早有幾多band 1生㗎?
呢個傳聞都唔係咩傳聞了
我仔女學校老師在 ...

唔會知,不嬲都係咁,只係學校每年派位有data,分析做得好既大概知banding條線係邊,雙數年用新既pre S1分數,會有變動。

男爵府

2024勳章 虎到金來勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

但咁多人移民,唔係應該易抽中咩,唔好擔心

珍珠宮

畀面勳章

升中的Banding好似系計本區排名喎
小校只能估學生banding
有的學校估! 得進取啲,有的學校估得保守啲。

珍珠宮

C.Humphrey 發表於 22-5-10 18:19
唔會知,不嬲都係咁,只係學校每年派位有data,分析做得好既大概知banding條線係邊,雙數年用新既pre S1分 ...

哦哦,原來係我誤會了
咁可能係我仔女學校老師有做分析
因為我見啲數據好準下
第幾名後,真係派去band 2
我仲諗住事前會知學校有幾多band 1生學額

翡翠宮

牛年勳章

樓主老師咁講除咗係為保住頭三志願率,都可能係失落自行而調低評級

首頁
12345...13

尾頁

跳至