自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

水晶宮

goodbuyer80 發表於 22-5-13 21:34
有時真係諗唔明點解D有錢人肯花幾萬蚊買個袋,對於我來說百多元已足夠。

鍾意咪買,而又買得起
鍾意 但又買唔起,咪話唔追求
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

子爵府

我覺得消費模式反而受你同圈子的人影響大D。

伯爵府

回覆樓主:

曾經有過虛榮心
當錢容易搵到時,絕對唔介意買1個幾萬蚊嘅袋

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

你無聽過:「富貴於我如浮雲」

珍珠宮

有時真係諗唔明點解D有錢人肯花幾萬蚊買個袋,對於我來說百多元已足夠。

都正常既,賺到錢追求上一個層次無咩問題,不過人人追求唔同乍麻,有啲人會買luxury ,有啲人買物業,有啲人追求户口數字呢幾樣同步進行都得架

侯爵府

睛靈勳章

回覆樓主:

虛榮心問題,唔係有錢冇錢問題, 居屋公屋戶搭巴士都拎住幾萬蚊嘅手袋

侯爵府

睛靈勳章

大力大力 發表於 22-5-13 22:46
如果每年有幾百萬收入、花幾萬買個袋都是花去幾天收入~

好多女人用成個月甚至兩個月人工去買個袋

公爵府

錢嚟得容易,洗得更容易!我相信購物,都會受自己生活圈子嘅人影響!

不過我真係見過人用Hermes搭巴士!

男爵府

回覆樓主:

古人云,淡薄以求明志
千古不變

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

大家追求吾一樣
有D人要一身名牌先顯出身價

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章

nicelady2828 發表於 22-5-13 23:19
我覺得隨着年紀會下降,呢個定律應該幾普及

同意你講

珍珠宮

衣著選擇同財富唔一定有掛鉤關係
反而認為年紀大了,財富相對累積多了,但人成熟了、多了自我肯定,衣著會更加隨喜隨心,感覺都好正路

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

唔一定,睇下有錢程度去到邊。
識得有錢人由少少有錢變好有錢,少少有錢成身名牌,變好有錢時會用A貨。
因為怕比人標參,同埋就算用A都無人信,仲使乜戴名牌。
但依然會買名牌,視乎場合穿戴。

象牙宮

應該大部份都會!因為慾望係無止境嘅

子爵府

我覺得唔關係,見好多年輕人又唔係揾得多但飲大食大,又買名牌追新手機。反而年紀大有錢果d未必咁花錢,其實取決於果個人性格同對物質態度,當然有錢有選擇。

水晶宮

我不是。當我越儲到錢就對物質慾望越低。想追求思維上,心靈上的野。

珍珠宮

littlehoneymum 發表於 22-5-14 06:38
錢嚟得容易,洗得更容易!我相信購物,都會受自己生活圈子嘅人影響!

不過我真係見過人用Hermes搭巴士!

我有個女親戚住唔係村屋嘅獨立屋,年紀開始大唔想自己揸車,搭的士又覺得唔抵,時時都係坐兩蚊巴士。佢啲錶隻隻靚嘢,有一次佢戴咗隻有一圈鑽石係錶面 嘅錶,食完晚飯話坐巴士返屋企。我叫佢收埋隻錶落手袋 (輕奢牌子) 先,真心驚俾壞人見到佢有危險

珍珠宮

一般都會

公爵府

加菲貓3 發表於 22-5-13 21:41
有錢咁係類似武林高手。有人喜愛露兩手,有人喜觀扮豬食老虎。廣東好多包租公,物業十億八億,都係拖鞋背 ...

我識好多大醫生都唔用幾萬的袋 都係一千至幾千

公爵府

sharon_pig 發表於 22-5-14 10:51
我識好多大醫生都唔用幾萬的袋 都係一千至幾千

有個開幾百萬車既男老板去剪髮,一百幾十都講價,個髮形師好奇,點解開得幾百萬既車,會咁骨濕?個老板話,幾百萬既車,我覺得值,但我得幾條毛,你收我一百就唔值。。。。消費觀既野好難講,唔同人有唔同觀點。。。不過,九成富二代係追求名利,虛榮

首頁
12345...8

尾頁

跳至