自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

背景:歲幾開始有,唔算嚴重
轉捩點:今年2月中打咗(科),某日開始濕疹就嚟Say Hi,直到今日。
(咁多年,第一次咁癲)

相片一,係啱啱開始中藥大概一星期;肚、心口、大脾以前冇,都有;中醫同其他人都話係「藥令佢發出嚟」

相片二,係琴日;唔係完全好返;但亦好轉唔少

我覺得係因為:
1)用淸水沖涼、洗頭(水溫唔好太熱,快沖)冇出街+冇汗,允許隔日沖

2)唔用任何潤膚

3)盡可能係我幫佢摸痕嘅地方,唔俾佢自己嚟,唔好產生更多傷口(痕起上嚟大家明㗎啦!抓到流血係必經。)

4)中藥去濕

5)盡量戒甜

別墅

我仔以前都係咁個款,三天兩頭去皮膚科看好貴,開埋類固醇都無用,仲要係治標不治本。中藥也食唔少,泡澡亦泡唔少。後來去微博上搵咗協和嘅皮膚科專家,他要我擦艾洛鬆軟膏,有少少類固醇,當時他教我連續擦七天還是三天,唔記得咗,好似係七天,跟住就算他好咗都每一兩個星期擦一次。如此連續三個月可以停,之後再復發再擦到他消咗兩三日後再停。之後真係冇乜復發,但是家中常備著,之前我淘寶上就可以買,好平,十來蚊一支。剛剛我去淘寶搜好似搜唔到,如需要我可以pm個圖比你,你讓內地朋友給你寄。

別墅

我仔以前都係咁個款,三天兩頭去皮膚科看好貴,開埋類固醇都無用,仲要係治標不治本。中藥也食唔少,泡澡亦泡唔少。後來去微博上搵咗協和嘅皮膚科專家,他要我擦艾洛鬆軟膏,有少少類固醇,當時他教我連續擦七天還是三天,唔記得咗,好似係七天,跟住就算他好咗都每一兩個星期擦一次。如此連續三個月可以停,之後再復發再擦到他消咗兩三日後再停。之後真係冇乜復發,但是家中常備著,之前我淘寶上就可以買,好平,十來蚊一支。剛剛我去淘寶搜好似搜唔到,如需要我可以pm個圖比你,你讓內地朋友給你寄。

別墅

最難過時仔仔晚晚訓唔著,喊,撓,我唯有晚晚抱住他心都碎埋,老公又唔係身邊,半年無好好訓過,當時我真係想死的心都有埋

侯爵府

sumeimei 發表於 22-5-15 00:44
最難過時仔仔晚晚訓唔著,喊,撓,我唯有晚晚抱住他心都碎埋,老公又唔係身邊,半年無好好訓過,當時我真係 ...

你好勁;捱足半年;我呢二個月冇一晚瞓得到;有幾晚,仔痕到醒叫我幫佢,我直頭個人天旋地轉,連伸手都伸唔到;好彩佢乖,知我暈,自己抓痕;.係前晚叫開始俾我可以瞓下,

侯爵府

sumeimei 發表於 22-5-15 00:41
我仔以前都係咁個款,三天兩頭去皮膚科看好貴,開埋類固醇都無用,仲要係治標不治本。中藥也食唔少,泡澡亦 ...

好,你俾圖我,謝謝你

別墅

媽媽加油!

大宅

睛靈勳章

sumeimei 發表於 22-5-15 00:41
我仔以前都係咁個款,三天兩頭去皮膚科看好貴,開埋類固醇都無用,仲要係治標不治本。中藥也食唔少,泡澡亦 ...

想要相片,Thank you so much!

子爵府

吾搽野保濕皮膚會容易痕喎…

祝阿仔早日康復,回復白滑皮膚

子爵府

sumeimei 發表於 22-5-15 00:44
最難過時仔仔晚晚訓唔著,喊,撓,我唯有晚晚抱住他心都碎埋,老公又唔係身邊,半年無好好訓過,當時我真係 ...

可以卑圖我嗎?謝謝

大宅

jackiemei 發表於 22-5-15 00:28
背景:歲幾開始有,唔算嚴重
轉捩點:今年2月中打咗(科),某日開始濕疹就嚟Say Hi,直到今日。
(咁多年, ...

唔好再打針!會引發濕疹皮膚炎。太痕都要食西藥止痕藥晚上會比較好。

公爵府

回覆 jackiemei 的帖子

請問你小朋友打左科興後幾耐才引發濕疹爆發? 有無人打左科興後都引發濕疹?

別墅

男爵府

小圓圓 發表於 22-5-15 03:21
回覆 jackiemei 的帖子

請問你小朋友打左科興後幾耐才引發濕疹爆發? 有無人打左科興後都引發濕疹?

我女本身有濕疹,打左兩針後,真係爆到成身成面都係,以前係有但絕無咁誇張,所以我結論係跟打疫苗有很大關係

別墅

好多姐妹想要,我唔識如何發圖片,其實係瀏覽器打簡體字艾洛松就會出來,全名艾洛松糠酸莫米鬆乳膏,整支係白色艾洛松三字區域是紅色,若是還唔確定可以pm我What'sAPP你,希望可以幫到大家

別墅

回覆 louey 的帖子

好多姐妹想要,我唔識如何發圖片,其實係瀏覽器打簡體字艾洛松就會出來,全名艾洛松糠酸莫米鬆乳膏,整支係白色艾洛松三字區域是紅色,若是還唔確定可以pm我What'sAPP你,希望可以幫到大家

別墅

回覆 singdream 的帖子

男爵府

ANNDU 發表於 22-5-15 07:30
我女本身有濕疹,打左兩針後,真係爆到成身成面都係,以前係有但絕無咁誇張,所以我結論係跟打疫苗有很大 ...

我仔打流感針之後就開始有濕疹啦⋯⋯

男爵府

louey 發表於 22-5-15 01:12
想要相片,Thank you so much!

淘寶搜到,應該是這個
與智者為伍 與善者同行

別墅

回覆 堅媽 的帖子

就係呢個啦,我琴晚搜唔到呢個,可能因為我無打簡體字

首頁

尾頁

跳至