自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

hildada 發表於 22-5-12 15:04
可以,我覺得好好食又唔硬

https://youtube.com/watch?v=8nG60cBRYxA&feature=share

超正呀

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我尋晚先至用騸牯牛封門柳打邊爐

子爵府

https://youtube.com/watch?v=8nG60cBRYxA&feature=share

睇完好想食

水晶宮

無話可說 發表於 22-5-12 11:05
親戚訂左幾公斤封門柳,會分d比我!咁同唔同平時西餐牛柳扒,可唔可以煎黎食?定入焗爐燒牛肉會岩d?
...

呢種我會切片炒或白焯。

伯爵府

我通常用嚟煎炒,韓燒都得

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 夏天玩到顛 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

可以當牛扒煎, 又或者切薄佢煎/ 打邊爐 / 抄送

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

D..D 發表於 22-5-12 11:07
薄切打邊邊

珍珠宮

回覆樓主:

借個位問下,上次網購訂咗啲封門柳,食過一次都唔再食,因為陣味so到阿媽都唔認得!而家仲有幾包喺冰格。你地嗰啲會唔會咁?

象牙宮

redhot 發表於 22-5-13 12:58
借個位問下,上次網購訂咗啲封門柳,食過一次都唔再食,因為陣味so到阿媽都唔認得!而家仲有幾包喺冰格。你 ...

係肉味重架,睇你怕唔怕“蘇”!怕既煮咖哩囉,蓋左d肉味

侯爵府

睛靈勳章

借個位問下,上次網購訂咗啲封門柳,食過一次都唔再食,因為陣味so到阿媽都唔認得!而家仲有幾包喺冰格。你 ...

封門柳和牛板腱都有一陣內臟味, 我都唔鍾意
情願買其他部位

侯爵府

睛靈勳章

Anpanmama 發表於 22-5-13 11:05
我尋晚先至用騸牯牛封門柳打邊爐

騸牯牛好貴, 你喺邊間買 幾錢一k呀

珍珠宮

lflxl 發表於 22-5-12 13:36
原來係咁 我家有細路 每次訂原條約1.5公斤 第一轉打邊爐 剩餘全部炒餸食埋佢
...

你唔覺得so咩?我食過一次頂唔順,而家剩返晒喺雪櫃度。定我唔識煮呢?

男爵府

redhot 發表於 22-5-13 13:33
你唔覺得so咩?我食過一次頂唔順,而家剩返晒喺雪櫃度。定我唔識煮呢?
...

唔覺騷 就係鍾意佢牛味濃
我會用日式燒肉汁或者中式調味料醃一陣,炒之前爆香蒜頭先落鑊。

珍珠宮

lflxl 發表於 22-5-13 13:38
唔覺騷 就係鍾意佢牛味濃
我會用日式燒肉汁或者中式調味料醃一陣,炒之前爆香蒜頭先落鑊。
...

好啦,或者我下次落濃味醃料試下

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

封門柳係喺近住橫膈膜嘅一條肉柳,每隻牛只得一細條,係牛肉味最濃郁嘅地方,但因為近住啲內臟,有人唔鍾意嗰陣味,有人鍾意有人頂唔順。

珍珠宮

麟媽媽 發表於 22-5-13 15:12
封門柳係喺近住橫膈膜嘅一條肉柳,每隻牛只得一細條,係牛肉味最濃郁嘅地方,但因為近住啲內臟,有人唔鍾 ...

原來如此,我真是有眼不識封門柳

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Wishsss 發表於 22-5-13 13:32
騸牯牛好貴, 你喺邊間買 幾錢一k呀

我簡直不遺餘力啊
我分別訂咗屯門蝴蝶邨街市同天后兩間騸牯牛比較,因為屯門可以成條封門柳買,但天后只可以買一份。
比較起上嚟我鍾意屯門蝴蝶邨街市牛肉檔,肉味重
我成條封門柳要晒,睇大細秤我嗰條普通size大概$700

複式洋房

回覆樓主:

應該ok

子爵府

虎到金來勳章

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

Anpanmama 發表於 22-5-13 19:06
我簡直不遺餘力啊
我分別訂咗屯門蝴蝶邨街市同天后兩間騸牯牛比較,因為屯門可以成條封門柳買,但 ...

我就一向幫襯北角馬寶道一個牛肉檔,牛頸脊$295一斤,嗰日本來想買兩斤打邊爐,阿姐叫我試吓吊籠各一斤,呢個真係正喎,絕對一定好食過牛頸脊。

首頁

尾頁

跳至