自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

回覆樓主:

咁大張相放屋企唔會啦!放細相就會,大相會火化左佢

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

~仔仔媽咪~ 發表於 22-5-14 13:23
生活照老豆同我地影果啲開心相,我全數留番俾我哥留番開心美好回憶,所以我都冇用到阿哥同老豆影果啲開心 ...

我老竇張車頭相都係用佢嘅生活照,笑得好開心,但我唔鍾意殯儀館將個背景退咗做白色,好唔自然,所以雖然張大頭相燒咗,我哋仍然係用返呢張相曬咗放喺屋企,但後面有背景囉

水晶宮

~仔仔媽咪~ 發表於 22-5-14 13:16
噚晚我上Google揾料,大多都係台灣文章,佢地講啲野真係好個個唔同。個個都自認大師。一個走嚟話一定只可擺 ...

各處鄉村各處例,無需太執著,人人做法唔同,有孝心你爸爸會知,隨心啦!

男爵府

回覆樓主:

以前唔識帶咗車頭相返家,之後問返賓儀想唔要, 佢地答我大吉利是, 下次有白事就一齊燒埋,現在用紅紙包住

水晶宮

麟媽媽 發表於 22-5-14 13:39
我老竇張車頭相都係用佢嘅生活照,笑得好開心,但我唔鍾意殯儀館將個背景退咗做白色,好唔自然,所以雖然 ...
係啦,背景啲景原本好靚嘛!花花草草。不過間公司都真係執得老豆張相勁好,唔知有冇用美圖秀秀之類。張大頭相整體感覺舒服,我接受到。

水晶宮

元朗73 發表於 22-5-14 13:49
以前唔識帶咗車頭相返家,之後問返賓儀想唔要, 佢地答我大吉利是, 下次有白事就一齊燒埋,現在用紅紙包住
...
咁樣即係我問會俾負責人鬧,咁樣我都係唔問。乖啲。

水晶宮

麟媽媽 發表於 22-5-14 13:34
仔仔媽咪,只係一張相唔好令到自己咁困擾,我記得你係基督徒,我哋信耶穌嘅百無禁忌,相片只會係用作留念 ...
對老豆啲野點都着緊啲,生前老人家留俾阿哥錫(我哥堅係呷醋,One man cat),依家留番俾我可以盡情錫老豆可以繼續咋佢嬌嗲實佢。

信仰果度,只可以講,我冇信好耐lu。但我依然信「阿伯拉罕的神」。如果伊斯蘭教冇咁嚴唔俾火葬,可能我一早改信咗。依家信神,我只在心中。入咩教已經不再考慮之列。

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

車頭相唔會帶返屋企,咁大張,火化時一齊化。你要留念可以印一張手板大細既彩色相再用相架鑲起佢。

伯爵府

~仔仔媽咪~ 發表於 22-5-14 01:14
細果張相我諗住買個細相框長期帶住响我平時用既手袋度,湊住老豆周圍去、陪我一齊番工。
大果張依家掛咗屋 ...

可以問下香燭鋪,問多幾間睇下邊個方案比較好就跟住做

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

仔仔媽咪,可以分享吓我點樣解開心中嘅屈悶。我老竇啱啱走嘅時候我情緒係好差,同你一樣係完全瞓唔到,但又要忙住辦後事,咁我就喺屋企搵一個corner,放了老爸嘅相,一個盆栽,一個小天使,我每朝起身都會喺嗰度同我爸爸講咗早晨!匯報下嗰日要做乜嘢啦,好多時都會忍唔住喺度喊,之後就祈禱,心情真係平復咗好多架喎,之後就好好做嘢啦,人嘅情緒係絕對需要抒發,想喊就喊,但唔可以沉淪,抹乾眼淚,好好振作,呢樣先係爸爸最想見到嘅。

男爵府

回覆樓主:

出殯果張應該要燒左佢,紀念用既,其實應該仲有好多生活照。唔好唔信邪

大宅

sasa615 發表於 22-5-14 15:27
出殯果張應該要燒左佢,紀念用既,其實應該仲有好多生活照。唔好唔信邪
...

我屋企都有先人遺照,仲要係大頭相... 放左喺廳嘅神台上層日日裝香,我同c6講咁樣對屋企人唔好,佢就話我唔尊重佢阿爸

象牙宮

~仔仔媽咪~ 發表於 22-5-14 01:02
我爸已順利完成儀式並火化。按完制火化,我哥走埋嚟問阿爸張大頭照要定唔要,話唔要就火化燒埋張相佢,我當 ...

保留,得閒回顧,和爸爸以前生活的點點滴。
老媽家有爸相。
我家有和爸合照的。

不理別人怎處理,我的爸死了,我也不怕。
老人相有什么可怕? 人家不孝由得佢。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

水晶宮

麟媽媽 發表於 22-5-14 14:57
仔仔媽咪,可以分享吓我點樣解開心中嘅屈悶。我老竇啱啱走嘅時候我情緒係好差,同你一樣係完全瞓唔到,但又 ...
多謝您吖

其實我果兩個星期自己一條友去預備老豆喪禮,已經夾硬將我對老豆離世既傷心成功收到最入面。所以依家如果唔係我係咁一輪咀捉住老豆張相同佢猛講心底話同講我細個同老豆啲甜蜜温馨事,我都唔會有情緒。我成個喪禮、出殯火化、英雄宴,全日都好叻好成功冇喊出嚟,可能,自己一個人忙著都對我有好處。
其他人點表現我都學習又調節緊自己唔去在意。我簡單做人就好,唔想呢啲野搞到自己繼續唔開心,我呢兩日幾歹都抖,呢兩晚有好好瞓,但瞓極都還唔清呢兩個星期啲攰,成日都好似捱咗幾晚通宵果隻攰,星期一我就重新出發,好好番工。
我呢個星期日日都有同我老豆嗌早晨架,之前對住佢啲樹,依家對住佢張相,照舊响佢面前講吓白痴野,响佢面前笑吓佢粒外孫,照常一般家庭生活。希望老豆覺得熱熱鬧鬧開心幸福。

伯爵府

2024年龍年勳章

~仔仔媽咪~ 發表於 22-5-14 13:01
可能果次到長生店跟負責人傾果時,都係我臨危受命,阿哥一句話冇心情去搞老豆後事,俾哂我搞喪禮既第2日。 ...

節哀順變。傷心難過你要抒發,有時間要出去走走。我無宗教,亦唔係好識講嘢,希望你安好。

子爵府

~仔仔媽咪~ 發表於 22-5-14 12:51
冇話強唔強勢既,眼見其他屋企人堅係玩一樣都唔肯做唔肯理,如果連我都玩傷心過度唔去揸呢支旗既,咁樣我 ...

其實完左儀式d 人問我地要唔要留老豆張相,咁我都有問我媽同妹要唔要,之後我問殯儀d 人 ,其他人點處理,佢地就話多數人都會燒埋去。我老豆少影相,靈堂相張都係我結婚相cut 左佢個人出黎。 整左黑白都唔靚,所以我都唔想留,見到張相我更加唔開心。反而以前d 生活照已經夠我懷念

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

~仔仔媽咪~ 發表於 22-5-14 15:54
多謝您吖

其實我果兩個星期自己一條友去預備老豆喪禮,已經夾硬將我對老豆離世既傷心成功收到最 ...

不過唔好介意我咁講,我覺得你同哥哥都係唔善於表達嘅人,但兩人又唔溝通,有時說話講咗出去,又或者你哥哥嘅感受互相都唔理解嘅話,誤會就會加深啦。例如我都唔明白,點解你爸爸剛過身你唔去醫院見佢最後一面?如果我妹係咁,講真我都會嬲咗佢,所以你哥哥不聞不問會唔會係呢個原因呢?你爸爸走了,除咗你仔仔之外,嗰個就係唯一你嘅直屬親人,流着相同的血,所以你哋都應該互相好好傾吓計,講出心入面嘅野,我哋六姊妹仲要全部女人,要有誤會的話就仲大鑊,好彩我哋六個係好坦誠,開心唔開心我哋都會講出來,年紀越來越大,親人嘅關係越要珍惜,望你與哥早日走出陰霾。

水晶宮

麟媽媽 發表於 22-5-14 16:27
不過唔好介意我咁講,我覺得你同哥哥都係唔善於表達嘅人,但兩人又唔溝通,有時說話講咗出去,又或者你哥 ...
其實您同之前其他jm問果個問題,如果問上去,我答,就係我响樹【數】我阿哥。就係唔想回帶數上去,搞到我真係要怪阿哥,所以有好多野唔多提。再簡單啲講,我老豆未由私家醫院轉公家醫院前,都唔太想我地嚟睇佢咁唔舒服瞓响醫院度。我亦都係差唔多原因,人已經走咗,我想留個佢健康時個樣,而唔想留個吐哂血、又俾人撬過喉嚨插喉整到全身爛哂既樣。果時拎住電話做呢個決定,我想法比較複雜既,其他唔講,驚變咗數自己阿哥,但我到依家都好覺得我呢個決定正確。我爸似貓,就係唔鐘意俾人見到佢呢個樣。我咁樣答少少,大家又會唔會又理解到少少?

再者,我答咗我哥唔去醫院睇老豆個殼,我地唔講身後事,我地一路都有互相安慰同支持的。只係一講點搞身後事呢啲話題,我哥就例牌唔見聲唔見影,呢吓我覺得好攰咁啫。

水晶宮

RAY媽 發表於 22-5-14 15:54
節哀順變。傷心難過你要抒發,有時間要出去走走。我無宗教,亦唔係好識講嘢,希望你安好。
...
多謝您!

喪禮順利完成咗,我依家都好平靜。係keep住仲係個人好攰啫。依家冇咩搞,都係一條心聽老豆話,兩兄妹相親相愛互相扶持。我寄望我阿哥肯俾我錫住佢,想佢真係要知要理解到,我呢個妹生出嚟唔係同佢爭老豆阿媽既愛,而係肩負父母俾我既任務,加倍多個人繼續愛錫住阿哥。我哥一路都唔明父母呢份心意,其實我好細個已經明,所以大大吓我哥真係越嚟越在意,我就索性退到最後做幽靈。咁公平啲又坦白講,我又真係冇用到冇錢俾父母六星級享受生活。所以更加俾自己好好透明。依家總算可以飄番出嚟俾我再嘗試可以好好愛錫阿哥。好似細個咁,可以幫阿哥補穿窿襪、買阿哥鐘意食既零食、成日自己逛街一見到靚靚領tie就瘋狂買俾阿哥,繼續做佢忠實Fans.

水晶宮

333s 發表於 22-5-14 15:49
保留,得閒回顧,和爸爸以前生活的點點滴。
老媽家有爸相。
我家有和爸合照的。
我都係由細到大屋企已經有阿爺大頭照擺大廳。不過細個都遇過有啲事,同埋果時屋企又神枱又紅燈又幾道黃色紅色手畫符,我係有啲啲野諗既。不過依家娘家冇神枱廿幾年,得嫲嫲爺爺同老豆張相,反而又唔驚。只係之後屋企冇人,淨得相,成間屋真係好冷清。同埋最主要開po原因都係驚第時層樓真係賣,如果阿哥真係唔keep,想知點安置最妥當。早啲問定功課點都係好既。

依家我隻佬話可以湊老豆同嫲嫲爺爺啲相番我自己屋企,基本上問題解決了一大半,只係睇要唔要咩儀式做番,所以都需要問問。可能到攞骨灰時問問負責人意見。

首頁

尾頁

跳至