自由講場

跳至

首頁
34567...16

尾頁

大宅

肥肥寶 發表於 22-5-16 13:03
錯啦,開學個陣幾多細路自殺,細路讀書好辛苦架

除非係父母係咁逼,如果唔係根本冇壓力

琥珀宮

2021勳章

回覆樓主:

no

珍珠宮

2021勳章

Yeung456 發表於 22-5-16 09:51
當然無小朋友都有大把野會令人生更開心 , 係咪如果有埋小朋友先至係真正既美滿 ?

如果JM 回答以上問題又方 ...

有左小朋友就唔好唸返轉頭喇,何必呢,辛苦自己又辛苦細路,好唔好都係甘過

大宅

2021勳章

我自己係。

子爵府

2021勳章

sasatt 發表於 22-5-16 09:54
而家時勢
唔生好過

子爵府

2021勳章

回覆樓主:

如果生咗啲又乖、又生性....當然令人生錦上添花;不然..... ;真係睇彩數!

公爵府

2021勳章

自己係

水晶宮

虎到金來勳章 2022勳章 牛年勳章 2021勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

睇你點諗
我朋友 睇落去開心, 佢就搏命搵錢 但2個女冇比家用 成日唔痴家 豪自己, 但佢成日都表現出自己好幸福, 成日都: 我果2個女, 我果2個女...點點點
我99 生3個 ..大伯同姑9 都係黎攞債, 但99 又好維護佢地

由bb 到小學/初中/中學期 當然感覺幸福, 但大左之後..又另一回事

有時 完唔完美 唔係睇宜家, 係睇 仔女大晒之後 對你既生活點樣

男爵府

係 有小朋友係好開心 我本來都諗住唔生 同埋女人一定要試下懷孕生仔嘅感覺才無憾

男爵府

baby1628 發表於 22-5-16 10:16

我阿哥家姐個代,即係五六十歲嗰班,淨係得我最大嗰家姐生咗 ...

好奇既然你見到家姐前車可鑑,點解你都決定生?

伯爵府

2021勳章

baby1628 發表於 22-5-16 10:16

我阿哥家姐個代,即係五六十歲嗰班,淨係得我最大嗰家姐生咗 ...

你好犀利, 40歲結婚, 咁大年紀仲生小朋友, 要好大勇氣, 同埋要有好好嘅經濟條件。

大宅

牛年勳章 好媽媽勳章

nancy29 發表於 22-5-16 10:10
對於我係,好感恩有呢對仔女,呢種感覺未生之前嘅我係唔會理解,見住佢哋,雖然有時好勞氣,但更多係幸福嘅 ...

同感

伯爵府

2021勳章

當然無小朋友都有大把野會令人生更開心 , 係咪如果有埋小朋友先至係真正既美滿 ?

我係一d 都唔鍾意小朋友,生左bb 後依然覺得厭煩,但的而且確係覺得人生美滿左,同更幸福,唔知點解

水晶宮

虎到金來勳章 2022勳章 牛年勳章 2021勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Nancy20090615 發表於 22-5-16 10:54
有無小朋友係命來吧.

父母又好, 子女又好, 配偶又好, 有 d 黎攞債, 有 d 黎還倩. 我唔覺得同美滿有關係 ...

宜家呢個環境唔同左 複雜左好多, 唔似 20-30年前 真係好單純 好簡單咁: 讀書 打工 拍拖 結婚生仔, 好似好順理成章咁

宜家我都覺得有 生活環境 好多因素 有壓力, 下一代點呢? 只會越黎越難

大宅

erumic 發表於 22-5-16 13:23
好奇既然你見到家姐前車可鑑,點解你都決定生?

因為自細超鍾意小朋友

大宅

saladhk 發表於 22-5-16 13:32
你好犀利, 40歲結婚, 咁大年紀仲生小朋友, 要好大勇氣, 同埋要有好好嘅經濟條件。
...

好好經濟條件就完全講唔上,但最基本都唔係住劏房

水晶宮

2021勳章

高達紅色 發表於 22-5-16 09:57
我諗係有小朋友之後先至會覺得無好過
如果一直都無就會覺得唔完滿,因為一直都冇就會假設如果有就係完美
...

x2

大宅

selinako^^ 發表於 22-5-16 13:16
睇你點諗
我朋友 睇落去開心, 佢就搏命搵錢 但2個女冇比家用 成日唔痴家 豪自己, 但佢成日都表現出自己好幸 ...

我表哥簡直係經典,因為係紀律部隊督察級以上,在職嗰陣政府補貼,可以長期租豪宅,佢幾個女自細就已經係九龍塘落唔同地區嘅豪宅長大,最細嗰間實用面積都唔會低於千五呎,我表哥因為私人理由50頭左右申請咗退休,三個女打落凡間,租咗去間實用面積800呎屋,幾個女一齊喊,接受唔到現實,佢幾個女一蚊家用都唔俾不特止,仲要怨點解住得咁細

珍珠宮

2021勳章

唔一定。個個人唔同。

我本身唔太鍾意小朋友嘅,但有小朋友後又覺得呢個係一個好好嘅學習過程,從中了解自己更多,令我人生更豐富。

不過,我唔認為每個人都需要咁做先覺得美滿。

又,人生是否美滿,取決於個人心態多於實際經歷。
我有位家人,子女已成人,都係專業人士,有自己家庭。佢本身做咗多年主婦,年長後進修,而家叫做有自己事業,亦有發展興趣。但係,佢仍然成日提住話唔夠好。。。

珍珠宮

2021勳章

又唔可以話係咩真正美滿嘅,始終有啲人係唔適合有小朋友,生咗又唔理又有幾美滿呢?!最無辜係個小朋友

首頁
34567...16

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊