自由講場

跳至

首頁
45678...16

尾頁

水晶宮

對我來說,我原本沒打算結婚生仔。我喜歡自由自在。本身都打算一直拍下散拖,平日是工作狂。

但遇上老公改變左,而且佢一定要我至少生一個。生之前都好多擔憂,不知會點。感覺似抽獎咁,不知上天比份咩禮物你。後來見仔仔都ok就生多一個,呢一個完全同阿仔相反。

大宅

對我嚟講係, 每晚臨瞓諗起對仔女就會覺得好幸福. 當然如果唔生都可以開開心心咁過生活. 冇小朋友換來嘅就係自由鍾意想點都得. 有小朋友之後就令我多咗更多愛

侯爵府

Jane1983 發表於 22-5-16 10:16
無,你會假設有係幾咁好,人生會幾完滿。

但到有,仔女智商、能力、性情都無得揀,好唔好全靠彩數。有個舊 ...

冇錯呀!
尋日先喺間餐廳見到一個媽媽同個仔食嘢、突然個仔先後兩次推跌飲品、之後再踢跌啲枱櫈;估計小朋友係sen; 真係戥個媽媽可憐

Jane1983    發表於 22-5-16 14:19

侯爵府

有小朋友好開心,人生冇遺憾

大宅

絕對係

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

da-rosette 發表於 22-5-16 12:19
冇小朋友冇負擔提早退休
人生更興奮更美滿

ali 果套 機械人"阿寶", 我都問c6 到我地老左 有呢種工人就好啦, 只係識聽指示做野 又識分析..但又唔會 博咀 頂心頂肺, 唔使成日望仔女返黎 睇(湊)我地, 各有各生活..幾好

子爵府

減齡達人勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我自己覺得無小朋友先會

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

有真係辛苦嘅,為咗佢要無限付出(時間、愛、金錢、憂心等)有係人生中多咗一個重要嘅家人
如果無就隨時可以去玩,吃喝玩樂,無牽無掛
真係好難講咩為之美滿?

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 美好大世界2017勳章

回覆樓主:

完全唔覺得

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

唔可以咁講既。
論開心可能無小朋友開心些。
因為整個人生都係為自己而活。
但論完滿,我覺得有小朋友就會較為完滿。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

baby1628 發表於 22-5-16 13:41

我表哥簡直係經典,因為係紀律部隊督察級以上,在職嗰陣政府 ...

宜家大部分年青人係覺得你欠左佢, 每樣野都係 你對佢好係應份
再加上朋影響, 我d學生..真係好恐怖 小學生就大家係度吹 自己幾有錢 去過邊度, 用緊乜野名牌 staycation... 呢 d話題想當年 我出黎做野先講
因為成長過程物質太好 比佢地感覺 屋企有個金山

伯爵府

唔覺得

男爵府

gilgilgilgil 發表於 22-5-16 13:49
冇錯呀!
尋日先喺間餐廳見到一個媽媽同個仔食嘢、突然個仔先後兩次推跌飲品、之後再踢跌啲枱櫈;估計小朋 ...
我個就係sen.
家人全部唔明, 無支援, 仲怪我. 最辛苦嘅時候, 好多次想過自殺.
不過我仍然感激有佢, 起碼最可靠就係佢. 自己唔係孤孤單單一個人.

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有小朋友要擔心嘅野多左,負擔又會大左

子爵府

以前d人覺得一定要生
而家生唔生都得

生左就無咁自由,因為而家好性能力大左可以搵錢多個男人,家庭美滿係自我感覺,外人不足以說道

水晶宮

回覆樓主:

我相信大部份人唔會因為有小朋友而覺得佢嘅人生好美滿
如果你80歲,有錫你嘅仔女,有乖孫,有好老公,有錢,以前有份好工……我諗好似胡楓禁上下,應該算美滿。
單單小朋友應該唔會令人覺得美滿,還有好多因素。

男爵府

selinako^^ 發表於 22-5-16 14:09
宜家大部分年青人係覺得你欠左佢, 每樣野都係 你對佢好係應份
再加上朋影響, 我d學生..真係好恐怖 小學生 ...

其實都係父母寵壞,女女個同學開頭以為佢好有錢,後先知道原來嗰間豪宅係租嘅,個小朋友無意中爆響口,爸爸同媽媽各自都有男女朋友,男嘅做保險,應該係畀人包,招呼闊太,女嘅利用自己身體扶搖直上

selinako^^    發表於 22-5-16 14:27

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

baby1628 發表於 22-5-16 13:35
因為自細超鍾意小朋友

鍾意小朋友的多数很早就結婚生仔, 好好奇你四十歲先結婚, 再婚嗎?唔好意思多口了。

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

我有小朋友,但係唔覺得婚姻裡面一定要小朋友先至叫做圓滿。好多時幻想係完美嘅,但係一返到現實就唔同睇法啦!細個夠以為世界上有白馬王子、公主唔使煮飯唔使去廁所永遠唔會放屁啦,生小朋友一樣,現實有好多考慮因素,身體狀況、經濟條件、教育等等,都係非常之重要。

首頁
45678...16

尾頁

跳至