自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

D..D 發表於 22-5-13 22:31
TVB冇報,唔知

一講曹操,曹操就到

D..D    發表於 22-5-13 22:39

珍珠宮

2024年龍年勳章

如果小朋友食開這牌子,小心遲下香港缺貨。

水晶宮

2024勳章

平平常常 發表於 22-5-13 18:19
二、三月時,美國本土發現毒奶粉,毒死左兩個細路,所以大批奶粉要下架回收。

後來由於美國工廠生產效率跟 ...

估唔到美國也有毒奶粉,仲食死人
我仲以為所謂嘅生產線細菌感染只係引發屙嘔

男爵府

回覆樓主:

好似話上年 年中已經缺 7~8%, 當時冇人報導而家就越嚟越嚴重。
而家話缺40%以上, 因為雅培。雅培市場份額有咁多?

珍珠宮

回覆樓主:

其實外國唔係餵母乳多?

侯爵府

Mochachoi 發表於 22-5-14 09:42
好似話上年 年中已經缺 7~8%, 當時冇人報導而家就越嚟越嚴重。
而家話缺40%以上, 因為雅培。雅培市場份額有 ...

好難轉牌子的

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

czl115 發表於 22-5-13 16:28
香港新聞有報導,話主要係雅培生產線受細菌感染,要大量回收導致貨架清空
應該都係暫時嘅

除左雅培, 不是冇其他牌子賣掛,
每日將兩個牌子溝埋, 逐漸加多新牌子佔的份量, 暫時轉牌子食住先啦

珍珠宮

teresayan07 發表於 22-5-14 10:08
其實外國唔係餵母乳多?

圖一顯示美國全母乳餵哺率,餵到6個月56.7%,餵到12個月35%

全世界母乳餵哺至6個月係41%
低收入國家餵哺率比較高有7-8成

珍珠宮

bks2014 發表於 22-5-13 22:23
美國議員話美國又唔係第三世界,怎麼連奶粉都冇

今次特朗普真係為美國人民發聲:美國之恥!民主黨給烏克蘭400億美元,我們美國的嬰孩卻要餓肚子!

拜登真係太老,好唔掂,班手下辦事能力低下,一個全地球最強大的國家,居然連嬰兒奶粉基本物資都無法自給自足。美國又無封城,口罩都唔使戴,人們自由活動。鬼佬向來關注幼兒多過老人,其他G7國家邊個會搞成咁樣?

珍珠宮

czl115 發表於 22-5-13 23:04

估唔到美國也有毒奶粉,仲食死人

我懷疑歐美國家在放任式共存之下,普通打工仔因為新冠後遺症影響工作能力(例如腦霧等等),生產加工食品時QC水平大降。

例如前排比利時出產的Kinder朱古力蛋被沙門氏菌污染。世界衛生組織(WHO)4月27日宣布,有11個國家報告151人疑似食用比利時工廠生產的Kinder朱古力出奇蛋產品後,出現腹瀉和嘔吐症狀。其中至少9人住院,暫無死亡報告,患者多為10歲以下幼童。涉事批次產品已經銷往至少113個國家和地區,商家啟動了全球產品回收。

今日又見英國有超過一百款雞肉製品被沙門氏菌污染,英國各大連鎖超市和食品商店大量雞肉類產品被緊急回收。

不單浪費食物,還會推高通脹!窮人最苦。

侯爵府

ohmygosh 發表於 22-5-13 20:44
我而家至知,毒奶粉,仲要死咗人

封鎖消息

侯爵府

bks2014 發表於 22-5-13 22:36
一講曹操,曹操就到

點會煲大?只有中國先有毒奶粉

珍珠宮

.

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

ernbe 發表於 22-5-23 09:36
就在美國當局極力解決嬰兒配方奶粉短缺問題之際,一架美國軍機從德國運來數噸急需的奶粉,22日降落在印地安 ...

次次都打劫德國

侯爵府

就在美國當局極力解決嬰兒配方奶粉短缺問題之際,一架美國軍機從德國運來數噸急需的奶粉,22日降落在印地安 ...

1噸等於907kg
幾噸的話,比盡佢9噸等於8163kg
我記得一罐奶粉淨重900g,連埋個罐當佢1kg
即係話這次運了8163罐奶粉回美國,杯水車薪,做show而矣

男爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

bks2014 發表於 22-5-23 11:32
1噸等於907kg
幾噸的話,比盡佢9噸等於8163kg
我記得一罐奶粉淨重900g,連埋個罐當佢1kg

今朝睇新聞醜國個發言人話會夠班嬰兒食一個禮拜, 真係救都救唔掂...

最噁心係佢講完呢句, 側邊啲人重要拍手掌

珍珠宮

.

伯爵府

我想問點解呢D民用品要軍機運,係打刦人地定怕比人打刦

珍珠宮

.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆 D..D 的帖子

https://www.i-cable.com/%e6%96%b ... %e7%bc%ba%e8%b2%a8/

美國9成8嬰幼兒配方奶粉在國內生產,但疫情影響供應鏈,令問題進一步惡化。還因為全國最大奶粉供應商雅培公司在密歇根州廠房,2月時懷疑有產品受污染,兩名嬰兒飲用後死亡。廠房要暫時關閉,部分嬰幼兒配方奶粉亦要回收。

首頁

尾頁

跳至