自由講場

跳至
del.  

首頁

尾頁

子爵府

BGCOME08 發表於 22-5-14 07:35
之前,我老公D阿哥家姐,夾硬塞咗6299張大頭黑白相俾我哋,佢哋個個都唔要,又唔去化咗佢,就硬塞俾我哋放 ...

放到現在?

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章

@bear 發表於 22-5-14 09:06
我想請問你喺邊度燒?要唔要啲咩儀式架?

無儀式架!我係屋企樓下就咁燒!
http://hk.photos.yahoo.com/chanhokaling

男爵府

乜要化嘅咩?我阿公同阿婆張相都係放在舅父屋企個神枱櫃度,幾十年了。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

太大張會化
62果陣有請返去99屋企, 會曬張4R再請返屋企, 上位就用張細既

第時要預你哥唔要, 咁你要接晒返屋企, 但你另一半冇問題?

水晶宮

TMC3012 發表於 22-5-14 23:48
太大張會化
62果陣有請返去99屋企, 會曬張4R再請返屋企, 上位就用張細既
就係問咗隻佬,隻佬話佢老豆張相都擺响奶奶屋企啦,佢話我湊我老豆同嫲嫲爺爺張相番嚟冇問題。

不過剛啱醒起,以前聽過「頂」爺(拍電視果位,我唔識打佢個名)講,其實最安全最冇野就係殯儀館,因為果個地方專係超渡架嘛!係幫緊「佢地」,反而最牙煙係醫院。佢前妻又係會見到野,而且佢係直話直說既人,所以我信佢講野。

水晶宮

反而呢刻想知,我老豆屋企駛唔駛請師傅上門「清潔」一下。如果要,大概幾錢?

講真感覺老豆屋企唔多lucky,上年年頭我老豆對上果位工人姐姐就係响我老豆屋企心肌梗塞,救護員上嚟已經要幫工人姐姐人工呼吸加心外壓。送到醫院証實走咗。

今年到我老豆醫院走。

其實老豆屋企門口頂有貼開一兩度符,唔知係咩符,唔知仲有冇用。

伯爵府

虎到金來勳章

62果時都係要返張大相,去衣紙舖問佢點處理佢話無人會放張大相係屋企佢比左紅紙叫我包好放屋企最高處下次拜佢時入衣包燒番比佢.
在我的字典裡,只有歡樂而沒有憂愁,小人們做什麼都影響唔到我  

大宅

mother904 發表於 22-5-14 07:39
做過儀式的相基本上是連遺體一齊火化,不會帶返屋企。但既然你已經帶左,聽人講係用紅紙包好佢收埋,不要放 ...

我聽到都係要咁做的

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

我今日老人家都火化
連埋張相同啲紙紥一次過燒晒
燒嗰陣有個竹架好似個花牌咁可以靚靚地入張相入去燒埋
又冇人問我燒唔燒喎
我諗應該係儀式上係預左會燒

水晶宮

IHateSummer 發表於 22-5-15 00:56
我今日老人家都火化
連埋張相同啲紙紥一次過燒晒
燒嗰陣有個竹架好似個花牌咁可以靚靚地入張相入去燒埋
我見主持火化果位「求哥」問我要唔要留相,我至走嚟直答話要咋。我見佢連我地離開火化場時啲工夫做到足(攬火盆加噴碌柚葉水落我地度)又好專業熟手,走哂人,走剩我一個準備走時,我回頭望都見到佢堅認真「善後」,用叠燒緊既金銀衣紙响我地之前出禮堂行過既路沿路劃上去。我諗佢俾得我拎走,應該冇問題啩。。。佢仲好好專程去摷個全新紅白藍膠袋俾我載住幅大相,話唔會俾大雨淋濕張相。

您幫襯邊間?我幫襯果間响上環四方街好靚果間。

大宅

hhmum 發表於 22-5-15 00:46
62果時都係要返張大相,去衣紙舖問佢點處理佢話無人會放張大相係屋企佢比左紅紙叫我包好放屋企最高處下次拜 ...

係呀,聽過要用紅紙包好要放屋企最高的地方(櫃頂)

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

~仔仔媽咪~ 發表於 22-5-15 01:07
我見主持火化果位「求哥」問我要唔要留相,我至走嚟直答話要咋。我見佢連我地離開火化場時啲工夫 ...

四方街?梁津煥記?我爸爸辦事都係搵佢㗎喎。

侯爵府

2024年龍年勳章

俊浩BB媽 發表於 22-5-14 20:46
無儀式架!我係屋企樓下就咁燒!
連埋個相架定淨係拎張相出嚟化?

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章

我見主持火化果位「求哥」問我要唔要留相,我至走嚟直答話要咋。我見佢連我地離開火化場時啲工夫 ...

咁我就唔清楚喇
我嗰間係我朋友家族生意 係紅磡
之前有親人走都係搵佢幫手
所以我都好放心俾佢搞
都跟得好足 冇乜野要自己擔心

水晶宮

麟媽媽 發表於 22-5-15 03:47
四方街?梁津煥記?我爸爸辦事都係搵佢㗎喎。
門面有大大隻「2」&「4」。我都唔認到名。
但佢地真係堅Pro。至少連我所有長輩都讚成個儀式安排好好。

水晶宮

IHateSummer 發表於 22-5-15 12:23
咁我就唔清楚喇
我嗰間係我朋友家族生意 係紅磡
之前有親人走都係搵佢幫手
明白。節哀順變。好好完成好個儀式,我地都收拾心情,好好重新生活。大家都加油!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

麟媽媽 發表於 22-5-14 14:57
仔仔媽咪,可以分享吓我點樣解開心中嘅屈悶。我老竇啱啱走嘅時候我情緒係好差,同你一樣係完全瞓唔到,但又 ...

我家有放先人相
有A4size咁大,有裝香同生果,假花

但車頭相,就一齊燒了
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

你指果位球哥係咪世界果位?你幫襯四方街的係?

我爸應該係早你爸一天出,都係在世界辦事。

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章

@bear 發表於 22-5-15 08:54
連埋個相架定淨係拎張相出嚟化?

相架你都攞埋呀?個時我係攞相架。
http://hk.photos.yahoo.com/chanhokaling

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

~仔仔媽咪~ 發表於 22-5-15 12:42
明白。節哀順變。好好完成好個儀式,我地都收拾心情,好好重新生活。大家都加油!
...

咁咪好囉,你初初又好擔心你屋企長輩好多意見之後責怪你,而家又唔使煩呢樣嘢啦。

首頁

尾頁

跳至