自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

...

男爵府

回覆樓主:

篇文令我諗起我姑仔。奶奶去世前同我講。留下嘅錢全部俾左最細姑仔。我心諗可能你以為我會介懷所以吼我老公行開咗先至同我講。但我知道更多嘅原因,佢覺得姑仔會好好咁照顧佢老公。但可惜所託非人,啱啱冇幾耐前,姑仔通知我地佢兩公婆好快去英國,已賣樓。感覺老爺真係好慘。就算有其他仔女,點都及唔上一路依賴開果個。講好的,你好愛佢地。但係你又辜負左你死去嘅阿媽,撇下你年老的阿爸。情何以堪?

趙元嵩    發表於 22-5-16 22:24
yeung_ma    發表於 22-5-16 15:26

瑪瑙宮

老無所依真係好慘
我都驚自己第時係咁, 但都唔到我控制.

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

JoslynPeonies 發表於 22-5-16 12:43
篇文令我諗起我姑仔。奶奶去世前同我講。留下嘅錢全部俾左最細姑仔。我心諗可能你以為我會介懷所以吼我老公 ...
你姑仔真係...

難為早幾日有個post,問 「係咪如果有埋小朋友先至係真正既美滿 ?」

請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章

移咗民嗰啲最孝順呀,不聞不問係因為離鄉別井要重新嚟過,留低嘅最不孝,上親去探都鬧,鬧你做乜唔係日日上去,鬧你俾嘅錢唔夠買鮑參翅肚

大宅

Celine524 發表於 22-5-16 11:04
...

又唔見大陸人嫁去香港、一年都返唔到一次去鄉下有問題…全世界係香港最方便, 要見可以成日見。看其他國家, 好多大左都跨去城市工作、久不久才回家一次。我朋友住北海道去東京工作、再嫁來香港都係咁。

公爵府

牛年勳章

pauljr 發表於 22-5-16 13:58
移咗民嗰啲最孝順呀,不聞不問係因為離鄉別井要重新嚟過,留低嘅最不孝,上親去探都鬧,鬧你做乜唔係日日上 ...

令我想起一個朋友,佢老爺有好多個仔女,多年前全部移民,剩低一個女兒在港,朋友老公見父母都在香港,於是讀完書返來照顧父母。老爺有幾間屋,但就俾左已經移民的幾個仔,佢話衹要嗰幾個仔香港有屋就會返來香港。朋友同佢老公就乜都冇,寄居在另外一個親戚的家裡。嗰幾個移左民的亞哥將屋出租。後來老爺年老,出錢出力都係朋友同佢老公仲有留係香港的姑奶。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

移咗民嗰啲最孝順呀,不聞不問係因為離鄉別井要重新嚟過,留低嘅最不孝,上親去探都鬧,鬧你做乜唔係日日上 ...

阿婆就係咁樣, 我媽日日去醫院探佢,佢同護士投訴冇人探, 護士同我媽投訴返 星期六日先至嚟嗰啲阿姨舅父佢就如獲至寶咁,覺得人哋難得嚟探佢好好
總有離別的時候

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

子爵府

kwhkwh 發表於 22-5-16 12:49
你姑仔真係...

難為早幾日有個post,問 「係咪如果有埋小朋友先至係真正既美滿 ?」

夢想與現實

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 JoslynPeonies 的帖子

BK 好多JM都覺得唔係咩一回事﹐個個都話唔使靠仔女﹐視像好方便﹐日日傾電話 = 日日見到面。我家也有一個咁既姑9....話說早排佢父母生日﹐專登"提醒"我地一定要買蛋糕同佢慶祝 (我家一對寶貝一早已訂左)﹐又話"幫佢" 買按摩椅送禮 (預左唔會比返錢我地﹐唔通追到去英國問你收錢咩)。我地無咁多閒錢﹐BUDGET有限下揀左張入門級﹐佢呀吱呀JOR話評語唔好又乜又7﹐叫我地買某 O 牌最貴6萬個張。(我即刻話﹐咁唔該你過數比我先﹐我屋企窮無咁多閒錢幫你出住先﹐一兩萬OK﹐多既都無啦﹐佢即刻無野講) 有D人覺得有其他兄弟姊妹照顧﹐自己拍拍PATPAT就走完全唔會諗老一輩感受。

ngngem    發表於 22-5-16 21:42
Campenella    發表於 22-5-16 14:50

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

超級同意,我 99 最愛嘅細仔又係死左去英國,日掛夜掛,難為我老公要照顧佢仲要俾佢鬧
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

如果一邊父母係外國, 另一邊係香港, 咁點解決?
長期分居, 兩公婆一個住香港, 一個住外國?

象牙宮

2024年龍年勳章

JoslynPeonies 發表於 22-5-16 12:43
篇文令我諗起我姑仔。奶奶去世前同我講。留下嘅錢全部俾左最細姑仔。我心諗可能你以為我會介懷所以吼我老公 ...

姑仔唔帶埋老爺走?

男爵府

josephbaba 發表於 22-5-16 14:04

又唔見大陸人嫁去香港、一年都返唔到一次去鄉下有問題… ...
大陸年輕人都係去城市工作, 春節先至返鄉下
郭富城老婆北方來港, 跟呢篇文都係變不孝女.
如果郭富城陪老婆北上住, 又到佢變不孝子

珍珠宮

子女移民,可能為咗下一代,可能為咗自己,但其實可以帶埋父母一起去,我家屋企人都係咁,申請老人家其實超級快,有啲老人家可能話,唔適應外地,但我覺得大家可各退一步,子女帶埋父母,其實都盡努力去孝順,不過我都知道有好多無帶埋父母一齊走

男爵府

Sumyeema1 發表於 22-5-16 14:31
姑仔唔帶埋老爺走?

佢點會咁做啊。我老爺都八十幾歲就快90 啦,唔好玩佢老人家啦。之前玩過一輪㗎啦,姑仔們黃到唔俾老爺打針,直至我老爺話一定要出街飲茶,佢哋先至話叫我地同老爺打針。

大宅

回覆樓主:

其實焦點唔好擺曬去子女移民留低嘅就係年長父母, 如果仔女為事業出去闖,問你哋去唔去你哋又會唔會跟呢? 會放棄香港一切朋友家人/ 自己父母?

如果你跟仔女去你自己 父母 咪一樣係留喺香港

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

Nancy20090615 發表於 22-5-16 12:46
老無所依真係好慘
我都驚自己第時係咁, 但都唔到我控制.

伯爵府

wendyaupooh 發表於 22-5-16 14:26
回覆 JoslynPeonies 的帖子

BK 好多JM都覺得唔係咩一回事﹐個個都話唔使靠仔女﹐視像好方便﹐日日傾電話 = ...
呢個CASE, 我覺得唔係移唔移民的問題, 係你姑9的問題, 我估就算佢無移民, 佢都只會係得把口

首頁
12345...7

尾頁

跳至