自由講場

跳至
del  

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

YYChannn 發表於 22-5-12 20:39
你朋友好衰 為左宿舍同個女結婚 ,紀律部隊都有錢租樓住啦

唔衰呀!申請到米一齊住。

水晶宮

cyyiu 發表於 22-5-12 19:11
我有同事係咁,個女都中學了,一路都係各自各住,放假先返另一邊屋企住!
...

男爵府

後生未有錢買樓,未儲到錢買咪註冊先,唔想租樓暫時分開住。
多數情況係排公屋,有聽過生左小朋友繼續分開住排公屋,排左好多年未有屋,巳經離婚。

男爵府

有啲可能想方便照顧兩邊老人家?

侯爵府

回覆樓主:

我有朋友係咁, 但佢又好enjoy, 雙方ok 就ok 喇

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

BaileyChung 發表於 22-5-12 17:31
咁點解要結婚?

申請公屋

象牙宮

YYChannn 發表於 22-5-12 17:30
身邊有啲朋友仔結左婚,但都係各有各住 大家身邊多唔多 ?覺得點
...

我侄仔。各住自己家里。

現一起住了。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

侯爵府

牛年勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

大家係香港就無咁既case
分開兩地就多
我個同事老公同仔係廣州,自己係香港同自己爸媽住,返工
因為唔想同男家人住
有個表妹老公同囡係加拿大,又係自己係香港同爸媽住,因為加拿大太悶
另一個表妹老公係大陸,要睇住生意,但自己同個囡係香港,想個囡接受香港教育

同事大時大節先返去,發現個老公有小三
第一個表妹同加拿大老公長期分開,已離婚,見個囡都只係同佢視訊。
另一個表妹因為老公做生意有錢,又係有好多女埋身,但無篤爆,扮唔知。

男爵府

我郁係結咗婚,都分開住緊
冇咩問題

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

有, 識一對夫妻, 大家都係離婚再婚, 各自帶一個成年小朋友..
男住居屋, 但得2房..唔夠住.
咁女惟有同區租屋住....自己同個仔住..

男爵府

回覆 YYChannn 的帖子

有朋友同老婆結左婚, 生埋, 但分開住, 一個港島一個九龍, 因為返工地方唔肯相就, 最後離左婚

男爵府

有啊,香港都唔少相信
有個家長同佢老公都係分開同各自父母住, 一對仔女就跟阿媽阿婆住,以我所知係因為土地問題,咁佢哋又無能力或者唔想嘥錢租屋住,一直等緊上公屋,小朋友都初小了

可能由細到大無同住,佢哋同爸爸關係都比較冷漠唔親密

別墅

熊熊老婆 發表於 22-5-12 17:32
可能要申請公屋或者居屋

可能係

大宅

YYChannn 發表於 22-5-12 17:30
身邊有啲朋友仔結左婚,但都係各有各住 大家身邊多唔多 ?覺得點
...

住酒店apartment喔 我朋友 個女就外母湊 低能

首頁

尾頁

跳至