自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

+5熱血勳章

lau2e18 發表於 22-5-16 19:05
其實普通人有多一張卡都好正常...唔等於係濫用
我屋企長輩都有兩張長者八達卡...一張主用...一張擺後備
有 ...

其實我諗濫用係指有D唔係長者嘅人,但用長者八達通去搭車
有D人望落似長者,其實仲未夠歲數

大宅

333s 發表於 22-5-16 14:50
6.1起開始換咭 1956年出生長者可以申請樂悠卡 60起
長者卡 ? 

太多人出古惑

子爵府

+5熱血勳章

回覆樓主:

樓主,雖然絕大部份jm 都明你標題,但長者卡 不等於長者八達通

長者卡係社署發出的

水晶宮

十分鐘 發表於 22-5-16 20:24
父母70幾要轉嗎?

分階段轉

水晶宮

有 ...

唔駛擔心,長者仍然可以用好多張咭買野架,只不過得樂悠咭有搭車$2優惠而已

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

gigicatb 發表於 22-5-16 14:33
請問係咪有長者卡就唔駛轉樂悠卡?兩張卡可享有的優惠是否一樣?THX

唔係

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

docomo 發表於 22-5-16 15:08
如果老人家用嗰種係記名嘅個人長者八達通,咁仲使唔使換?

珍珠宮

十分鐘 發表於 22-5-16 20:24
父母70幾要轉嗎?

要 , ,跟返政府嘅日期去換 , 好似換身份証咁分批換

珍珠宮

有 ...

同意 , 唔止長者咭 , 普通咭好多人都多過一張喇

子爵府

2024年龍年勳章

有 ...

小小離題,我自己同小朋友都各自有2張八達通
就係怕有時用緊果張冇錢,或唔記得帶
所以長期會有2張係身

子爵府

1314625 發表於 22-5-16 21:11

唔駛擔心,長者仍然可以用好多張咭買野架,只不過得樂悠咭 ...

咁樂悠卡除咗搭車有優惠外,可唔可以好似八達通咁用嚟買嘢比錢?

伯爵府

牛年勳章

Rhapsody2 發表於 22-5-16 21:36
咁樂悠卡除咗搭車有優惠外,可唔可以好似八達通咁用嚟買嘢比錢?

樂悠卡可以買野,但以後(換哂卡之後)用長者八達通坐車冇2蚊優惠。

將來,吾見左或者吾記得帶樂悠卡,就冇得係 MTR 即刻買番張來用。

其實咁麻煩,不如用身份証來‘’嘟‘,我地張身份証不是智能的嗎?

子爵府

virgokaren 發表於 22-5-16 21:51
樂悠卡可以買野,但以後(換哂卡之後)用長者八達通坐車冇2蚊優惠。

將來,吾見左或者吾記得帶樂悠卡,就冇 ...

係喎,用身份證嘟仲方便喎,唔見咗樂悠卡好唔方便,難為啲長者

伯爵府

一早就要咁早啦,朝朝搭車都唔知幾多後生搭兩蚊車...唔好同講佢哋可能係殘疾人士...我係唔會信囉...

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

meinatmn 發表於 22-5-16 22:04
一早就要咁早啦,朝朝搭車都唔知幾多後生搭兩蚊車...唔好同講佢哋可能係殘疾人士...我係唔會信囉...
...

我都係咁話,太多人濫用。
之前車廂打麻雀嗰幾個,就有3人用長者八達通。

男爵府

gigicatb 發表於 22-5-16 14:33
請問係咪有長者卡就唔駛轉樂悠卡?兩張卡可享有的優惠是否一樣?THX

政府今次做得好,以後唔使畀人濫用,或唔係香港居民長者用$2。另外長者八達通和長者卡可以合併樂遊卡,咁長者就唔使帶多張卡出街,方便佢哋。

男爵府

...

巴士見唔少

係咪咩人都買得長者/小童八達通?
記得以前要每年申請學生乘車證才可享學生乘車優惠的,其實就已經係實名登記

伯爵府

長者用緊八達通錶,之後咪冇$2優惠?以後長者八達通錶會消失?

子爵府

...

我坐巴士地鐵都見到好多後生用兩蚊 職員同巴士司機唔出聲, 因為兩蚊卡發出嘅do聲係唔同㗎, 係聽得出, 我排喺佢哋後面我見到顯示屏扣兩蚊, 更加之sure

水晶宮

Rhapsody2 發表於 22-5-16 21:55
係喎,用身份證嘟仲方便喎,唔見咗樂悠卡好唔方便,難為啲長者

唔見身份證咪重唔方便

首頁

尾頁

跳至