自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想問問如果想resign提前兩個星期走(原來要一個月通知,因搵到份工所以提早走),係咪都係用番普通辭職信個款,跟住寫番last day係邊日就ok?

複式洋房

icylam2211 發表於 22-5-14 00:18
想問問如果想resign提前兩個星期走(原來要一個月通知,因搵到份工所以提早走),係咪都係用番普通辭職信個款 ...

公司比走?佢比走就照寫, 但記得寫埋without payment in lieu of notice

大宅

想問問如果想resign提前兩個星期走(原來要一個月通知,因搵到份工所以提早走),係咪都係用番普通辭職信個款 ...

講真,係要賠罪返兩星期比公司

大宅

KittyCici 發表於 22-5-14 03:48
講真,係要賠罪返兩星期比公司

或者即刻搵嘢博炒未可以慳返唔洗賠錢

公爵府

qfa 發表於 22-5-14 04:45
或者即刻搵嘢博炒未可以慳返唔洗賠錢

咁好肉酸同在職證明唔會好睇

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

唔一定得!睇HR 批唔批……如寫明one month notice 未必補錢可早走!睇公司文化!不過你可照寫last day 睇下HR 有咩反應

子爵府

Gorgor0612 發表於 22-5-14 05:26
唔一定得!睇HR 批唔批……如寫明one month notice 未必補錢可早走!睇公司文化!不過你可照寫last day 睇 ...

遞左信,可否攞大假?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

MrsFung 發表於 22-5-14 06:11
遞左信,可否攞大假?

一般大公司唔會比!不過又係睇公司文化做開係點

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

唔一定得!睇HR 批唔批……如寫明one month notice 未必補錢可早走!睇公司文化!不過你可照寫last day 睇 ...

肯補錢跟足勞工法例,公司無得唔俾你走嗰喎,當然封 reference letter 可能凍過水啦!

伯爵府

MrsFung 發表於 22-5-14 06:11
遞左信,可否攞大假?

法例講明通知期不可al, 雙方同意除外

子爵府

小談心 發表於 22-5-14 06:45
法例講明通知期不可al, 雙方同意除外

即是在通知期內放2日AL都唔得?

男爵府

山草藥

水晶宮

係,但你預咗要補錢俾公司。
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

珍珠宮

睛靈勳章 陪月勳章 畀面勳章

回覆樓主:

正常係照寫一個月通知,你要提前2星期咪照寫。。預要賠

唔洗賠係公司好人 or 養多你一個月都廢事

如果平時有商量就問左先寫囉

男爵府

回覆樓主:

如你做滿三個月,正常係要一個月通知,你見新工時有無同佢講你要一個月後才可上班?舊公司可否用AL扣减?否則真係要補錢走

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

可以咁隨意話改就改? 正常一個月通知你又寫埋係信到, 要提早走人要同上司/HR去傾, 睇下點做可以早放人... 有D唔係話你補錢就得..

子爵府

kk_chu 發表於 22-5-14 02:54
公司比走?佢比走就照寫, 但記得寫埋without payment in lieu of notice

冇得唔比,比$便走得

子爵府

MrsFung 發表於 22-5-14 07:06
即是在通知期內放2日AL都唔得?

琥珀宮

lojo11 發表於 22-5-14 09:06
可以咁隨意話改就改? 正常一個月通知你又寫埋係信到, 要提早走人要同上司/HR去傾, 睇下點做可以早放人... ...

你早走唔返工,間公司除啦扣錢,可以點唔比?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

https://hk.jobsdb.com/en-hk/articles/辭職-勞工法/

https://www.labour.gov.hk/tc/faq/cap57d_whole.htm

制度上,如員工想早走,係要賠代通知金。以樓主case,即2星期通知期+2星期錢
公司有權唔俾你放假(扣假),但離職時佢要將未放大假兌現(即可以算補貼返你俾嘅代通知金)
如公司好商量,亦有機會好嚟好去,唔駛你賠果2星期。不過呢樣記要自己同上司/HR傾。切忌講大話(例如話有咩突然緊要事要離職搏同情),俾人踢爆會勁肉酸

首頁

尾頁

跳至