懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我剛發現BINGO, 未去照閃,

想睇下有無同路人, 或者有經驗既媽媽可以分享下...?!

大宅

MrsFanCkm 發表於 22-5-11 17:45

想睇下有無同路人, 或者有經驗既媽媽可以分享下...?! ...

我細仔9個月時發現有左,宜家仲有兩個月生妺妹

大宅

2021可愛聖誕B勳章

哥哥03/2020,妹妹09/2021
生完之後哥哥呷醋呷咗3個月….每次埋身餵奶、抱妹妹佢都喊

複式洋房

ng_hy 發表於 22-5-11 22:12
哥哥03/2020,妹妹09/2021
生完之後哥哥呷醋呷咗3個月….每次埋身餵奶、抱妹妹佢都喊 ...

2個甘近會唔會好辛苦?你係FTM定working Mum?

複式洋房

babeeboo 發表於 22-5-11 20:04
我細仔9個月時發現有左,宜家仲有兩個月生妺妹

我1月生完,剛發現bingo,應該都係1月預產期,好似太近有d擔心

大宅

2021可愛聖誕B勳章

回覆 MrsFanCkm 的帖子

我FTM我覺得最辛苦嘅地方係兩個小朋友嘅睡眠作息…互相影響對方

複式洋房

ng_hy 發表於 22-5-11 22:50

我FTM我覺得最辛苦嘅地方係兩個小朋友嘅睡眠作息…互相影響對方

咁你當時點攪?一個喊醒另一個都醒?

大宅

2021可愛聖誕B勳章

屋企無多餘嘅房,一家四口住一間。唯有晚晚校鬧鐘餵幾次夜奶,盡量避免妹妹餓喊,因為喊兩聲哥哥就會醒,哥哥一醒就會呷醋狂大喊

大宅

我大女18個月嗰陣我啱啱有咗算唔算兩年抱兩?

大宅

4年抱3,如果最細嗰個早2個月就3年抱3

大家姐超級錫2個細佬,相處融洽

複式洋房

ng_hy 發表於 22-5-11 23:32

屋企無多餘嘅房,一家四口住一間。唯有晚晚校鬧鐘餵幾次夜奶,盡量避免妹妹餓喊, ...

明白,謝謝分享❤️

別墅

回覆樓主:

大女01/2019 細女01/2020
兩個女其實相差唔夠一年,係頭果一年辛苦d,之後一齊玩係開心既,當然打交吵鬧都不少 但相信大大下會好d既,唔需要太擔心~

複式洋房

criny 發表於 22-5-13 05:05
大女01/2019 細女01/2020
兩個女其實相差唔夠一年,係頭果一年辛苦d,之後一齊玩係開心既,當然打交吵鬧都 ...

如無意外,我就係1/2022同1/2023 (emoji)
BB車BB床,唸起都暈暈地(emoji)
又驚少左時間陪大女(emoji)
你係FTM定俾長老/工人姐姐幫手湊?

大宅

我2017年大女,2020年細女。
而家好好呀,大個左有人陪玩,疫情下冇得出街非常重要。

大宅

想睇下有無同路人, 或者有經驗既媽媽可以分享下...?! ...

大仔01/2020細仔05/2021
FTM無工人同長老幫手

複式洋房

HollyYLY 發表於 22-5-13 15:34

大仔01/2020細仔05/2021

請教下你點樣一個湊兩個甘細…仲要買餸煮飯..做家務..?

大宅

ambermonster 發表於 22-5-15 00:39
請教下你點樣一個湊兩個甘細…仲要買餸煮飯..做家務..?

大仔坐bb車,細仔孭住,落樓下街市買餸
疫情嚴重果時就老公收工買/假期買定幾日餸
平時餵完一個就到另一個食,佢地玩緊果陣我就吸塵洗碗洗衫

別墅

我大仔21年2月,宜家細仔預產期22年11月

複式洋房

HollyYLY 發表於 22-5-15 06:33
大仔坐bb車,細仔孭住,落樓下街市買餸
疫情嚴重果時就老公收工買/假期買定幾日餸
平時餵完一個就到另一個 ...

勁呀!

別墅

MrsFanCkm 發表於 22-5-13 08:23
如無意外,我就係1/2022同1/2023 (emoji)
BB車BB床,唸起都暈暈地(emoji)
又驚少左時間陪大女(emoji)

我無人幫手,遲d佢哋上幼稚園全日班,我仲會去返part-time幫補下 我地屋企細,無用過bb床,兩個b一直都係同我同床訓

首頁

尾頁

跳至