自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

rainbow000 發表於 22-5-16 09:25
你地係點樣撐過去既?好想學習下大家既方法。雖然我唔係最低谷,但keep住情緒都係提唔起勁。運動有做,聽歌 ...

做運動,食雪糕,睇吓劇

大宅

你地係點樣撐過去既?好想學習下大家既方法。雖然我唔係最低谷,但keep住情緒都係提唔起勁。運動有做,聽歌 ...

不用驚,如果不想朋友知,可打電話去某機構講出心底事情。心病除了食藥,找人分享吓都很重要,令精神和情绪慢慢放鬆和想吓有咩想去做。

自己躲藏著祇會更差

祝早日痊癒

大宅

fwp 發表於 22-5-16 11:09
參加佛教講坐,佛教哲理陪我渡過人生最低谷。

請問邊度有資料

男爵府

做運動、多啲出街搵多啲野做唔好畀自己得閒亂諗嘢,睇笑片、黃子華棟篤笑,聽輕快嘅音樂,
搵人傾訴下,每日擁抱下仔女或老公,會有種被治癒、被安慰嘅感覺,睇多啲世界不幸又堅強嘅人,比較下會覺得人地咁慘都挨得過,自己嘅問題唔係想像中咁大

珊瑚宮

回覆樓主:

試過俾老闆鬧到喊,當時聽歌, kpop, 節奏勁d歌
再有下次, 我出左公司已經忘了
慘慘豬, 做一次就夠, 下次已唔會上心了

子爵府

MissLavender 發表於 22-5-16 21:44

請問邊度有資料

我之前去大會堂,有個佛學會經常開禪修班,其實每節講下課,加二十至三十分鐘带參加者禪修。但而加疫情好似唔覺眼,我亦多年無去了。

http://www.poming.org/class1.htm
我以前去過呢個佛學初班,不過當時工作關係没有完成。
心盲最可怕。

子爵府

牛年勳章

我會比自己頹廢幾日,會搵戲睇,出街行吓,搵朋友傾偈。同埋會諗: 煩惱人人都會有,唔好放咁大(咁當然要睇吓係乜嘢事啦)

男爵府

想做咩就做(當然唔係傷害自己),唔想做只想攤喺張床就攤,揾人傾訴,講嚟講去都係嗰啲,解決唔到,但都要講。如果有動力去做運動、正常社交就更好,可惜無,等時間過,一日復一日,回望過去原來只要唔放棄就捱得過,加油(emoji)(emoji)我係過來人,明你

翡翠宮

2024年龍年勳章 熱血金章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 大廚勳章

做運動,真係work
The meeting of two personalities is like the contact of two chemical substances: if there is any reaction, both are transformed.

Carl Jung (1875 - 1961)

大宅

fwp 發表於 22-5-16 22:02
我之前去大會堂,有個佛學會經常開禪修班,其實每節講下課,加二十至三十分鐘带參加者禪修。但而加疫情好 ...

多謝你既資料(emoji)

伯爵府

我好感激C6 响我人生最低潮嘅時候支持我

伯爵府

曾經嘗試,曾經失敗。 沒關係,再試一次,再失敗一次,更漂亮的失敗。 Ever tried. Ever failed. No matter. Try Again. Fail again. Fail better.
~ Samuel Beckett愛爾蘭知名作家

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

低谷呀?想同老公分開 既爭扎...但過左個團火 就 繼續生活了。

只可以算係唔開心/煩 不過 一兩日就冇野了

珍珠宮

一個字「撐」

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

夜晚不斷咁喊,趁夜晚俾自己軟弱一下,仲會睇一啲守護靈、守護天使嘅資料。人係低谷最脆弱嘅時候,我非常希望借助外來力量嚟解決,解決唔到都叫有安慰、依靠,但要確保你尋求嘅外來力量係安全。(老實講,低谷時,當時念頭係咩代價都好,總之解決到件事就得。但脆弱時最需要保持清醒,安全第一)

複式洋房

回覆樓主:

有冇同醫生講你而家情況?可能要調教藥量?

聽歌我唔得,喊得仲辛苦。。

柔和音樂,接觸大自然,家人朋友既支持,祈禱,看宗教書藉,煮野食等等,每個人都唔同。

提醒自己,活在當下,有生命有呼吸睇住個女大就感恩

利申:單親,焦慮症

大宅

我最低谷既日子就係不停聽歌,音樂治癒咗我好多,同時都會同最FRD人分享,多聽其他人意見。否極泰來,同埋我成日提自己,「今日已經係最黑仔最bad luck」,聽日訓醒一定會好過今日,老土但夠正面

子爵府

覆診時我會同醫生溝通下了。我聽左大家意見,踏出左步apply左做義工,亦報左課程試下。其實心底好唔想同人相處,不過亦明白只有自己先改變到現況

首頁

尾頁

跳至