婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

公爵府

BK Milk勳章

Pman1022 發表於 22-5-11 11:32
回覆 auhiyo 的帖子

99話幫手,有無講係點幫? 湊仔係好曬精神,就算老人家幾健康都會好攰,仲要得佢一個湊 ...

好脾氣都比佢煩爆啦!你冇試過佢日日哦幾次每次都係個幾樣野,就算話佢講既唔岩佢都照講,佢永遠信自己個套先係正確,
其實如果我c6肯轉固定時間既工我一早

公爵府

BK Milk勳章

kwhkwh 發表於 22-5-11 11:43
樓主ftm嗎?阿仔9歲,咁你仲等乜野,搵野做搵錢好過啦。
你生仔/公屋入左老人家數,唔好再有第三獲野入佢數 ...

生仔我只係講下冇入咩佢數,呻下我就算架啦!但公屋呢單我點解唔可怨佢,8年時間我去申請都差唔多啦!佢肯搬我比埋c6同佢住都得。佢只係要人睇佢怕有咩情況,根本唔使特別照顧。我而家都唔諗佢做乜野,我只做自己基本野,佢要煩就煩我c6。

大宅

其實大部份人都明白有些奶奶係好難頂,但你將你人生嘅不如意同不快,尤其人生大事就賴落奶奶度,講真生仔關99咩事,奶奶唔湊你就唔生?住屋問題,自己想搬緊係自己一手一腳計劃搬走,點會影響老人家㗎。做家務問題我真係覺得你身在福中不知福,呢度幾多奶奶污糟邋遢乜都唔做,淨係當個新抱係工人,如果同奶奶真係咁唔妥,你就要有骨氣,同奶奶劃清界線,一家三口所有嘢就自己一手一腳做返唔好牽涉奶奶,食飯都可以分開食㗎。但我真係好好奇,你話你奶奶而家淨係煮飯,而你又話自己乜都唔理,咁全屋啲野邊個做?

公爵府

BK Milk勳章

kwhkwh 發表於 22-5-11 11:43
樓主ftm嗎?阿仔9歲,咁你仲等乜野,搵野做搵錢好過啦。
你生仔/公屋入左老人家數,唔好再有第三獲野入佢數 ...

我仔一返學我一直有做pt,因為我唔想對住佢,係而家返半日先冇做,我仔未可以自己返放學因為要搭半個鐘車先去到,我諗住等下年試下佢自己放學,我先去做野。

公爵府

BK Milk勳章

jojocatjojo 發表於 22-5-11 12:12
其實大部份人都明白有些奶奶係好難頂,但你將你人生嘅不如意同不快,尤其人生大事就賴落奶奶度,講真生仔關 ...

而家咪我做law,我係做完佢唔滿意我唔再理佢,等佢自己攪,但佢最衰係覺得我冇做過咁要辛苦佢,而且煮飯一早分開了,但我仔同c6唔食佢煮既野佢又會嘈架!如果個時佢真唔想搬走我一早申請哂野唔使等啦!而且佢唔係乾淨個d人,食野可以地下都有,佢仲可以因為掛住講電話d口水吐落地下,我同c6話佢好多次先改左。

公爵府

BK Milk勳章

jojocatjojo 發表於 22-5-11 12:12
其實大部份人都明白有些奶奶係好難頂,但你將你人生嘅不如意同不快,尤其人生大事就賴落奶奶度,講真生仔關 ...

我以家係避開唔同佢單獨一切,我送完仔返學都要出面坐幾個鐘等放學,有次因為痛經太勁送完仔返屋企休息都比佢話,問我返黎仲乜浪費車錢叫我去公園坐係到等。我休息3個鐘比佢哦足成個鐘。佢仲同我仔講我痛係我抵死。

大宅

auhiyo 發表於 22-5-11 12:19

而家咪我做law,我係做完佢唔滿意我唔再理佢,等佢自己攪,但 ...

大家都明白受奶奶氣係會點樣,所以越受奶奶氣就越唔要靠99幫手,直接啲講句你唔係信錯人, 而係你同老公兩個人冇計劃,冇決心冇行動去建立自己嘅家,講得難聽啲八年都仲係原地踏步,真係關奶奶嘅事?係咪諗住奶奶年紀大會好快唔喺度,所以你哋從來冇諗住自己搬走? 八年嗱如果真係要怪都怪自己老公先啦!

Adrio77    發表於 22-5-11 21:19

公爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

我而家只係上黎呻又唔會同佢嘈,我只鬧自己蠢居然會信佢講嘢,之前一同佢嘈佢即時同班姑9大伯打電話講,好似要害佢咁,佢哋其實知佢哋阿媽係咩人,所以有同我講過又得佢,而且我已經明白仲同c6講有乜事都唔好出聲,直接叫姑9佢地同佢講,我地講既野為佢好都變成害佢。

男爵府

我媽都係咁,同一件事講幾次,佢認為啱就一定係啱,一齊住咪忍下,太煩咪戴耳機。
公屋,嗰陣你可以唔理社工講咩或者自己上網search,就知道有小朋友嘅家庭自己申請,未必慢過老人家。
99依家年紀大,現住處住慣左,又唔想自己一個住,改變主意都唔奇。

你都提及過,99臨老失婚係大打擊,叫佢報下啲興趣班,等佢識下朋友,鼓勵佢出多啲街。

樓主,你自問係咪盡左力,改善目前環境?
曾經我都將生活唔如意,推落別人身上,但諗深一層,所有決定係自己話事,只要自己肯諗多啲,行動多啲,就算全世界唔支持,下定決心,無人可以左右自己。

多啲容忍。
要改變命運,靠自己雙手係最實際。

大宅

auhiyo 發表於 22-5-11 12:45
我而家只係上黎呻又唔會同佢嘈,我只鬧自己蠢居然會信佢講嘢,之前一同佢嘈佢即時同班姑9大伯打電話講,好 ...

唔使同99嘈當佢透明,雖然係好難,但你都對咗99八年應該都有深厚功力。你一年後有機會出去做嘢,不如同老公計吓數有冇可能搬到出去住!

公爵府

BK Milk勳章

Pman1022 發表於 22-5-11 12:51

我媽都係咁,同一件事講幾次,佢認為啱就一定係啱,一齊住咪忍下,太煩咪戴耳機。

佢冇做過野架,街都唔出,除左去行下公園可以成日係屋企,佢除左識去姑9大伯屋企或者醫院其他乜都唔識,以前有叫佢學野都唔肯去學,至叻咪拎本10幾年前既養生書黎教人。但全部都係廢話。

公爵府

BK Milk勳章

jojocatjojo 發表於 22-5-11 12:55
唔使同99嘈當佢透明,雖然係好難,但你都對咗99八年應該都有深厚功力。你一年後有機會出去做嘢,不如同老 ...

10年前都搬唔到而家冇可能搬走,除非d姑9大伯肯接手佢。我c6係心軟既人,冇可能留低佢阿媽自己一個而且班親戚更加唔比,就算話我同仔搬佢都唔想。

男爵府

你帶佢去附近社區中心,報下啲興趣班,佢識到朋友自然少啲喺屋企。又或者叫C6同姑9講,提議99去報。

公爵府

BK Milk勳章

Pman1022 發表於 22-5-11 15:11

你帶佢去附近社區中心,報下啲興趣班,佢識到朋友自然少啲喺屋企。又或者叫C6同姑9講 ...

試過叫佢去老人中心,但好多活動佢都唔參加,只係去睇報紙。姑9都唔會理佢去邊架啦!最多咪打電話問候下,一個月最多見一次飲茶咁law。

男爵府

睇報紙都好,唔使對住吖嘛

公爵府

BK Milk勳章

Pman1022 發表於 22-5-11 15:27

睇報紙都好,唔使對住吖嘛

佢唔出去我都出去啦!湊完仔返學出去坐到放學,我已經唔再單獨對住佢,不過係到我仔慘d。

男爵府

2024年龍年勳章

唉 你99成80歲年紀大了 ,10年前講過咩都唔會記得了,你老公一定唔會掉低佢媽,好似最近我99叫我同c6快啲搬,其實我地無野發生過,只係我99想我地可以有自己私人空間,都係為我地著想,我個c6聽完都唔捨得

公爵府

BK Milk勳章

YYChannn 發表於 22-5-11 16:03
唉 你99成80歲年紀大了 ,10年前講過咩都唔會記得了,你老公一定唔會掉低佢媽,好似最近我99叫我同c6快啲搬 ...

你99唔煩咪好law,我99係煩同埋自以為是,佢諗既衰野就係我地做既野咁樣。

水晶宮

auhiyo 發表於 22-5-11 16:17
你99唔煩咪好law,我99係煩同埋自以為是,佢諗既衰野就係我地做既野咁樣。
...

見到你處於一個困局,慘。換作是我,幾大都搬出去。

公爵府

BK Milk勳章

Astra00 發表於 22-5-12 10:50
見到你處於一個困局,慘。換作是我,幾大都搬出去。

等多年啦!個仔獨立d搵到工就搬。

首頁

尾頁

跳至