自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

米腸 發表於 22-5-13 21:25
講起選科,我諗唔明,
依家小朋友友先係小6,都唔知自己鐘意咩科,假如我揀左個間學校無M1, M2, 但原來讀 ...

冇 m1 m2 呢間學校好弱下
總有離別的時候

男爵府

樓主建議你問自己學校啲家長好D,EK仲多花生友,佢哋唔係果間學校嘅家長,果年我私信問幾個長駐專家,我哋間學校估出嚟嘅數據全部都錯嘅。跟住係forum 話自己大跌眼鏡,自此之後我無上EK,所謂嘅專家亦都係端估冇痛苦

禁止訪問

水晶宮

畀面勳章

katrinamama 發表於 22-5-13 22:08
你們一至四年级有名次嗎?
其實年年也是那班同學,名次上落應該不大,除非學校卷淺,冇咗一兩分已經名次跌 ...

我地小一到四
分開2張唔同成績表
a-b科學(英)普班,
一張,有共2班名次

c-d平常班,
一張,有共3班名次

但本身無全級名次
到小五,六,無全級名次

試卷一定係好淺
所以我仔呈3跌左6名,
變左b2

但自行,老師唔肯講名次

男爵府

chitchit0520 發表於 22-5-13 22:56
參考自己學校係最準確
不過有啲學校無名次,最好考幾間不同級數既直資來推算RO
...

之前有人講差4個banding,我忘記講放榜前我小朋友面試一間b1b 直資學校,放榜日打俾我收佢,當時我即放返出去,我本身以為好彩抽中,但收到電話所以我更加肯定老師嚇我保頭3 100%。我當時自己再對比同一名次及學校升b1率,加上問師兄家長。決定相信自己。所以樓主一定要問自己學校家長比較好

禁止訪問

公爵府

Chowying 發表於 22-5-13 22:44
冇 m1 m2 呢間學校好弱下

我舉個例子咋

公爵府

fong2005 發表於 22-5-13 22:16

能否選心儀科目同你小朋友成績係成正比

我都有諗不如做小池大魚,但學校唔會比我咁揀 同埋KL5今年無左兩間英中,band1生根本唔夠位,所以我係未甲一就要揀間band2呢

公爵府

chitchit0520 發表於 22-5-13 22:17

我仔唔駛講,我自己湊自己教,好清楚。

我都係自己湊,只不過我女好慢熱,到依家都係好bb,佢完全對選科無一個慨念係到

公爵府

blueski 發表於 22-5-13 22:40
Canossa有啲咩?想知道

我淨係知東區既家長同直屬小學都唔會揀佢首選

禁止訪問

公爵府

chitchit0520 發表於 22-5-14 12:41
咁都唔出奇,我係教開小朋友,比較易了解佢地。

你女小學溫習,你想下佢邊科比較快明白、快記得?

佢對常,數學識會有興趣啲,中文等於拎左佢條命 因為佢啲詞彙比較少,好難去明白。。多謝你咁詳盡解答,今晚再同佢傾下先。。
不過熱門科目好多學校都有開,有啲痛M1, 又無M2, 又有啲有M2, 無M1...
唔緊要啦,到時再無得讀大學都有得讀,係辛苦少少啫到時。。

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

菜宝宝 發表於 22-5-10 17:55
啱啱老師打來話我女跌左band,從band1跌到band2,有冇人有咁的情況?我問佢咩事,佢話有學生走左,我話走左 ...

https://www.google.com/amp/s/hk.news.yahoo.com/amphtml/%25E4%25B8%25AD%25E4%25B8%2580%25E8%2587%25AA%25E8%25A1%258C%25E5%2588%2586%25E9%2585%258D%25E5%25AD%25B8%25E4%25BD%258D-%25E5%258D%2587%25E4%25B8%25AD%25E6%25B4%25BE%25E4%25BD%258D-%25E4%25B8%25AD%25E5%25AD%25B8%25E6%25B4%25BE%25E4%25BD%258D-%25E4%25B8%25AD%25E5%25AD%25B8%25E7%25B5%25B1%25E4%25B8%2580%25E6%25B4%25BE%25E4%25BD%258D%25E5%25A1%25AB%25E8%25A1%25A8%25E6%2596%25B9%25E6%25B3%2595-%25E5%258D%2587%25E4%25B8%25AD%25E5%258F%25A9%25E9%2596%2580-%25E5%258D%2587%25E4%25B8%25AD%25E8%2587%25AA%25E8%25A1%258C%25E5%2588%2586%25E9%2585%258D%25E5%25AD%25B8%25E4%25BD%258D-170536959.html
大約三成學生已有自行分配學位,其他大約7成學生排隊次序有更改再去抽獎。。。不要放棄再排過選校機會

別墅

chitchit0520 發表於 22-5-13 19:40
咁真係唔好搏
聖類斯
聖公會呂明才

我地最終派左第一志願聖類斯,去叩英皇和RC,兩間都收左,好開心。多謝大家既意見。

男爵府

米腸 發表於 22-5-14 01:40
我都有諗不如做小池大魚,但學校唔會比我咁揀 同埋KL5今年無左兩間英中,band1生根本唔夠位, ...

band1生乙三十先填band2都肯定入!

男爵府

hunghungbb 發表於 22-8-2 10:49
我地最終派左第一志願聖類斯,去叩英皇和RC,兩間都收左,好開心。多謝大家既意見。
...

有實力

禁止訪問

別墅

chitchit0520 發表於 22-8-2 11:09
恭喜你!
咁你地老師其實係過於保守喎!
叩英皇RC都收,肯定B1啦!

多謝哂。SPC有zoom interview呀!我地無叩SPC呀。

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

有時唔好信哂學校,學校為保頭三%會迫你地㨂安全啲

首頁

尾頁

跳至