自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

青青河邊草 發表於 22-5-16 00:10
最近我同仔搵補中文同數學,都試左幾個,尤其中文,大多無乜heart教,拎住本書就咁讀,然後叫我仔背左佢。 ...

中文我試咗2間補習社、5個私補老師,終於搵到個啱,唔係近呈分我應該唔捨得咁貴,補咗半年,進步好明顯,閱讀理解由錯一半變全對

禁止訪問

伯爵府

feifei_baby 發表於 22-5-16 07:13
中文我試咗2間補習社、5個私補老師,終於搵到個啱,唔係近呈分我應該唔捨得咁貴,補咗半年,進步好明顯, ...

幾多錢?

男爵府

有啲老師仲恐怖,得中學畢業都敢幫人補習香港而家大學畢業都好普遍,搵老師真係要好小心

公爵府

chitchit0520 發表於 22-5-16 07:17
咁佢真係好叻喎!我覺得閱讀理解最難提升,因為真係好睇個學生根底,睇幾多書?
你一個星期補幾多堂?小朋 ...

書就不嬲都睇,但對考試冇幫助,當leisure…
一星期一堂,佢全對係因為老師教嘅技巧,好多謝佢,仲有寫作要繼續努力

禁止訪問

侯爵府

tailinlin 發表於 22-5-16 07:29
有啲老師仲恐怖,得中學畢業都敢幫人補習香港而家大學畢業都好普遍,搵老師真係要好小心
...
對,一定要補習老師俾學歷證明睇清楚,以免被騙。

男爵府

海之風 發表於 22-5-16 07:34
對,一定要補習老師俾學歷證明睇清楚,以免被騙。

係架,之前見人中過招啦,特別FB 搵果啲,無學歷扮有學歷,你俾得錢都唔想搵過學歷差
有啲仲要得中學畢業,擺明呃飯食
其實我唔覺得一定要搵啲好top既補習,補習教得好唔好,有無心機同方法教都好緊要,但最少學歷都要見得下人啦!

侯爵府

tailinlin 發表於 22-5-16 07:39
係架,之前見人中過招啦,特別FB 搵果啲,無學歷扮有學歷,你俾得錢都唔想搵過學歷差
有啲仲要 ...

我試過搵個大學畢業後做全補的人,點知俾人放飛機。我本身對畢業左都唔做正職嘅人有啲戒心,呢個人之後令我更加唔會搵呢類人。

伯爵府

sillycat008 發表於 22-5-16 00:07
要搵全職補
好多兼職只係賺零用,唔會認真教
我女學琴老師都係好hei(大學生)

認同,我仔k3已有補習,所謂補不是功課,希望預習下啲課本,我返工忙,放工電話冇停,一路教一路電話响,唯有外判,當初想k3至初小,邊個教都得,揾左個補習姐姐(y1),首先佢好錫我仔,用心教,教學方法都係零,我有時在家,聽到佢有佢重覆,我仔有我仔唔明,唔知佢up乜,之後逢星期幾幾又嚟唔到,我6點放工跟完工作都9點,仲未温默書。
之後換左另一位在職老師嘅補習老師,仲衰,連基本嘅交帶都冇,未做曬功課你夠鐘走,最低限度講聲,啲功課做唔曬,質量又差,次次交返去都錯一半兼返嚟又改一半,增加功課量越做越多。
p2了,我呢個月開始同公司申請,轉parttime自己跟返

男爵府

雨潤和適 發表於 22-5-16 00:51
同樣地, 無人逼一個補習老師去幫人補習
(大部份)補習老師就係為左錢先付出時間,只不過係一個等價交換

但唔係補習老師的責任啊!

男爵府

mcs74 發表於 22-5-16 01:57
咪就係,好好笑咯!!
講到咁不滿d學生,其實老師都有選擇權, ...

你有冇看清楚人家話中五生,下年DSE , 還提嘜高學習興趣

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

小馮 發表於 22-5-16 08:22
但唔係補習老師的責任啊!
可能我對「老師」名銜要求比較高,若有冒犯之處還請見諒

首頁

尾頁

跳至