自由講場

跳至

首頁
12345...16

尾頁

子爵府

冇耐性唔識教真係唔好生!唔覺得有小朋友會令大家関係更好!

男爵府

係呀 小朋友係自己親生
C6對耐左會冇感覺

伯爵府

2021勳章 開心吸收勳章

個人而言, 有小朋友令我人生更豐富.

瑪瑙宮

2021勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有小朋友係一種經歷, 如果無就無咗體驗.

大宅

2021勳章

回覆樓主:

人生美唔美滿,唔應該建基於有無小朋友

公爵府

2021勳章

Yeung456 發表於 22-5-16 09:51
當然無小朋友都有大把野會令人生更開心 , 係咪如果有埋小朋友先至係真正既美滿 ?

我唔係咁鍾意小朋友,c6就鍾意嘅,之前都有考慮過好唔好生,我哋覺得生仔好似一場賭博,生出嚟健唔健康,智力是否正常,仲有性格,態度,學習等,全部都唔係父母控制得到,所以決定唔生,暫時都覺得自由自在,唔駛煩仔女問題幾好。

翡翠宮

2021勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 Yeung456 的帖子

是各人選擇, 正如有人鍾意單身, 有人鍾意結婚有個陪~
<3<3Rilakkuma+PostPet+Pooh

子爵府

2022勳章 牛年勳章 2021勳章

難為呢個時勢仲有人問「生」, 係米開心完滿
將心比己, 有邊個5想原生家庭優渥。
單身不一定可怕。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

翡翠宮

2021勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

kitbebe 發表於 22-5-16 11:00
有小朋友係一種經歷, 如果無就無咗體驗.
同意, 係一種經歷
<3<3Rilakkuma+PostPet+Pooh

大宅

2021勳章

答案因人而異!

照顧小朋友真係要好有愛心及耐性,不是一兩日,而是每一天

我好感恩有小朋友,但都有時有煩躁,要不斷提醒自己點樣做父母

水晶宮

虎到金來勳章 2022勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2021勳章

有得有失
如果無乜目標/自己要追求既野
生小朋友係一個大轉變同埋佔好多時間
小朋友細個時的確係開心我覺得
但大個就好難講
我見親戚成日俾個仔激到喊
個女又憎佢呀媽重男輕女
一早搬走左
得返個呀媽日日對住激氣既仔仲有個女朋友
要服侍2個人仲要日日受氣

男爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 2021勳章

人人唔同,了解自己情況最重要

男爵府

2021勳章

當然無小朋友都有大把野會令人生更開心 , 係咪如果有埋小朋友先至係真正既美滿 ?

我覺得係。
培育一個小朋友,看着他長大,無論有幾多生氣、艱苦、困難….我都覺得幸好決定要小朋友。
看着生命的變化,生命真美妙。

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2021勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

每個人唔同。

我覺得係

男爵府

唔一定
不過生得出就一定好好裁培

我自己而言,有小朋友係開心啲,雖然教養不容易

珍珠宮

2021勳章 熱血勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

夫妻雙方都喜歡小朋友,仲要育兒方針一致,咁先會完滿,否則真係冇好過有,因為子女問題導致離婚嘅大有人在

侯爵府

2021勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我有2個仔,美唔美滿要第佢地長大,仲有冇好多担憂至知

大宅

肥肥寶 發表於 22-5-16 10:21
一生兒女債睇見都覺得煩, 唔使經歷都覺得驚, 我喺親戚入面冇生嗰個,家庭聚會個個都話羨慕我識享受人生
...

咁講啦,小朋友冇程度上佢會帶畀你快樂,但係快樂嘅比例最多30%,其餘果70%都係痛苦,細個驚佢長唔大,到大啲又擔心佢學業,又驚佢唔能夠追上其他小朋友,畢業又驚佢搵錢唔夠多自己都養唔掂自己

好似我家姐對仔女都係80後,一個勉勉強強夠一家三口,層樓都係要父母贈送,個女90後更加不知所謂,人生簡直一塌糊塗,我姐夫家姐60歲都仲要為佢地擔憂,又出錢又出力

大宅

lojo11 發表於 22-5-16 10:21
咁你依家開唔開心?

開心,但覺得前路茫茫,就係因為而家啲小朋友太幸福,父母成日都會覺得自己細過冇嘅,希望佢細個有,個個家長都話要畀小朋友一個快樂童年,其實所謂嘅快樂,就係用金錢堆砌出嚟,尋日淨係買衫買玩具畀個女都買咗千幾蚊,仲要諗下自己65歲嗰陣,個女先至20歲,隨時都未畢業,到時我哋仲要繼續做嘢,到佢啱啱畢業都唔會旨意佢可以養活我哋兩老

所以我哋兩公婆一定要好努力,至小要有一間樓收租,有一間樓比自己住,所以冇錢千祈唔好生小朋友,因為真係會令到兩公婆經濟壓力非常之大

男爵府

如果JM 回答以上問題又方 ...

我有小朋友,有冇都開心,不過未有之前係無聊啲。

首頁
12345...16

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊