懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

醫院打嚟話有期俾我照結構,請問有冇過來人知道做得詳唔詳細?我仲使唔使出私家照結構呢?

男爵府

badts 發表於 22-5-12 11:37
醫院打嚟話有期俾我照結構,請問有冇過來人知道做得詳唔詳細?我仲使唔使出私家照結構呢?
...

公立照得仔細
但為求安心我都有做埋私家

複式洋房

badts 發表於 22-5-12 11:37
...

咩條件先可以比你排期?
威院話正常無得排照構

大宅

好媽媽勳章

rickywingbaby 發表於 22-5-12 14:13
咩條件先可以比你排期?
威院話正常無得排照構

我估係高齡掛
尋日度頸皮都照左好耐,又睇吓手腳,心臟臍帶血管,又抽到13週返去度手腳長度,連續三個星期每個星期都返政府照

大宅

好媽媽勳章

Angela.Cheung 發表於 22-5-12 13:26
公立照得仔細
但為求安心我都有做埋私家

如果照得仔細,我唔再book私家,睇親婦科,無論公立/私家都等幾個鐘,坐幾個鐘坐到腰骨都痛

大宅

2018復活節勳章

威院都有期俾我照結構
我有問醫生咁我要唔要再book私家照
佢就話照既野係差唔多 但醫院照就會無相無片俾返你咁樣 所以都係睇自己

大宅

QE 唔係高危或高齡都無得照,你好好彩,但醫院的話就無相俾番你,不過之後出去產檢都可以要求拎相,照結構係會貴少少,睇你想唔想再全面睇多次,不過出面照的話要提早book

大宅

好媽媽勳章

christyfungfung 發表於 22-5-12 14:41
QE 唔係高危或高齡都無得照,你好好彩,但醫院的話就無相俾番你,不過之後出去產檢都可以要求拎相,照結構 ...

我已經第二胎,大仔準備上小學,今次意外第二胎,但諗返我大仔嗰時啲超聲波相同CD都唔知去晒邊,有冇相我真係唔係咁緊要,最緊要係個結果,最搞笑係尋日我喺政府度完頸皮,醫生比一張相我,我好似唔想接咁,好淡然咁講咗句thank you

男爵府

回覆樓主:

其實政府都唔會唔仔細,只是佢focus大嘢,同埋照嘅人未乜話你知佢照緊乜 有啲人就會覺得唔安心

主動俾相你咁好? 我要俾錢仲要照前講明先有啊… 生第一胎時住一晚醫院就走咗埋單$200有找,第二胎淨係度頸皮同結構 兩張相科水 $712仲貴過生

大宅

maggiezzz 發表於 22-5-12 14:34
威院都有期俾我照結構
佢就話照既野係差唔多 但醫院照就會無相無片俾返 ...

今次第二胎高齡,我諗威院都會有期比我照,我都會出面再約私家

水晶宮

公家照嘅staff 未別有母胎專業資格
我會比較相信私家有正式train 過同有經驗嘅醫生

洋房

一開始政府都有幫我照結構, 然後我自己出去再搵私家照,
對比下我覺得公院一D都唔仔細, 佢地只係遂個ITEM睇到就算,
我個CASE: 私家有睇到D問題然後再轉介番我去公院搵醫生照多次
第2次係公院幫我照既醫生就高級同經驗豐富好多,
重新再幫我照都係同私家差唔多, 同埋話會一直跟番我個CASE

男爵府

公立都仔細嘅,,,只不過佢未必會話俾你知睇緊咩
同埋佢地唔會數手指腳指
我覺得OK, 因為普通私家產檢都會數...同埋就算6隻手指腳指都唔會唔要佢啦

男爵府

2024年龍年勳章

badts 發表於 22-5-12 14:44

我已經第二胎,大仔準備上小學,今次意外第二胎,但諗返我大 ...

想知你係邊間政府做? 政府對你好好 有得照三次 連結構都幫你做 慳好多錢呀! 我老公上次陪我去政府產檢,因為上次照唐氏佢有份睇,今次醫生正係叫我上床,佢坐到好開,無得坐埋黎,今次仲要只係聽下心跳我老公出到話佢連聽下阿女既心跳資格都無笑屎我

大宅

好媽媽勳章

YYChannn 發表於 22-5-12 17:37
想知你係邊間政府做? 政府對你好好 有得照三次 連結構都幫你做 慳好多錢呀! 我老公上次陪我去 ...

我喺東區醫院複診,尋日嘅度頸皮體驗非常好呀,完全冇等過人,每做一個item坐低唔夠1分鐘就叫名做第二樣嘢,其實一入到waiting Room見唔夠10個人已經覺得好彩,抽埋血約埋期都係75分鐘走得,上次去初次登記見人山人海,搞足三個鐘

大宅

好媽媽勳章

布甸小狗 發表於 22-5-12 16:59
公立都仔細嘅,,,只不過佢未必會話俾你知睇緊咩
同埋佢地唔會數手指腳指
我覺得OK, 因為普通私家產檢都會數. ...

都係呀琴日醫生一路喺度講呢度心臟跳緊,呢度臍帶,而家搵緊血管,其實我都唔知佢講緊邊度,
另外你話六隻手指嗰度,我都真係識BB出世有六隻腳趾,跟住幾個月大要做手術,其實又真係唔算大問題

大宅

maggiezzz 發表於 22-5-12 14:34
威院都有期俾我照結構
佢就話照既野係差唔多 但醫院照就會無相無片俾返 ...

我係高齡,但威院唔比我照結構,叫我自己去私家照(emoji)

大宅

2018復活節勳章

pretty2016 發表於 22-5-12 20:56
我係高齡,但威院唔比我照結構,叫我自己去私家照(emoji)

我唔係高齡 只係有其他原因
所以可以照

複式洋房

岩岩威院照完,係專職醫療既,唔係醫生/護士,有個放射系學生跟住,照既過程佢有佢照,唔會特別同你講野,大豹照左1個鐘,最後臨走前有比你望下個mon兩眼,威院再有安排下星期既覆診期睇報告

另外,本身有搵私家產檢醫生照,因為9週已經book左,而且本身醫生有母胎學資格,就無特別取消,照左都差唔多兩個鐘好詳細

負擔到咪兩邊都照,公立當係bonus

大宅

好媽媽勳章

babejess 發表於 22-5-13 12:52
岩岩威院照完,係專職醫療既,唔係醫生/護士,有個放射系學生跟住,照既過程佢有佢照,唔會特別同你講野, ...

嘩,照成個鐘咁耐,超勁,威院冇另外一個Mon俾你睇咩?我去東區有另一個Mon係床上邊俾我睇㗎

首頁

尾頁

跳至