自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

Bambi 發表於 22-5-17 11:49
咁IT都分好多工種,唔係一定做IT去到外國就吃香架!而且好多大公司嘅IT都好癈唔係個個都可以叫做IT ...

咁你講果種就唔叫專材我都識有啲人做IT 好癈,我前公司都有一個

子爵府

我地公司有一排係成日請外國畢業既人 ,我公司係MNC .

大宅

tailinlin 發表於 22-5-17 10:47
我2個表弟都係英國搵到工,佢哋一個小學過去,一個中學過去,我細佬都係小學過英國,但佢讀金融,話係英國 ...

就算搵到差唔多level 人工,喺英國可能要交40-50 %稅

大宅

tailinlin 發表於 22-5-17 11:10
你表弟見咩工?講真,如果同一學歷,同一經驗,正常外國人當然請返外國人,你好top 既就例外囉。 我細佬初 ...

Of cos Oxford Cambridge 同英國野雞大學個牌頭差好遠

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

tailinlin 發表於 22-5-17 11:11
澳洲啲英文係真係差啲,啲writing 同grammar 都好差

睇吓係咪認真讀
我朋友當年一拖二去袋鼠國,老公做太空人
終於捱大兩個,細女讀緊master未畢業已有大公司請,起薪3萬幾港紙(當然交稅無一大截)
咁佢個女係爭氣,native英文廣東話,流利日文普通話+不錯嘅韓文,top u 商科碩士,做完intern直接出graduate offer
我都鄧佢開心,辛苦多年終於見岸

大宅

pauline_c 發表於 22-5-17 11:02

職業從來都無分貴賤,睇唔起嘅係人,特別華人

唔好自欺欺人,隨便問是但一個家長,如果佢哋仔女讀完大學,考咗個專業,但係興趣係做清潔,會唔會有家長話, OK冇問題(emoji)(emoji)因為職業無分貴賤

男爵府

Lili1113 發表於 22-5-17 10:12
身邊幾個朋友話移民,在港不停谷小朋友,外補等⋯但去到外國就變hea..
佢哋話都係一張畢業證書。吾洗讀得甘 ...

我有個中同係加拿大回流做銀行高層!又有一個親戚都係加拿大回流,係化驗所做!

珍珠宮

睇能力,一樣咁做

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

Kettlechips 發表於 22-5-17 12:53
唔好自欺欺人,隨便問是但一個家長,如果佢哋仔女讀完大學,考咗個專業,但係興趣係做清潔,會唔會有家長話 ...

呢 d 咪係香港家長角度囉~

伯爵府

ricecooking 發表於 22-5-17 10:58

係,新移民話在外國職業無分貴賤,大學畢業好普遍,做 ...

因為外國睇唔起黃皮膚的人

大宅

pauline_c 發表於 22-5-17 12:56
呢 d 咪係香港家長角度囉~

(emoji)如果你唔介意仔女大學畢業去做清潔,因為職業無分貴賤,我會非常尊重你(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

子爵府

Lili1113 發表於 22-5-17 10:12
身邊幾個朋友話移民,在港不停谷小朋友,外補等⋯但去到外國就變hea..
佢哋話都係一張畢業證書。吾洗讀得甘 ...

呢D根本無一刀切的答案, 樓主講左一個極端, 至於另一極端可以去問下以下人仕係咪都係同樣情況:

楊潤雄
林鄭月娥
陳茂波
梁振英

男爵府

yurijm 發表於 22-5-17 11:44

但其實好risky

水晶宮

Kettlechips 發表於 22-5-17 13:04
(emoji)如果你唔介意仔女大學畢業去做清潔,因為職業無分貴賤,我會非常尊重你(emoji)(emoji)(emoji)(emoj ...

我唔須要你尊重,從事清潔嘅人員須要。

男爵府

pauline_c 發表於 22-5-17 11:06
人人際遇唔同,佢一個人未必有代表性。我都有好多朋友喺英國做嘢。

你可以咁講,但係事實上高職位喺英國都係白人

男爵府

tailinlin 發表於 22-5-17 11:10
你表弟見咩工?講真,如果同一學歷,同一經驗,正常外國人當然請返外國人,你好top 既就例外囉。 我細佬初 ...

佢唔止見一份工,其實佢畢業之後見過好多工,一係就收唔到offer,就算收到人工都係低到唔合理,佢心灰意冷先至嘗試移居香港

男爵府

Bambi 發表於 22-5-17 11:17
在英國讀書可以容易在歐洲其他國家工作,親戚囡就去咗瑞士工作,佢唔首先去英國讀書邊會有咁嘅視野及機會, ...

你咁講絕對啱,問題就係每個人嘅際遇都唔同,如果你喺外國名牌大學讀完書,返中國可能發展更大

男爵府

taiming 發表於 22-5-17 11:19
佢地衝過去係因為可以提供免費讀書機會比小朋友,畢業等同回流生在港揾食比較吃香。 將來英國撈唔掂就回流 ...

事實就係父母過到去,錢就好快用曬,但小朋友都仲未讀完書,結果進退兩難

男爵府

KenChung_FB 發表於 22-5-17 11:57
就因為識流利英文

你意思香港投資銀行請佢,係因為佢操流利英語?

咁幾時學多幾種語言都係有利

水晶宮

baby1628 發表於 22-5-17 13:35
你可以咁講,但係事實上高職位喺英國都係白人

事實上呢 d 嘢好普遍,香港嘅外資公司,中資高層係國內人,日資公司高層係日本人 … 唔須要否認。

首頁
12345...7

尾頁

跳至