自由講場

跳至

首頁
23456...16

尾頁

男爵府

baby1628 發表於 22-5-16 11:55
咁講啦,小朋友冇程度上佢會帶畀你快樂,但係快樂嘅比例最多30%,其餘果70%都係痛苦,細個驚佢長唔大,到大啲又 ...

你家姐對仔女係80後?咁你咪好老?

伯爵府

2021勳章

咁講啦,小朋友冇程度上佢會帶畀你快樂,但係快樂嘅比例最多30%,其餘果70%都係痛苦,細個驚佢長唔大,到大啲又 ...

我見識過好多,所以我話唔使經歷都覺得驚, 有啲人話生小朋友好似人生重來一次咁快樂,但我諗起我過往嘅人生要讀書 要返工,而家先至可以過自己最開心嘅人生, 我唔想人生重來一次

侯爵府

虎到金來勳章 2022勳章 牛年勳章 2021勳章

高達紅色 發表於 22-5-16 09:57
我諗係有小朋友之後先至會覺得無好過
如果一直都無就會覺得唔完滿,因為一直都冇就會假設如果有就係完美
...

同意。
冇既時候就恨有,有了,又覺得冇好似好過啲。

同埋有人生小朋友,順風順水,小朋友乖巧聽話,健康活潑,讀書唔需要同佢憂心,另一半又樂意分擔「教育」工作。
相反有些人小朋友有著各式各樣問題,豬隊友唔幫手不得只,踩多你幾腳,個細路好似黎攞債一樣。
好痛苦。

但你唔生過,你唔知自己係邊隻。

Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

大宅

chitchit0520 發表於 22-5-16 12:01
你家姐對仔女係80後?咁你咪好老?

我咪講過我家姐大我十幾年

珍珠宮

2021勳章

mother904 發表於 22-5-16 10:03
答案因人而異,我只能答你,有小朋友後令我的人生更快樂同圓滿。

x2

我有小朋友後,比以前開心好多

大宅

肥肥寶 發表於 22-5-16 12:03
我見識過好多,所以我話唔使經歷都覺得驚, 有啲人話生小朋友好似人生重來一次咁快樂,但我諗起我過往嘅人 ...

其實所謂嘅快樂都係小朋友嘅童年,十歲之後大量嘅煩惱困擾住,青少年反叛期更加會令你嘔血,好到大學畢業又驚佢未必搵到好工,所以你麗莎當年我一個小朋友要花四百萬,今時今日嘅香港養一個小朋友,由出世到大學畢業,用400萬美元,絕對唔跨張

男爵府

2021勳章

回覆樓主:

睇你有幾想要小朋友啦。尼d好個人嫁。我就想要自由多d

水晶宮

2021勳章

以前覺得係。
而家如果有得重頭揀,會唔生。
可惜沒有如果。
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

男爵府

2021勳章

回覆樓主:

生個又健康又乖又生性嘅咪圓滿囉,不過又冇得揀,博到贏嘅最好,唔好彩輸左嘅衰過唔生

男爵府

2021勳章

冇小朋友冇負擔提早退休
人生更興奮更美滿

怕年老無依?但係將來當80%都係單身老人,社會就會有政策應對所以完全冇驚過

利申:無小朋友絕對唔後悔

子爵府

子女孝順就係㗎,但如果不孝仵逆又何來感幸福美滿?

琥珀宮

2021勳章

199707100304 發表於 22-5-16 12:04
同意。
冇既時候就恨有,有了,又覺得冇好似好過啲。
認同!
無就限有,
有d好彩生又乖又叻,順順利利唔洗理的,
有d生出來由細到大好多問題,激死自己,
以前公司亞姐成日話仔女係來還債攞債,
有時都覺得幾岩。

侯爵府

2021勳章

回覆樓主:

以前可能係,而家覺得唔係,自問唔識教,唔生好過生!

大宅

係呀,我識果個女又係80後,佢父母67。冇能力,冇學歷,分工都要靠亞爸揾人介紹,冇$結婚要亞爸攪掂,老公又係冇學歷,住係父母屋企其中一間房仔,咁結婚就唔好生仔啦,又要學有$朋友生仔,揍仔又靠父母。
真係出錢又出力,個冇用老公就只係出「精」!

男爵府

對我而言係

利申 : 已生三個, 好忙但好滿足

雲母殿

虎到金來勳章 2021勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

個人而言, 係

伯爵府

2021勳章

baby1628 發表於 22-5-16 12:13
其實所謂嘅快樂都係小朋友嘅童年,十歲之後大量嘅煩惱困擾住,青少年反叛期更加會令你嘔血,好到大學畢業又驚 ...

就算有錢,要養大細路都好辛苦,細路都辛苦,累鬥累

大宅

Tyasnm 發表於 22-5-16 12:30
係呀,我識果個女又係80後,佢父母67。冇能力,冇學歷,分工都要靠亞爸揾人介紹,冇$結婚要亞爸攪掂,老公 ...

所以寧生蠢鈍兒,莫生敗家仔,佢個女兩公婆住嘅舊樓,又係雙方父母夾錢買,男嘅嫌棄自己兩萬蚊嘅工辛苦,話要創業做老闆,佢哋又畀咗二百萬佢去創業

大宅

肥肥寶 發表於 22-5-16 12:32
就算有錢,要養大細路都好辛苦,細路都辛苦,累鬥累

香港係物質嚴重過剩嘅年代,小朋友個個自細都比寵大,個個都極度自我為中心,所以小朋友絕對係開心,只有大人唔開心

伯爵府

2021勳章

baby1628 發表於 22-5-16 13:00
香港係物質嚴重過剩嘅年代,小朋友個個自細都比寵大,個個都極度自我為中心,所以小朋友絕對係開心,只有大人 ...

錯啦,開學個陣幾多細路自殺,細路讀書好辛苦架

首頁
23456...16

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊