婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

奶奶去左讀陪月,點知又比佢考到陪月証書,之後老公就認定左佢一定搞得店,決定搵佢幫我坐月。我同左老公講我唔想,但老公堅持叫我試左先,老公都會全天候陪我一齊坐月,我始終覺得坐月係好重要,好想搵個有經驗陪月幫自己,同埋唔想有咩磨擦,但我老公堅持無問題叫我放心。我陀b期間奶奶一直都無理過我,飯都無煮過一餐比我,問都無問候過我,我點放心我生完佢會真心幫我坐月,點算好?

男爵府

2024年龍年勳章

傻大姐一名 發表於 22-5-14 19:56
奶奶去左讀陪月,點知又比佢考到陪月証書,之後老公就認定左佢一定搞得店,決定搵佢幫我坐月。我同左老公講 ...

你應該話你比哂訂請左陪月 叫你老公唔好再出聲

複式洋房

奶奶去左讀陪月,點知又比佢考到陪月証書,之後老公就認定左佢一定搞得店,決定搵佢幫我坐月。我同左老公講 ...

我已經陀到34週,基本上好難搵到陪月,咁啱有個朋友既陪月ee 就快完job,可以幫我,但我老公講極都唔明,佢覺得到時奶奶就會煮野會照顧bb,始終自己人,唔會唔理我,救命(emoji)

伯爵府

傻大姐一名 發表於 22-5-14 20:07
我已經陀到34週,基本上好難搵到陪月,咁啱有個朋友既陪月ee 就快完job,可以幫我,但我老公講極都唔明, ...

直接同佢講唔想家變就唔好多事
大肚婆生完bb情緒已經比較波動敏感
唔係話99會做得唔好
而家坐月嘅事有咩睇唔順眼真係記一世
比錢搵外人做人地做得唔好咪最多炒
家庭和諧緊要呀

cathngai    發表於 22-5-14 21:05

伯爵府

taiwoon 發表於 22-5-14 20:12
非常認同, 我正想講呢句

水晶宮

唔好信奶奶,我係人版,俾佢線到攤攤腰。

信自己同自己阿媽好啲,有冇請定工人?如果有請工人,訂埋月子餐,自己又再出下力,咁樣會好好多。唔好當奶奶存在。呢啲人好識馬後炮。

水晶宮

taiwoon 發表於 22-5-14 20:12
大肚婆生完bb情緒已經比較波動敏感
唔係話99會做得唔好

同意,如果有得時光倒流,我一定自己會搵陪月加訂月子餐,一定唔會好似之前咁慘。

水晶宮

我已經陀到34週,基本上好難搵到陪月,咁啱有個朋友既陪月ee 就快完job,可以幫我,但我老公講極都唔明, ...

訂定月子餐,自己同自己阿媽夾定時間,最好請定工人。一定要有兩手準備。嬰兒要用嘅物資都買定,萬一佢放你飛機,你都不用咁傍徨。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

陪月錢,你俾。俾錢果個話事。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

珍珠宮

你陀都唔理你,生完點會理你,咪傻啦!!!
男人永遠都咁天真~

珍珠宮

男人梗係唔明
唔洗講真話
話娘家已經俾晒錢請咗陪月咪得

複式洋房

Astra00 發表於 22-5-14 21:24
訂定月子餐,自己同自己阿媽夾定時間,最好請定工人。一定要有兩手準備。嬰兒要用嘅物資都買定,萬一佢放 ...

我媽因為有癌症、年紀又大,我就唔想打擾佢,我媽有話叫我番娘家坐月,因為有工人可以照顧我,不過我老公就堅持唔想,可能怕奶奶失望掛!好彩我d家姐哥哥都幫我準備好哂bb既野,唔洗靠其他人。

複式洋房

kwhkwh 發表於 22-5-14 21:40
陪月錢,你俾。俾錢果個話事。

其實都係我自己比錢,不過唔想老公難做,先想同佢有共識先,可能奶奶想日日見個孫掛,米堅持自己幫手坐月,我估。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

傻大姐一名 發表於 22-5-14 23:50
其實都係我自己比錢,不過唔想老公難做,先想同佢有共識先,可能奶奶想日日見個孫掛,米堅持自己幫手坐月 ...
既然女家俾錢,老公/男家更不應出聲,老人家咁巴閉讀張cert回來, 不如叫佢外出打工。
咁樓主你都好明白, 老人家醉翁之意, 難為你老公仲想旨意佢。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

大宅

2021可愛聖誕B勳章

呃老公話自己可能有啲產前抑鬱,驚生完會有產後抑鬱,唔想情緒失控從而傷害到奶奶,加上唔好意思要奶奶照顧自己,所以都係請多個陪月幫手,咁奶奶都可以輕鬆啲

或者同老公傾定到時要服從你,你再訂定月子餐。月子餐千祈千祈唔好靠奶奶或者陪月(除非你有現實朋友請過該陪月)。

大宅

JM 你要堅持啊,唔係真係後悔終生

伯爵府

你話唔想同奶奶有磨擦
同埋你自己娘家俾哂錢請人幫自己

大宅

眼見無數朋友生B後同奶奶反面,要明白產婦不能控制情緒。千萬不要老公做中間人,嘥氣。我親自同奶奶講我們頭半年不要見面。幾年了,我和奶奶感情一直安好。

水晶宮

mcs74 發表於 22-5-14 21:52
你陀都唔理你,生完點會理你,咪傻啦!!!
男人永遠都咁天真~

呢句真!

水晶宮

傻大姐一名 發表於 22-5-14 23:48
我媽因為有癌症、年紀又大,我就唔想打擾佢,我媽有話叫我番娘家坐月,因為有工人可以照顧我,不過我老公 ...

你返娘家坐月,如能。對你及嬰兒最好。有咩坐月完之後再說。你及嬰兒健康最重要。坐月沒得返轉頭,話之你奶奶怒或沒面。

首頁

尾頁

跳至