自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

其實別人點諗點做控制唔到,仔女都一样,人心隔肚皮,唯一可調較嘅係老人家自己嘅心態
我有個朋友,一直同仔關係好好,到有一曰仔帶個女朋友返黎,唔啱亞媽心水,從此兩母子冇計傾,何必呢

伯爵府

pauljr 發表於 22-5-16 17:00
點會日日FaceTime? 又時差、又唔得閒、又細路瞓咗… 唔開唔聽電話都吹佢唔脹啦
...

絕對真實
無花無假
日日一早/一晚FaceTime

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章

flowerbabe 發表於 22-5-16 17:02
絕對真實
無花無假
日日一早/一晚FaceTime

好難得咁有心

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

waic 發表於 22-5-16 16:43

說得對

將來仔女結婚後 可能都係一句 為左仔女既前途同 要去移民
宜家未到最後, 真係唔知 邊個可以笑到最後

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章

flowerbabe 發表於 22-5-16 15:37
其實有部分人移民係好無良心

又唔月月俾錢父母用,話走就走,為子女讀書大晒? 咁在香港的兄弟姐妹變左唔 ...

身邊太多太多呢啲例子

水晶宮

msbear 發表於 22-5-16 15:56
同意, 要唔照顧喺香港一樣不問不聞。 養兒防老概念唔適合現今社會,到時子女有能力照顧到就當bouns, 外 ...

一走了之後唔再比家用,又唔看顧,父母7老80要照顧又無大量金錢,係咪抵死?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

老翻太太 發表於 22-5-16 16:59
你覺得移民去英美歐果啲會年年回港探親?

同事亞妹去外國讀書,根本落地生根,會一家四口回港探父母,但成個trip好貴,所以幾年先返一次
放下自在

公爵府

回覆樓主:

我姑仔都去咗英國,佢 6299、我6299 留喺香港 。我6299都好啲,仲有我老公睇,姑仔6299直頭冇仔女喺香港,同無乜親戚添....

我6299知道我唔走,係因為我唔捨得我阿爸阿媽( 佢哋又唔想離開香港)。 最近我同我阿媽慶祝生日,我啲細路攬住婆婆錫,場面好開心,我99睇相知道後,靜靜雞同我老公講,大家都係做女,雖然都想啲孫去英國讀書冇咁辛苦,但係覺得自己比阿女遺棄咗咁......

珍珠宮

JoslynPeonies 發表於 22-5-16 12:43
篇文令我諗起我姑仔。奶奶去世前同我講。留下嘅錢全部俾左最細姑仔。我心諗可能你以為我會介懷所以吼我老公 ...

你老爺本身同邊個住?

只好提提姑仔交低家用和老爺覆睇藥物嘅資料,個個要幫手照顧老爺。

珍珠宮

rebeccalin 發表於 22-5-16 14:08
令我想起一個朋友,佢老爺有好多個仔女,多年前全部移民,剩低一個女兒在港,朋友老公見父母都在香港,於 ...

太偏心

男爵府

pauljr 發表於 22-5-16 13:58
移咗民嗰啲最孝順呀,不聞不問係因為離鄉別井要重新嚟過,留低嘅最不孝,上親去探都鬧,鬧你做乜唔係日日上 ...

你講出咗重點!

子爵府

父母其實要take care好自己退休生活,老咗時想要人照顧,應準備足夠金錢請人睇住自己,同要有自己社交生活/朋友互相照應。個人感覺窮人真係唔好生小朋友,同埋父母要與時並進、要獨立。一老左就要金錢/情感上依賴子女而情感勒索子女移民唔啱,係一種道德綁架。子女想留港陪父母,應該出於其自願,都好睇父母子女間咁多年點相處,關係密唔密切。篇文無寫前因,唔知文中呢班老人家以前點對子女?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

JoslynPeonies 發表於 22-5-16 12:43
篇文令我諗起我姑仔。奶奶去世前同我講。留下嘅錢全部俾左最細姑仔。我心諗可能你以為我會介懷所以吼我老公 ...

老父從小就、教兩夫婦未死之前、唔好將啲家產比曬仔女。

雖然仔女從小乖孝順、難保他們的伴侶、會教壞他們叛逆父母。
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

hchu06 發表於 22-5-16 15:09
即使唔係移民,香港好多老人家都係到來無所依靠,好似呢度有唔少人講,「養兒防老」係錯喎!父母問佢攞錢出 ...

仲話要仔女比家用即係"養兒防老",係唔啱,養仔女唔好望點報,父母退休自己攪掂,唔好累仔女

珍珠宮

覺得無問題的,到咗佢自己晚年,仔女一、兩年無探望唔知有無問題
我哋每個星期探望4老一、兩次當然唔明白那些,可能末移民前一年只探望父母幾次的,移左民更加不用探

最慘那些本來好close的,移咗民,父母應該好不慣和掛住

珍珠宮

wendyaupooh 發表於 22-5-16 14:26
回覆 JoslynPeonies 的帖子

BK 好多JM都覺得唔係咩一回事﹐個個都話唔使靠仔女﹐視像好方便﹐日日傾電話 = ...
我叔仔都係,99生日嗰日係群組提我哋記得要同老人家講生日快樂,好似得佢一個先咁有孝心記得,99又成日提住,我個仔好掛住我架,日日都要打電話同佢傾計,叫我哋唔好阻佢等個仔電話,我老公話咁掛你就唔會死過去做難民啦!

大宅

opclk99 發表於 22-5-16 14:15
一個朋友,又係掉低父母去,
去左半年日日無野做,
湊仔返學就等運到,

哈哈哈….果邊啲生活真係好Q悶架

opclk99    發表於 22-5-16 19:39
親子王國已替閣下刪除簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

公爵府

我贊成仔女移民,佢去追求自己嘅新生活有乜問題?

子爵府

pauljr 發表於 22-5-16 13:58
移咗民嗰啲最孝順呀,不聞不問係因為離鄉別井要重新嚟過,留低嘅最不孝,上親去探都鬧,鬧你做乜唔係日日上 ...

移咗民果d真係以為自己最孝順㗎!佢地話自己兩三日就同患絕症中既阿媽facetime,母親節又隔空送花,係三更半夜阿媽入院佢陪唔到炸嗎,但精神上支持緊!老人家失禁,佢地幫唔到手換片,但佢地都好心痛。最衰要為下一代著想啦,又最衰要聽老公話啦,佢地先係受害者。
仲要鬧留係香港既兄弟唔體諒佢,係其他人既錯!

男爵府

karshing 發表於 22-5-16 18:50
你老爺本身同邊個住?

只好提提姑仔交低家用和老爺覆睇藥物嘅資料,個個要幫手照顧老爺。

老爺同工人姐姐住。藥同覆診會傾的

首頁
23456...7

尾頁

跳至