婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

民房

呀媽自己有2層樓揸手(唔計宜家住緊呢到),我同c6婚後同呀媽住緊,因為佢個仔同新抱好多年前都頂佢唔順,就算買左樓有吉房都唔預佢一齊住。

個問題就係宜家間屋得2房,第時有bb連bb床都唔知可以放係邊(emoji) 出去租樓就一定好大洗費,我又唔想同9962住,都唔知點算好(emoji)

Ps 宜家層樓係我名,佢個仔層樓係呀媽名,每個月呀媽仲要比一大舊錢養返佢全家,我兩公婆自己搵自己洗仲養埋屋企人。

珍珠宮

2024年龍年勳章

pigpigfatfat 發表於 22-5-13 11:31
呀媽自己有2層樓揸手(唔計宜家住緊呢到),我同c6婚後同呀媽住緊,因為佢個仔同新抱好多年前都頂佢唔順, ...

樓主真係自私到爆,自己老公無本事,連比個地方俾個老婆住都無,仲要住女家,阿媽都未怪你地兩個冇出息,仲想霸佔埋阿媽間屋,有本事咪學你阿哥阿嫂,自己買樓搬走,唔好預你媽媽囉。

無本事真係唔好學人生仔,而家連蛋都未有隻,就已經想謀阿媽間屋。如果有左,就話為左個小朋友著想,謀曬你媽媽成副身家。樓主搬去男家,睇下奶奶會唔會易相處。

伯爵府

pigpigfatfat 發表於 22-5-13 11:31
呀媽自己有2層樓揸手(唔計宜家住緊呢到),我同c6婚後同呀媽住緊,因為佢個仔同新抱好多年前都頂佢唔順, ...
層樓係你阿媽嘅, 你冇可能叫你媽搬走, 你哋兩公婆計掂條數先好搬, 否則 搬咗出去搞唔掂, 錢又洗咗一大筆, 想搬返返去阿媽度 ,都難開口啦。

大宅

回覆樓主:

為咗自己慳錢想趕阿媽走,樓主你預咗有排俾人鬧
你咪試吓搬去老爺奶奶度住,之後叫佢哋搬走!

珍珠宮

唔太明,你地住呀媽到點會叫人地主人家搬走~
同埋你都話叫呀媽搬走一定反面,咁又點會比間屋你地住。

子爵府

回覆 pigpigfatfat 的帖子

你唔想同6299住,你老公都未必想同你媽住,你同你老公都咁大個人,俾d骨氣,租樓搬出去

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

我有冇睇錯? 點解樓主咁理直氣壯?? 你真係好意思!希望你D 小朋友將來5好學咩你套野!
我欣賞你兄嫂, 有骨氣!學下人啦, 未識「做人」就「造人」, 生仔要考牌!
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

民房

kwhkwh 發表於 22-5-13 13:16
我有冇睇錯? 點解樓主咁理直氣壯?? 你真係好意思!希望你D 小朋友將來5好學咩你套野!
我欣賞你兄嫂, 有骨 ...

宜家層樓係我名,佢個仔層樓係呀媽名每個月呀媽仲要比一大舊錢養返佢全家

相反我兩公婆自己搵自己洗,仲養埋屋企人

佢個仔唔比個老婆出去返工,然後一哭二鬧三上吊要呀媽每個月比多過一萬佢做生活費及買樓比佢一家住,比呀媽既家用當然係$0 每半年上演一次離婚鬧劇,原因係佢老婆覺得奶奶(姐係我呀媽)比唔夠生活費喎,生活好困難 比多d就唔離婚 唔知你仲係咪好欣賞佢地咁有「骨氣」

當初點解要分開住係因為佢老婆同呀媽每日都鬧交鬧到就黎要報警,佢個仔話自己做中間人好慘好辛苦,要佢唔死就買層樓比佢

民房

蜜蜂糖 發表於 22-5-13 11:44
樓主真係自私到爆,自己老公無本事,連比個地方俾個老婆住都無,仲要住女家,阿媽都未怪你地兩個冇出息, ...

我既回覆同上面一樣就唔重覆講啦

到真係有左先去諗呢個住宿問題既話,真係唔知要中獎幾多次先成功生到第一胎

民房

HOPEFORBB 發表於 22-5-13 13:07
回覆 pigpigfatfat 的帖子

你唔想同6299住,你老公都未必想同你媽住,你同你老公都咁大個人,俾d骨氣,租 ...

可能都會係咁樣,為有留自己間屋(宜家間屋)比呀媽住

禁止訪問

牛年勳章

民房

happylife28 發表於 22-5-13 14:02
其實寫呢啲內容出來, 預左畀人鬧十幾版, 仲可以上埋報!

假到呢!

咁睇黎我既家事都夠料出反本書

侯爵府

pigpigfatfat 發表於 22-5-13 13:53
宜家層樓係我名,佢個仔層樓係呀媽名每個月呀媽仲要比一大舊錢養返佢全家

相反我兩公婆自己搵自己洗 ...
好老實,你5講埋上面的資料點怪得人咁諗?

樓上連續幾個留言based on 你未edit 既post 去理解, 請問有乜問題?

珍珠宮

kwhkwh 發表於 22-5-13 16:47
好老實,你5講埋上面的資料點怪得人咁諗?

樓上連續幾個留言based on 你未edit 既post 去理解, 請 ...

比人講先係到兜姐佢,層樓點會係佢名好鬼假

la_source    發表於 22-5-16 15:16

侯爵府

mcs74 發表於 22-5-13 17:41
樓主真係好意思仲話我地好話佢
好老實,如果層樓係佢名, 要趕人走容咩易姐。

子爵府

mcs74 發表於 22-5-13 17:41

可能層樓真係樓主名,不過出資全部由呀媽出,可能因為stamp duty問題而落樓主名。如果真係我估中嘅話,咁楼住阿媽都幾慘喎,生兩個咁嘅仔女,全部牛鬼蛇神

男爵府

回覆 kwhkwh 的帖子

我都係甘諗,如果層樓佢名,一早踢左阿媽走啦,仲有得留低咩!不過民房開post,吾好跟車太貼!

侯爵府

breadcheung 發表於 22-5-13 19:32
如果真係我估中嘅話,咁楼住阿媽都幾慘喎,生兩個咁嘅仔女,全部牛鬼蛇神
講真, 如果真係如JM所言, 阿媽都有責任, 仔女沒家教,生出來係要教。唉

伯爵府

pigpigfatfat 發表於 22-5-13 13:53

層樓係你名, 是否係你自己買? 定係屋企財產只係寫你個名?

男爵府

層樓可能係佢個名,但可能得個名,冇份比錢,比家用阿媽當供樓,如果層樓真係樓主自己真金白銀買嘅,佢一定大大聲攞番啦,點會仲要cc縮縮咁問好唔好攞番姐.....

首頁

尾頁

跳至