自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

身邊幾個朋友話移民,在港不停谷小朋友,外補等⋯但去到外國就變hea..
佢哋話都係一張畢業證書。吾洗讀得甘辛苦。但係去外國讀公立學校,長大後,係外國華人機會小,華人好少可以升到職。都係打工。打算長大後回流。

但我識既人回流都係做保險,教下英文或者自由工作之類。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

英國大學畢業嘅話,香港大部分僱主,包括政府,都承認。做咩工咪同本地畢業一樣咁競爭。
亦有讀到中學,返香港讀大學。

伯爵府

Lili1113 發表於 22-5-17 10:12
身邊幾個朋友話移民,在港不停谷小朋友,外補等⋯但去到外國就變hea..
佢哋話都係一張畢業證書。吾洗讀得甘 ...

做清潔,人工高,無福利

禁止訪問

男爵府

我識果啲讀金融入ibank, 金管局同中資銀行。有啲stay 外國做精算, 身邊大部分過去都讀得到書。 不過佢哋係外國都讀私校, 識一個讀外國政府學校,果個男仔好叻仔。18歲就成功寫咗個blog 搵到錢,20出頭回流香港自己開公司,而家40頭快財務自由

abirdma    發表於 22-5-18 09:27

男爵府

Lili1113 發表於 22-5-17 10:12
佢哋話都係一張畢業證書。吾洗讀得甘 ...

姑姐移民咗英國接近50年,佢三個仔女都係土生土長英國abc,除咗大女嫁鬼佬,生咗兩個走唔到之外,細女同細仔大學畢業之後都移居香港,雖然唔識中文字,但自細已學好一口流利廣東話,回流返香港男嘅入咗投資銀行而家月薪十幾萬,佢喺英國嗰陣因為係英國出世香港人,所以一直都搵唔到好工,佢話倫敦其實對華人係十分歧視,細女回流返嚟香港,加入咗美國巨型公司做管理層,兩個土生土長嘅英國香港人,喺英國搵唔到食,反而返香港就大展拳腳

侯爵府

識人做waiter
文員

男爵府

不過我有聽過身邊朋友讀,有啲外國讀書返香港都浮浮沉沉,搵唔到食,所以其實外國讀完返香港唔會特別馨香,睇你能力、性格同際遇

男爵府

baby1628 發表於 22-5-17 10:30

姑姐移民咗英國接近50年,佢三個仔女都係土生土長英國abc, ...

英國搵工已經比澳洲容易,朋友個妹係澳洲又係土生土長,讀design , 係澳洲畢業幾年都搵唔到食,收尾去咗美國大公司簽咗佢,近排係美國攞埋獎。 而家有咗少少名氣,終於可以返澳洲搵食

男爵府

tailinlin 發表於 22-5-17 10:36
英國搵工已經比澳洲容易,朋友個妹係澳洲又係土生土長,讀design , 係澳洲畢業幾年都搵唔到食,收尾去咗美 ...

咁又唔係喎,我表弟畢業之後一直都搵唔到工,淨係靠做麥當勞維生,佢讀大學嗰陣好多香港人過去讀書,好多同學叫佢返香港發展,因為我姑姐喺香港有間屋,所以佢姑且一試嘅心態移居香港,估唔到一返到去香港就有投資銀行請咗佢

琥珀宮

如大學畢業,同香港大學生一樣咁搵野做。
香港有d公司係偏好請外國大學畢業既,唔會分係外國留學還是移民回流

男爵府

baby1628 發表於 22-5-17 10:40

咁又唔係喎,我表弟畢業之後一直都搵唔到工,淨係靠做麥當 ...

我2個表弟都係英國搵到工,佢哋一個小學過去,一個中學過去,我細佬都係小學過英國,但佢讀金融,話係英國難搵工,所以返香港, 做幾年SFC, 就轉咗去做Ibank 了。
佢話英國搵唔到香港而家呢份人工。

禁止訪問

男爵府

tailinlin 發表於 22-5-17 10:47
我2個表弟都係英國搵到工,佢哋一個小學過去,一個中學過去,我細佬都係小學過英國,但佢讀金融,話係英國 ...

一早都講咗,所以完全唔明點解咁多人要衝過英國,仲話要為小朋友著想,其實係英國生活先至更加冇出路

男爵府

baby1628 發表於 22-5-17 10:50

一早都講咗,所以完全唔明點解咁多人要衝過英國,仲話要為小 ...

咁又唔係,好多外資大公司都偏向請外國大學,大前提係你間外國大學要唔差。所以外國如果讀得唔差,回流返香港係易搵工架。 不過未來10年後世界係點就唔知了

男爵府

tailinlin 發表於 22-5-17 10:53
咁又唔係,好多外資大公司都偏向請外國大學,大前提係你間外國大學要唔差。所以外國如果讀得唔差,回流返 ...

個重點就係你係名牌大學出嚟,一定要返香港搵食,唔係留喺英國等死

有個大陸人去澳洲讀完個master,返深圳之後加入銀行界,人工比同級高出一倍以上,所以識得諗嘅香港人,其實喺外國讀名牌大學回留返中國,可能更加可以大展拳腳

男爵府

baby1628 發表於 22-5-17 10:55

個重點就係你係名牌大學出嚟,一定要返香港搵食,唔係留喺英 ...

唔係呀,你睇錯我寫, 我咪話我2個表弟係英國都搵到工囉,佢一個讀工程,一個讀精算,2個都搵到工,無回流返香港, 讀工程果個返香港反而搵唔到工,因為佢讀飛機工程。英國果邊比香港多需求。所以睇你讀咩科啦。 我細佬讀金融,佢知英國難搵食啲又稅率重先返香港啫

水晶宮

TOMATOO 發表於 22-5-17 10:21
做清潔,人工高,無福利

係,新移民話在外國職業無分貴賤,大學畢業好普遍,做低層都無人睇唔起,唔明點解要回流

男爵府

tailinlin 發表於 22-5-17 10:58
唔係呀,你睇錯我寫, 我咪話我2個表弟係英國都搵到工囉,佢一個讀工程,一個讀精算,2個都搵到工,無回流 ...

其實際遇好緊要,同埋聽我表弟表妹講,如果一個白人同一個華人去應徵同一個職位,就算個華人幾出息,佢哋都會請白人

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

ricecooking 發表於 22-5-17 10:58

係,新移民話在外國職業無分貴賤,大學畢業好普遍,做 ...

職業從來都無分貴賤,睇唔起嘅係人,特別華人
我意思係香港,用職業嚟分貴賤平常,華人鍾意比較

首頁
12345...7

尾頁

跳至