自由講場

跳至

首頁
56789...16

尾頁

男爵府

有錢先係,大把仔女晚年掉低父母
再唔係提早分家產

侯爵府

fasola 發表於 22-5-16 14:16
我個就係sen.
家人全部唔明, 無支援, 仲怪我. 最辛苦嘅時候, 好多次想過自殺.
不過我仍然感激有佢, 起碼 ...

我明你!我都有ㄧ個、仲要另ㄧ半都可能係;整個人生变得好灰...

侯爵府

selinako^^ 發表於 22-5-16 14:09
宜家大部分年青人係覺得你欠左佢, 每樣野都係 你對佢好係應份
再加上朋影響, 我d學生..真係好恐怖 小學生 ...

同感

selinako^^    發表於 22-5-16 14:49

珍珠宮

熱血金章

回覆樓主:

養兒有苦也有甜,見佢一天天長大,進步,自己思維也提升。
長大了,多兩位朋友,不錯
祈盼係生存指標,終日吃喝玩樂,都會有心靈空虛的感覺。

我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我覺係

珍珠宮

熱血金章

selinako^^ 發表於 22-5-16 14:09
宜家大部分年青人係覺得你欠左佢, 每樣野都係 你對佢好係應份
再加上朋影響, 我d學生..真係好恐怖 小學生 ...

成人何嘗不是fb,ig放閃,驚冇人知自己去旅遊,食好野著靚衫,新玩具,名牌物,都係大人教出嚟

selinako^^    發表於 22-5-16 15:21
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

男爵府

saladhk 發表於 22-5-16 14:21
鍾意小朋友的多数很早就結婚生仔, 好好奇你四十歲先結婚, 再婚嗎?唔好意思多口了。
...

我反而覺得好奇怪,點解鍾意小朋友一定會早結婚,唔通明知唔啱都要夾硬結婚??

40歲前從未結過婚

子爵府

真心好奇,好多人話鍾意小朋友所以生仔,不過係頭嗰幾年係小朋友之後大咗就唔再係小朋友,為咗嗰幾年所以生仔?

伯爵府

mother904 發表於 22-5-16 10:03
答案因人而異,我只能答你,有小朋友後令我的人生更快樂同圓滿。

X2

伯爵府

每個人想法不同
我自己係

水晶宮

Yeung456 發表於 22-5-16 09:51
當然無小朋友都有大把野會令人生更開心 , 係咪如果有埋小朋友先至係真正既美滿 ?

如果JM 回答以上問題又方 ...

我有小朋友。
我覺得佢唔係令我嘅人生更美滿,但佢令我嘅人生更完整。因為佢嘅出現,教識咗我好多嘢,亦令我想變得更好,做佢嘅榜樣。
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

水晶宮

回覆樓主:

我覺得我女出世喺惡夢嘅開始,又喊又餵奶自己又無得沖涼洗頭

水晶宮

有無都各有各開心啦

大宅

回覆樓主:

無生,從來唔覺得有小朋友人生先會美滿
反而覺得生左小朋友會另到自己唔可以做喜歡既事,冇哂時間自由

伯爵府

selinako^^ 發表於 22-5-16 13:16
睇你點諗
我朋友 睇落去開心, 佢就搏命搵錢 但2個女冇比家用 成日唔痴家 豪自己, 但佢成日都表現出自己好幸 ...
其實係,要到7老80先可作定論自己係咪因有兒有女而感到開心幸福,而家小朋友仲細還要倚賴你照顧嘅未必能作準

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

其實真係睇人, 唔係全部都一樣....... 我唔覺得有小朋友先美滿, 我剩係覺得一生出來就我呢一世都有個牽掛, 都幾大劑....

我有一個小朋友
大事化小, 小事化毛.........

男爵府

da-rosette 發表於 22-5-16 15:36
真心好奇,好多人話鍾意小朋友所以生仔,不過係頭嗰幾年係小朋友之後大咗就唔再係小朋友,為咗嗰幾年所以生 ...

好中。。。我都諗過無數次你依個問題

子爵府

juniormiu 發表於 22-5-16 16:24
其實係,要到7老80先可作定論自己係咪因有兒有女而感到開心幸福,而家小朋友仲細還要倚賴你照顧嘅未必能作 ...

突破盲點

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

da-rosette 發表於 22-5-16 15:36
真心好奇,好多人話鍾意小朋友所以生仔,不過係頭嗰幾年係小朋友之後大咗就唔再係小朋友,為咗嗰幾年所以生 ...

因為喺好多父母眼中, 自己仔女就算大學畢業都仲係小朋友.

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

juniormiu 發表於 22-5-16 16:24
其實係,要到7老80先可作定論自己係咪因有兒有女而感到開心幸福,而家小朋友仲細還要倚賴你照顧嘅未必能作 ...

我朋友果2個女就唔知, 或者都係可靠的.. 始終係 30歲既後生女
但 我大伯同姑9 就 肯肯定定 係黎攞債

首頁
56789...16

尾頁

跳至