自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

mymarigold 發表於 22-5-14 17:05

我老公就係話怕角膜炎/角膜受損,咁我以前戴con間唔中都 ...

我朋友四十幾歲時開始,因為戴咗多年con就成日發炎(有人戴con多年眼乾就會),但工作需要唔方便戴眼鏡,最後佢改戴OK lens (之前兩個女已戴緊)才解決到,佢而家已經戴咗接近10年OK lens ,佢老公都由戴日間con轉埋OK lens ,即一家四口(女現已成年)都戴緊OK lens,不為控制近視加深,只係覺得方便
我自己相信風險真係唔大。
我自己也親身都配咗ok lens(因為想比小朋友戴之前,自己先試吓個感覺)

琥珀宮

mymarigold 發表於 22-5-14 18:00
多謝你哋呀,你哋比咗好多信心我

因為老公抗拒,我怕自己唔企硬堅持,第日可能會後悔錯失咗畀 ...

你女接近400度,要戴OK lens就要盡快,太深近視係控制唔到,而且日間回彈速度也較快

公爵府

木土土 發表於 22-5-14 18:12
你女接近400度,要戴OK lens就要盡快,太深近視係控制唔到,而且日間回彈速度也較快
...

謝謝你提醒

別墅

我小朋友500度7歲 從好細已經近視,晤知係咪微遺傳,一直目標都係帶ok鏡,之前太細帶唔到,現在已經帶左半年,其實好少會出問題,認真去做好清潔,開頭密d檢查,我相信都安全,近視係不可逆的,建議早d干預,現國內外控制效果最好係ok鏡,不過要去有可以檢查眼軸長度噶地方配,因為帶ok鏡後,是靠測量眼軸去估計近視有冇加深!400度以上建議加阿托品,台灣有個醫生研究結論。

侯爵府

我都有同一問題,我女170度(7歲半)本身打算開始試ok lens,但上星期返眼科覆診,醫生同視光師都話唔建議。佢地既原因係雖然機會好細,但有感染風險,隻眼有細菌感染可以好大件事,佢地話年中接唔少。仲有除唔返要返佢地度除鏡都有。所以佢地醫院已經冇做ok lens。
我聽完都心大心細,但我見依度好多小朋友都係用ok lens,又好似冇點聽話有感染。

珍珠宮

木土土 發表於 22-5-14 18:08

我朋友四十幾歲時開始,因為戴咗多年con就成日發炎(有人戴c ...

我認同風險唔大,即使戴得唔好,都可以見到佢會眼紅、有紅筋等等問題先⋯
我自己係由戴眼鏡、戴con到最後做左lasik,所以都知戴con好基本真係要徹底清潔用具、雙手,但事實我都識人一邊話小朋友對眼好敏感,但日常清潔未做足。
d工具包括個case、棒仔我都會日日清洗、抹乾、風乾,但我知有人係倒左d藥水就算,間中先洗吓個case。咁就唔可以完全當係OK lens問題,係人為因素嘛。

珍珠宮

小艾美 發表於 22-5-14 21:32
我都有同一問題,我女170度(7歲半)本身打算開始試ok lens,但上星期返眼科覆診,醫生同視光師都話唔建議。 ...

或者咁講,冇事嘅人vs有事嘅人去比較嘅話,可以直接了解吓當時人日常點做清潔,我其實都有留意先決定俾小朋友開始用OK lens

公爵府

我都有同一問題,我女170度(7歲半)本身打算開始試ok lens,但上星期返眼科覆診,醫生同視光師都話唔建議。 ...

我睇 bk 以前啲 post 好少講戴OK鏡後感染/除唔返出嚟嘅問題
btw,請問係邊間醫院眼科唔做?可以pm 我嗎?謝謝~

侯爵府

mymarigold 發表於 22-5-14 21:46
我睇 bk 以前啲 post 好少講戴OK鏡後感染/除唔返出嚟嘅問題
btw,請問係邊間醫院眼科唔做?可 ...

係呀,我都好少見,但佢地話見得多。
所以我都好好奇。

琥珀宮

fupigpig 發表於 22-5-14 21:37
我認同風險唔大,即使戴得唔好,都可以見到佢會眼紅、有紅筋等等問題先⋯
我自己係由戴眼鏡、戴con到最後 ...

認同清潔好重要,所以咁多年,仔女ok lens都係老公負責做清潔,唔會靠小朋友或者工人。

水晶宮

我女戴咗13年,5歲開始戴到而家18歲,touchwood, 未有發炎, 近視冇深過(仍然250度),佢係超級書蟲,如果冇ok lens, 我諗佢可能會好深近視。

佢話會繼續戴ok lens, 太方便了。

你幫佢洗潔咪方心d.

侯爵府

wcandtt 發表於 22-5-14 22:16
我女戴咗13年,5歲開始戴到而家18歲,touchwood, 未有發炎, 近視冇深過(仍然250度),佢係超級書蟲,如果 ...

視光師話小朋友睡覺好易捽眼,就好易有細菌入眼。所以我諗住再睇下先。而家滴住眼藥水先。

珍珠宮

小艾美 發表於 22-5-14 21:52
係呀,我都好少見,但佢地話見得多。
所以我都好好奇。

我覺得啦⋯戴OK lens冇問題嘅人都冇需要去搵眼科醫生啦,正正有d人戴得唔好(包括真係敏感、自己清潔不足⋯)先去睇眼科,所以佢哋角度就係戴ok lens嘅人有乜問題出現,而唔會知戴好嘅個案情況。

侯爵府

fupigpig 發表於 22-5-14 22:28
我覺得啦⋯戴OK lens冇問題嘅人都冇需要去搵眼科醫生啦,正正有d人戴得唔好(包括真係敏感、自己清潔不足 ...

都係。

珍珠宮

小艾美 發表於 22-5-14 22:27
視光師話小朋友睡覺好易捽眼,就好易有細菌入眼。所以我諗住再睇下先。而家滴住眼藥水先。
...

我之前都有留意呢樣野呀
所以都突登留意番小朋友瞓覺係點,咁佢真係平時瞓著冇捽眼,咁起碼唔算係佢嘅習慣。到初戴第一星期,我又係特別留意佢瞓成點(特登一齊瞓),可能佢重細個,一瞓就熟睡,見佢又冇乜野。
如果平時都習慣經常捽眼,又真係需要考慮,因為捽眼真係會入菌、lens移位等等⋯

珍珠宮

mymarigold 發表於 22-5-14 18:04
另外想請問大家,你哋小朋友係咪已經可以自己戴自己除鏡?

十歲係可以自己戴除,視光師都會建議由小朋友做返。 不過清潔方面我覺得要由大人做返。 及帶前要監督小朋友洗手乾淨先好帶

男爵府

有d眼科診所有眼鏡配但冇做ok鏡,就會狂踩ok lens.
我之前試過,但真係所有野試晒都唔得,依家用ok lens 1年半,效果明顯,差好遠

子爵府

發炎!發炎!發炎!
重要事情講三次!

公爵府

areyouangry 發表於 22-5-15 01:47
發炎!發炎!發炎!
重要事情講三次!

男爵府

wcandtt 發表於 22-5-14 22:16
我女戴咗13年,5歲開始戴到而家18歲,touchwood, 未有發炎, 近視冇深過(仍然250度),佢係超級書蟲,如果 ...
你女5歲咁細過肯畀你掂對眼取OK lens?

首頁

尾頁

跳至